Kitekintő

Tőzsdére viszi teherautó- és buszgyártó részlegét a Daimler

A Daimler AG szerdán jelentette be, hogy a konszern felügyelőbizottsága és igazgatósága a tehergépjármű, illetve autóbusz üzletágának leválasztását tervezi az anyacégről, és megkezdi az előkészületeket a Daimler Truck AG tőzsdére viteléhez. Ha a társaság közgyűlése jóváhagyja a tőkepiaci műveletet, akkor a Mercedes-Benz Cars & Vans és a Daimler Trucks & Buses külön jogi személyekként, egymástól függetlenül működne tovább.

A spin-off, azaz az anyacégtől való leválás és a tőzsdei debütálás eredményeként a Daimler Truck jelentős többségi részesedése arányosan a Daimler részvényeseinek tulajdonába kerül majd. A tervezett szétválás részleteit a 2021 harmadik negyedévben megrendezésre kerülő rendkívüli közgyűlésén mutatják be a Daimler AG részvényeseinek, és ha a részvényesek jóváhagyják a spin-off tervezetet, akkor a tranzakció és a Daimler Truck tőzsdei bevezetése még 2021 év vége előtt megvalósulhat. A Daimler haszongépjármű érdekeltségének tőzsdére vitele után a Daimler Truck AG önálló vállalattá alakul át, független menedzsmenttel, vállalatirányítással, ideértve egy független felügyelőbizottsági elnököt.

A Daimler Truck buszgyártó részlege a Mercedes-Benz mellett a Setra, a Mitsubishi Fuso, a Thomas és a BharatBenz márkákat is magában foglalja

A teherautók és autóbuszok gyártásának leválasztásával megmaradó üzletág, a prémium kategóriás személyautókra és a minibuszokra koncentráló vállalatot idővel átnevezik Mercedes-Benzre. A Daimler szerkezeti átalakításával az a cél, hogy teljes mértékben kiaknázzák a jövőbeni üzleti lehetőségeket, amelyeket a zéró emisszió, azaz az autók zéró károsanyag-kibocsátása és az önvezető technológiák piacának fejlődése határoz meg.

Korábban már decemberben felröppentek azok a hírek, miszerint a Daimler a haszongépjármű-gyártó érdekeltség leválasztásáról gondolkodik, miután a koronavírus-válság erősen megterhelte a teherautó- és autóbuszgyártást. A tavalyi első kilenc hónapban mind a darabszám szerinti értékesítés, mind a bevétel erősen visszaesett, az üzemi eredmény az előző évi egy százalékára, 32 millió euróra zuhant.

A Daimler Truck a világ legnagyobb teherautó- és buszgyártó vállalata, piacvezető pozícióval rendelkezik Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában is

A napokban közölt előzetes adatok szerint a Daimler csoport kamatok és adózás előtti eredménye (EBIT) 6,6 milliárd euró volt, ami kedvezőbb az elemzők által várt 5,24 milliárdnál. A Mercedes-Benz személyautók és minibuszok 5,17 milliárd euró, a teherautó- és az autóbuszgyártó üzletág viszont csak 525 millió euró kamatok és adózás előtti eredményt tudott felmutatni. A részletes negyedik negyedéves és éves adatokat február 18-án teszi közzé a vállalat.

A Daimler-részvények szerdán 8,91 százalékos pluszban zártak a frankfurti tőzsdén, csütörtök délelőtt pedig 2,71 százalékos nyereségben, 65,76 eurón forogtak a papírok. Az egy évvel ezelőtt szinthez képest több mint 50 százalékkal magasabb az árfolyam.

Fotók: Daimler Truck AG, forrás: MTI/MBI

Címkék