Magyar gyártók, Ikarus

Az Ikarus felkészült az elektromos buszok sorozatgyártására

Szűk másfél évvel ezelőtt jártunk legutóbb az Ikarus székesfehérvári gyárában, ahol időközben jelentős változások zajlottak le. A technológiai folyamatok fejlesztésével megteremtették az érdemi volumenű sorozatgyártás feltételeit, a vevők minél teljesebb körű kiszolgálása érdekében pedig a járművek mellett a hozzájuk való töltőberendezések is megjelennek a jelenlegi egyetlen magyar tulajdonú villanybusz-gyártó kínálatában. Ezzel párhuzamosan megkezdődtek az eladások is – az eddigi legnagyobb üzletet jelentő 12 darabos székesfehérvári széria első példányait a napokban adták át -, a gyári demóbuszok pedig sorra járják a potenciális vásárlónak számító külföldi üzemeltetőket. A cégvezetés elmondása szerint az Ikarus villanybuszaira egyre szélesebb körű érdeklődés van a megcélzott piacokról, sőt, a lokálisan zéró emissziós Ikarus 120e típus első exportra gyártott példányainak átadása már meg is történt.

Az újonnan birtokba vett készre szerelő üzemrész

Tavaly januári látogatásunk idején három csarnokban folyt a buszgyártói tevékenység Székesfehérváron, azóta viszont némiképp átszervezésre kerültek a munkafolyamatok. Vendéglátóink úgy foglalták össze a változásokat, hogy az elmúlt időszakban az Ikarus 120e villanybuszok szériaérettségének elérésével párhuzamosan felkészültek a valódi sorozatgyártásra, amit a megújult szemléletnek köszönhetően komplett energiatakarékos rendszerek tervezésével és gyártásával egészítenek ki. A létesítmények közül a vázgyártó üzemben a korábbival azonos formában zajlik a rozsdamentes acél vázszerkezetek összeállítása, és értelemszerűen nem változott a festőkamra feladata sem. Más a helyzet a tavaly még a bérmunkában készülő HM Currus Aries autóbuszok végszerelő csarnokaként bemutatott épülettel, amely jelenleg műszaki vizsgáztató állomásként, illetve a garanciális és egyéb javítások helyszíneként szolgál, de itt található a futóműállító pad, valamint az esőztető kamra is. A korábbi elektromos kiszerelő üzem pedig, ahol tavaly még a fehér fényezésű nullszériás villanybuszok sorakoztak, ma részben töltő- és átadóhelyként, részben pedig alkatrészraktárként funkcionál. Ezzel egyidejűleg teljes körűen felújítottak és ismét üzembe helyeztek egy további, az előzőeknél nagyobb területű daruzható csarnokot, amely a jövőben a készre szerelő üzem szerepét látja el, az eddiginél lényegesen nagyobb termelőkapacitást biztosítva. Ide már fényezett állapotban, saját futóműveiken érkeznek meg az autóbuszok, az összesen 20 ütemhelyből álló gyártósor végén pedig készre szerelt, teljesen üzemképes, átadásra váró járművek hagyják el a csarnokot.

Nagyjából ezen a készültségi fokon érkeznek a buszok a készre szerelő csarnokba

A régi-új épületben sétálva a szokásos fehér színű villanybuszok – köztük a már a Zöld Busz Program keretében Székesfehérvár számára készülő, és hamarosan átadásra is kerülő 12 darabos széria tagjai – mellett több, a Volánbuszéhoz hasonló jellegzetes dinnyesárga színre fényezett példánnyal is találkoztunk. Ezek némelyikéről korábban már megjelent néhány fénykép a közösségi médiában, messzemenő találgatásokra adva okot a hazai buszos közegben. A konspirációs teóriák híveit sajnos ki kell ábrándítanunk, az Ikarus képviselőinek elmondása szerint ugyanis mindössze arról van szó, hogy a nullszériás kocsik egy része fehér helyett ilyen festést kap. A sárga példányok műszaki szempontból és az utastér kialakítása tekintetében is megegyeznek majd a már ismert fehér fényezésű demókocsikkal, azzal a különbséggel, hogy nem rendelkeznek hátsó szélvédővel.

