Magazin

A Daimler AG leállítja európai gyárainak többségét

A Daimler AG stuttgarti központjának kedd délutáni közleménye szerint a koronavírus-világjárvány miatt felfüggesztik „a termelés nagy részét”, valamint egyes adminisztratív területek működését Európában. Az intézkedés még ezen a héten életbe lép és egyelőre két hétre szól. 

A termelés felfüggesztése a személygépkocsikat, a szállítógépjárműveket és a haszongépjárműveket gyártó európai üzemekre vonatkozik – áll a közleményben, amely szerint a további intézkedések a járványügyi helyzet alakulásától függenek. Németországban a Mercedes-Benz Citaro és eCitaro típusokat is előállító mannheimi gyáregység mellett érintett a szintén a Daimler érdekeltségébe tartozó Setra neu-ulmi üzeme is. A cégcsoport buszos ágazatának másik hídfőállását jelentő Törökországban hivatalosan még harapózott el a járvány, így az még nem egyértelmű, hogy a Conecto sorozatot (valamint a helyközi Intouro típust, illetve a Tourismo és Travego turistabuszokat) gyártó hoşdere-i létesítményben is leáll-e a termelés.

A leállás minden bizonnyal érinti a Daimler AG buszgyártó részlegeit is

A koronavírus-járvány gazdasági hatásait egyelőre nem lehet felmérni vagy megbízhatóan megbecsülni – tették hozzá. A termelés felfüggesztésével a német társaság hozzájárul az alkalmazottak védelméhez és a járvány megfékezéséhez. A döntés azt is szolgálja, hogy a cég felkészüljön egy alacsony kereslet által jellemzett átmeneti időszakra, és biztosítsa a pénzügyi erejét – közölték.

A Daimler csoport tavaly a világpiacon összesen 3,344 millió járművet értékesített, ami minimálisan kevesebb az egy évvel korábbi 3,352 milliónál. Az első számú üzletág, a személygépkocsikkal foglalkozó Mercedes-Benz Cars rekordszámú, 2,385 millió járművet adott el. A Mercedes-Benz buszgyártó részlege mellett a Setra, a Mitsubishi Fuso, a Thomas és a BharatBenz márkákat is magában foglaló autóbuszos divízió 32 600 eladott járművel zárta a 2019-es pénzügyi évet, ami szintén előrelépést jelentett az egy évvel korábbi, 30 900 darabos értékesítéshez képest.

Forrás: MTI/MBI, fotók: Daimler Buses

Címkék