Kitekintő

Jó éven van túl a Daimler Truck buszos üzletága

Biztató eredményekkel zárta első önálló tőzsdei vállalatként töltött évét a Daimler Truck AG. A világ legnagyobbjai közé tartozó haszongépjármű-gyártó óriás világszerte összesen 520 291 új járművet értékesített a 2022-es pénzügyi évben, teljes bevétele 50,945 milliárd eurót tett ki (+14% 2021-hez képest), korrigált EBIT eredménye elérte a 3,959 millió eurót (+55%), munkavállalói létszáma pedig megközelíti a 105 ezer főt (+5%). A konszern valamennyi divíziója növelni tudta eladásait, az arányokat tekintve a buszos ágazat szerepelt a legjobban.

A cégcsoport napokban közzétett éves beszámolója szerint az öt szervezeti alegység közül a legnagyobb növekedést a Daimler Buses divízió érte el az elmúlt évben, amely kiemelkedően nagy, 28,3%-os bővülést produkált 2021-hez képest, összesen 24 041 autóbuszt értékesítve (az önjáró alvázakat is beleszámítva) az egy évvel korábbi 18 736 darabbal szemben. A Daimler Truck AG buszos portfóliója globálisan a Mercedes-Benz, a Setra, a Mitsubishi Fuso, a Thomas Built Buses és a BharatBenz márkákat foglalja magába, ebből azonban szigorúan véve csak az első kettő tartozik a Daimler Buses égisze alá a konszern belső struktúrája szerint (a Mitsubishi Fuso és a BharatBenz által értékesített autóbuszok a Daimler Trucks Asia divízió eredményeibe számítanak bele, a főként iskolabuszokra szakosodott Thomas eladásait pedig a Daimler Trucks North America darabszámaihoz adják hozzá – ezek egyébként tavaly szintén növelni tudták eladási darabszámaikat, rendre 8,7, illetve 15,2%-kal).

A Daimler Buses szárnyalása elsősorban a fellendülő brazil megrendeléseknek köszönhető: a cégcsoport legfontosabb latin-amerikai exportpiacán tavaly az előző évinél 70%-kal több, 10 783 csillagos jármű fogyott, vagyis a teljes mennyiség közel fele itt talált gazdára. Az Európai Unió tagállamait, valamint az Egyesült Királyságot, Norvégiát és Svájcot tömörítő EU30 régióban értékesített összesen 6325 új autóbusz ugyanakkor nagyjából megfelel az egy évvel korábbi eredménynek. A nettó bevétel 15%-kal emelkedett egy év alatt (3,211 millióról 3,689 millió euróra), a korrigált EBIT értéke 14 millió eurót tett ki tavaly, a bruttó haszonkulcs 10,5-ről 11,6%-ra nőtt.

A buszos részlegnél eszközbeszerzésre tavaly mintegy 85 millió eurót fordítottak, ez főként a berlini Bus World Home Service Center kiépítését és a csehországi Holýšovban található üzem bővítését jelentette – utóbbi helyszínen készülnek majd 2028-tól az európai piacra szánt Mercedes-Benz és Setra autóbuszok vázszerkezetei. Kutatás-fejlesztésre 148 millió eurót költöttek – ezen a téren a hidrogén üzemanyagcellás hatótávnövelővel szerelt Mercedes-Benz eCitaro REX sorozatot emeli ki az összefoglaló, de a dízelmotoros modelleket is továbbfejlesztették, bár ezek napjai középtávon meg vannak számlálva.

A gazdasági környezet kihívásai (ukrajnai háború, ellátási láncok akadozása, magas infláció) és a magas energiaárak ellenére a Daimler Truck az idei évben is növekedéssel számol kulcsfontosságú piacain, a várható bevételt cégcsoport szinten 55 és 57 milliárd euró közé becsülik.

Fotók: Daimler Truck AG

Címkék