A sárga példányok már félkészen is mutatósak

A székesfehérvári gyáregység egy másik épületében az egyre inkább a városi villanybuszok felé forduló Ikarus egy másik, stratégiailag fontos termékének prototípusát is megtekinthettük, nevezetesen a buszokon kívül a megfelelő töltőaljzattal szerelt elektromos személyautók és kisteherautók kiszolgálására is alkalmas, energiatárolóval egybeépített töltőoszlopot, amelyről már a kaposvári rendeltetésű kocsik márciusi átadásakor említést tett a magyar gyártó. Az elektromos buszflották üzembe helyezése eltér a megszokottól, hiszen főként az adott üzemeltető első ilyen járműveinek beszerzésekor elengedhetetlen a szükséges infrastrukturális alapok megteremtése. Előnyt jelenthet tehát – sőt, ma már sok helyen elvárás is -, ha a töltőberendezéseket és a járműveket egyazon forrásból kaphatja meg a leendő partner, ezért az Ikarusnál is átfogó szolgáltatáscsomagban gondolkodnak, amely magában foglalja az energiamenedzsmentet is. A Műszertechnika-Holding Zrt. által fejlesztett, MTCharger EB120S névre keresztelt, egy töltőfejes berendezés legfeljebb 120 kW töltőteljesítmény és 200 A áramerősség leadására képes CCS Combo 2 rendszerű csatlakozón keresztül. A töltés paraméterei nagyméretű, 15,6″-os érintőképernyőn szabályozhatók, az eszköz külső megjelenése pedig a mindenkori üzemeltető kívánalmaihoz igazítható. A kezelőfelület magyar vagy angol nyelven kommunikál.

A Műszertechnika-Holding Zrt. által fejlesztett töltőoszlop kísérleti prototípusa

Az IEC61851-23 vezérlési szabvány szerint működő töltőberendezés szoftvere RFID-azonosítást és távoli indítást is támogat, meglévő ügyfélszoftverekhez pedig OCPP 1.6J protokollon keresztül kapcsolódhat. A felhőből elérhető használati napló tartalmazza a lekért időszakra vonatkozó töltési statisztikát, benne a kezelői- és járműadatokat, valamint a töltött energiamennyiséget. Az energiamenedzsment modul támogatja az időzített töltést és több töltőoszlop egyidejű teljesítményelosztását, amellyel a telephelyen felvett csúcsteljesítmény is szabályozható. A műszaki engedélyezési folyamat május-szeptember folyamán történik, ezt követheti a sorozatgyártás 2022 negyedik negyedévére előirányzott beindítása.

Hazai és külföldi megmérettetés

A gyártókapacitás és a termékportfólió fejlesztése mellett az értékesítések terén is történt előrelépés, hiszen amíg tavaly februárban még csak az erre vonatkozó tervekről számolhattunk be, addig az év során a különféle bemutatóknak, valamint a hazai és külföldi tesztfutásoknak köszönhetően folyamatos volt a szakmai kapcsolatépítés, az esztendő végéhez közeledve pedig befutottak az első megrendelések is. Az elektromos buszok eladásainak sorát a Weekendbus Zrt. részére tavaly decemberben leszállított példány nyitotta meg – ez a kivitel a gyári szóhasználatban V2 kódnéven szerepel, lényegében a 2019-es Busworld Europe kiállításon látott verzió átdolgozása értendő alatta, újragondolt akkumulátorpozíciókkal, ezáltal több padlószinten elhelyezett utasüléssel, hátsó szélvédővel, de még a CRRC típusokéval közel azonos homlok- és hátfallal. A péceli és csömöri járatokat üzemeltető vállalkozás azóta újabb két, a korábbival azonos kivitelű példányt vett át a típusból. A V2-es kiadásból egyébként összesen négy darab létezik, a negyedik kocsi az utazó klinikaként is emlegetett speciális egészségügyi ellátóbusz. A jelenleg készülő példányok már a továbbfejlesztett, átrajzolt külső arculattal és számos más újítással, köztük a vezetőtérben az Iveco Bus, az Heuliez és a Switch Mobility aktuális típusaiból ismert ACTIA Podium 2 műszerfallal rendelkező V3-as jelű szériába tartoznak.

A csarnokban tovább haladva fehér fényezésű kocsikkal találkoztunk

Természetesen az időközben beérkező tapasztalatok és visszajelzések alapján folytatódik a fejlesztés. Ennek nyomai már a Volánbusz részére, Székesfehérvárra szállítandó kocsikon is megfigyelhetők, amelyek a korábbi V3-as demóbuszokhoz és a kaposvári példányokhoz hasonlóan Hella Shapeline sorozatú LED-es hátsó lámpatesteket kapnak, de a korábbitól valamelyest eltérő elrendezésben. Az egykori koronázóvárosba szállítandó kocsikra egyébként az Ikarus meglehetősen rövid, mindössze három hónapos szállítási határidőt vállalt, ezt pedig a jelek szerint sikerül is tartani: az első, már a helyi flottaszínre fényezett példányok a napokban álltak utasforgalomba a hivatalos átadóceremóniát követően. Ezzel a Weekendbus Zrt. és a Kaposvári Közlekedési Zrt. után már a harmadik hazai szolgálhatónál bizonyíthat az Ikarus 120e, az országszerte napi közforgalomban részt vevő példányok száma pedig a nyár végére eléri majd a 17-et.

