Kitekintő

Jól teljesített tavaly a Daimler Truck buszos üzletága

Biztató eredményekkel zárta második, önálló tőzsdei vállalatként töltött évét a Daimler Truck AG. A világ legnagyobbjai közé tartozó haszongépjármű-gyártó óriás világszerte összesen 526 053 új járművet értékesített a 2023-as pénzügyi évben. A konszern csoportszinten a gazdasági környezet kihívásai (ukrajnai háború, ellátási láncok akadozása, magas infláció) és a magas energiaárak ellenére 1%-kal tudta eladásait, az arányokat tekintve pedig a buszos ágazat szerepelt a legjobban.

A cégcsoport rövid, előzetes beszámolója szerint a négy szervezeti alegység közül a legnagyobb növekedést a Daimler Buses divízió érte el az elmúlt évben, amely 9%-os bővülést produkált 2022-höz képest, összesen 26 168 autóbuszt értékesítve (az önjáró alvázakat is beleszámítva) az egy évvel korábbi 24 041 darabbal szemben. A Daimler Truck AG buszos portfóliója globálisan a Mercedes-Benz, a Setra, a Mitsubishi Fuso, a Thomas Built Buses és a BharatBenz márkákat foglalja magába, ebből azonban szigorúan véve csak az első kettő tartozik a Daimler Buses égisze alá a konszern belső struktúrája szerint, tehát a több mint 26 ezer darabos értékesítés kizárólag a Mercedes-Benz és Setra buszokra, valamint a Mercedes-Benz járóképes autóbusz-alvázakra vonatkozik (a Mitsubishi Fuso és a BharatBenz által értékesített autóbuszok a Daimler Trucks Asia divízió eredményeibe számítanak bele, a főként iskolabuszokra szakosodott Thomas eladásait pedig a Daimler Trucks North America darabszámaihoz adják hozzá).

A Daimler Buses eladásai mellett +4%-kal (195 014 darab) növevekedtek a Daimler Trucks North America és +3%-kal (161 171 darab) Daimler Trucks Asia értekesítései is, de a Mercedes-Benz teherautó üzletága a maga 158 511 darabos eredményével -5%-os visszaesést mutat, amelyet elsősorban a brazil piac gyenge szereplésével indokol a gyártó.

Csoportszinten nagyot ugrottak a tisztán elektromos hajtású járművek eladási számai is, ugyanis míg 2022-ben 914 darab, addig tavaly már 3443 darab villanyhajtású autóbuszt és teherautót értékesítettek, ami 277%-os növekedést jelent a bázisévhez képest.

A Daimler Truck eredményeit a cégcsoport március 1-jén, virtuális éves eredménykonferenciáján fogja részletesen bemutatni, beszámol majd a 2023-as pénzügyi és nem pénzügyi kulcsszámairól, valamint bemutatja a jelenlegi, a 2024-es pénzügyi évre vonatkozó előrejelzéseit is.

Címkék