Kitekintő

Villanybusz-nagyhatalom lesz Lengyelország?

A napokban számoltunk be portálunkon arról, hogy Lengyelországban alig két hét alatt kimerítették a helyi önkormányzatok által benyújtott társfinanszírozási kérelmek a lengyel Környezetvédelmi és Vízmenedzsment Nemzeti Alap “Zöld közösségi közlekedés” programjában elektromos autóbuszok megvásárlására és a hozzájuk kapcsolódó töltőinfrastruktúra kiépítésére igényelhető, 2021-re előirányzott keretösszeget. A háromrészesre tervezett program első szakaszában 1,1 milliárd złoty, azaz átszámítva közel 87 milliárd forint értékű vissza nem térítendő támogatás áll a pályázó önkormányzatok rendelkezésére.

A kedvezményezett önkormányzatok a kormányzati program első körének január 4-én elindított és január 18-án zárult pályázati szakaszában összesen 431 darab zéró emissziós autóbusz megvásárlására igényeltek támogatást. A benyújtott pályázatokban 33 település összesen 102 üzemanyagcellás autóbusz, 322 akkumulátoros villanybusz, valamint 7 darab trolibusz beszerzése mellett 180 elektromos töltőállás és két hidrogén-töltőállomás kiépítésére tett szándéknyilatkozatot. A program első szakaszának összköltsége 1,3 milliárd lengyel złoty, amelyből a már említett 1,1 milliárd złoty vissza nem terítendő támogatásként, a fennmaradó 200 millió złoty (átszámítva közel 15,8 milliárd forint) pedig kedvezményes hitel formájában igényelhető. A pályázati felhívásra 34 társfinanszírozási-, és 11 hitelkérelem érkezett. A társfinanszírozás mértéke tisztán elektromos hajtású autóbuszok és trolibuszok vásárlása esetén 80%-os, hidrogén meghajtású autóbuszok beszerzésénél pedig 90%-os. Az szükséges infrastruktúra korszerűsítésére, illetve kiépítésére 50%-os támogatást biztosít a lengyel állam.

A három szakaszból álló „lengyel zöld busz program” első fordulójának köszönhetően rövid időn belül megduplázódhat a Lengyelországban regisztrált villanybuszok száma. A bő 38 millió lakosú országban jelenleg 430 darab elektromos autóbusz közlekedik, amelyek megvásárlása részben európai uniós alapokból, részben pedig a nemzeti Gepárd és Kenguru kormányprogramokból valósult meg – fontos megjegyezni, hogy az országban regisztrált zéró emissziós buszok száma nem csak az akkumulátoros villanybuszokat foglalja magába, hanem az IMC (azaz menet közbeni töltésre alkalmas) akkumulátorokkal szerelt trolibuszokat is. A lengyel önkormányzatoknak ezen kívül jelenleg további 260 elektromos buszra van megkötött szállítási szerződése.

A zöld közösségi közlekedés programban benyújtott pályázatok kiértékelése jelenleg még tart, az első társfinanszírozási megállapodások várhatóan 2021 második negyedévében kerülnek megkötésre. A következő két pályázati felhívás a tervek szerint 2022. január 3-án, illetve 2023. január 2-án jelenik meg, előbbi már előkészítési szakaszban jár.

A programnak a klímavédelmi szempontok mellett jelentős gazdaságélénkítő hatása is lesz, hiszen Lengyelország jelenleg Európa legnagyobb villanybusz-gyártóinak egyike – ráadásul ez alatt nem csak a saját márkák (Solaris, Ursus, Solbus, Autosan) értendők, hiszen több külföldi nagyvállalat (MAN, Scania, Volvo) is gyárt tisztán elektromos hajtású típusokat az országban. A lokálisan zéró emissziós buszok beszerzéséhez nyújtott támogatás így hozzájárul a lengyel ipari termelés megerősítéséhez is a koronavírus-krízisből való kilábalás során. A pénzügyi támogatás stabil perspektívája lehetővé teszi, hogy ne csak a városok tervezhessék meg előre flottájuk fokozatos cseréjét, hanem a lengyelországi buszgyártók is kiszámíthatóan fejleszthessék megrendelési portfóliójukat. A lengyel kormány mintegy 100 hidrogénhajtású autóbusz beszerzésével is számol, ami várhatóan komoly lendületet ad majd a hajtásmód elterjedésének a helyi közösségi közlekedésben. Ez természetesen növeli majd a lengyel ipar kompetenciáját a hidrogénbuszok gyártásában és a szükséges infrastruktúra kiépítésében, beleértve a hidrogéngáz előállításának, szállításának, tárolásának és utántöltésének technológiáját is. Azt pedig már talán mondani sem kell, hogy a lengyel buszgyártók számára egyébként sem ismeretlen a hidrogénüzem: a Solaris másfél év alatt már összesen közel 70 megrendelést könyvelhetett el a maga üzemanyagcellás típusára, de a Solbus, az Ursus és az Autosan is készített már hidrogénhajtású autóbuszokat kísérleti projektek részeként.

Címlapkép: Um Jaworzno

Címkék