Kitekintő

Minden fronton sikeres évet zárt tavaly az MAN

Minden érdekelt ágazatban jelentősen növelte eladásait az MAN a 2023-as pénzügyi évben. A Volkswagen nevével fémjelzett TRATON-csoporthoz tartozó német cégóriás az ellátási láncok részben továbbra is fennálló problémái ellenére tavaly körülbelül 116 ezer járművet értékesített világszerte, ami 37%-os növekedésnek felel meg az előző évvel összehasonlítva. Friedrich Baumann, az MAN Truck & Bus SE értékesítési és ügyfélmegoldásokért felelős igazgatója úgy értékelt, hogy a cég számos kihívást jelentő év után visszatért a sikerhez vezető útra.

Az MAN autóbuszos divíziójának eladásai jelentős emelkedést mutattak 2023-ban, az esztendő során értékesített nagyjából 5700 új autóbusz 19%-os bővülést jelent az egy évvel korábbi eredményhez képest. Ezen belül a tisztán elektromos hajtású városi busztípusok értékesítése közel háromszoros növekedést ért el, köszönhetően több, az év során elnyert nagyobb darabszámú megrendelésnek: a 2022-ben eladott összesen 263 kocsi után tavaly már 771 darab zéró emissziós MAN autóbuszra akadt vevő. A tendencia várhatóan jövőre is folytatódni fog, ahogy Európán kívül is fokozatosan elérhetővé válnak a cég villanybuszai.

Különösen pozitívan alakult a nagy távolsági buszok piaca, bár a koronavírus-járvány gazdasági utóhatásai még mindig érezhetők a szegmensben. Mindazonáltal a 2022-es mennyiségnek így is több, mint a duplája, bő 1100 új MAN, illetve Neoplan turistabusz került az ügyfelekhez a tavalyi évben.

Az MAN vezetősége úgy számol, hogy 2030-ra a cég újonnan átadott teherautóinak fele, városi buszainak pedig mintegy 90%-a tisztán elektromos hajtással kerül majd forgalomba. Fejlesztés alatt áll egy távolsági villanybusz is, amely várhatóan az évtized második felében mutatkozhat be.

Az MAN egyéb üzletágai is jól teljesítettek 2023-ban: teherautókból mintegy 83 700 darab fogyott tavaly (44%-os növekedés az előző évi eredményhez képest), míg kishaszonjárművekből minden korábbinál több, körülbelül 26 600 darab (+23%) talált gazdára az oroszlános márka emblémájával – ezen a téren tehát sikerült meghaladni a pandémia előtti eladási mutatókat is. Az MAN külső partnercégeket kiszolgáló motorgyártó részlege történetének második legsikeresebb évét produkálva mindezeken kívül további 11 600 erőforrást szállított különféle járművekhez – ezek több, mint felét a mezőgazdasági szektor gépei, például traktorok és kombájnok tették ki.

Fotók: MAN Truck & Bus SE

Címkék