Ezen a kiszereltségi szinten már az akkumulátorok és az elektromos részegységek java is be van építve

Mindazonáltal azt az Ikarusnál is világosan látják, hogy a hosszú távú tervezéshez és érvényesüléshez elengedhetetlen a kijutás – pontosabban a legendás márkanév múltját tekintve inkább a visszatérés – az exportpiacokra is. Ezt a célt szolgálják többek között a folyamatos külföldi tesztfutások, valamint az a tény, hogy az Ikarus 120e teljes értékű európai típusjóváhagyással rendelkezik, amit manapság nem minden magyar gyártású autóbusz mondhat el magáról. Jelenleg több demóbusz is fut az országhatárokon kívül – most éppen négy van külföldön -, továbbá várhatóan két bemutatóbusszal is jelen lesz a magyar gyártó az idei év egyik legjelentősebb európai szakkiállításán, a szeptemberben esedékes hannoveri IAA Transportation vásáron.

Deklarált cél, hogy a nagy múltú üzem újra kiszolgálhasson külföldi megrendeléseket is

A korábbi német bemutatóbusz az év elején visszakerült a gyárba, a tavaly még belföldön turnézó demópéldány viszont januárban külföldi tesztkörútra indult, kezdésként Törökországba. Innen közvetlenül Erdélybe, egészen pontosan Sepsiszentgyörgyre vezetett az útja márciusban, ezt követően pedig Marosvásárhelyen próbálták ki egy újabb egyhetes tesztfutás keretében. Utóbbi városból különösen pozitív visszajelzéseket kapott a gyártó, a helyi járművezetők kedvelték a buszt, amely gond nélkül teljesített 250 kilométert is egy nap alatt, valós forgalmi körülmények között. Ezalatt a háttérben más erdélyi helyszínekkel is folynak tárgyalások további próbafutások szervezéséről. A mintajárművet értelemszerűen főként olyan városokban tervezik bemutatni, ahol a közeljövőben tenderkiírások várhatók – június végén például Székelyudvarhelyen járt -, bár a piaci érvényesülés keleti szomszédunknál sem könnyű a cseh, lengyel és török konkurencia miatt. Az Ikarus vezetése ezen kívül elsősorban németországi megrendelésekben bízik, ahol szintén folyamatosan zajlanak az utasokkal végzett tesztfutások. Ezek egyik helyszíne Meiningen, ahol a helyi közösségi közlekedésért felelős MBB Meininger Busbetriebs GmbH társaság korábban az alacsony belépésű, dízelmotoros Ikarus 125 LE elővárosi-helyközi típust is kipróbálta. Időközben a 120e is megfordult már itt október folyamán, idén tavasszal pedig már az üzemeltetői észrevételek alapján javított verzió tért vissza a türingiai városba, ahol azóta már három hónapot futott bérleti konstrukcióban az Ikarus termékeinek németországi képviseletét ellátó Trasco Bus & Coach GmbH közreműködésével. Ennél is konkrétabb eredmény, hogy két darab Ikarus 120e elektromos autóbusz leszállításra került a Werner-Reisen OHG részére. Az említetteken kívül Németország keleti területein is sikeresen futottak az Ikarus tesztbuszai.

Egy már szinte teljesen kész Ikarus 120e villanybusz a szerelősor végén

A már korábban beharangozott csuklós változattal kapcsolatos érdeklődésünkre azt a választ kaptuk, hogy ez a kivitel továbbra is fejlesztés alatt áll, de egyértelműen ez jelenti majd a típuscsalád jövőbeli bővítésének irányát. Szintén várható egy kétajtós, 2-2-0 ajtóképletű verzió érkezése a szóló típusból, emellett pedig természetesen vizsgálják a jelenleg használt CATL moduloknál fejlettebb vontatási akkumulátorok beépítésének lehetőségét is. Székesfehérváron tehát egyértelműen a következő fázisba lépett az Ikarus márkanév újjáélesztése – bízunk benne, hogy következő látogatásunkkor ismét pozitív fejleményekről tudunk majd beszámolni a magyar buszgyártás történetének kultikus helyszínéről.

Címkék