Magazin

Az MAN hazai képviselete szerint a távolsági buszok piaca idén elérheti a pandémia előtti szintet

Tavaly óta határozott növekedést mutat a távolsági autóbuszok európai piaca, az elmúlt év értékesítési eredményei és az idei rendelésállomány is egyértelműen azt mutatják, hogy a szegmens újból erősödik a koronavírus-világjárvány okozta jelentős visszaesés után. A pozitív tendencia Magyarországon is érezhető, az üzemeltetők újra jelentős mennyiségű turistabuszra adnak le megrendelést. Mindez komoly lehetőséget jelent az MAN és Neoplan típusok hazai vezérképviseletét ellátó MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. számára is, amely portálunk részére eljuttatott közleménye alapján számos termékújdonsággal, jól felkészült szervizhálózattal és széles körű szolgáltatásokkal néz elébe  az ígéretes időszaknak.

Hamarosan véget ér a tél és elindul a turistaszezon, amire évek óta nem látott lendülettel készülnek az autóbuszos üzemeltetők. Már a tavalyi forgalomba helyezési adatokból is látható volt, hogy a koronavírus-világjárvány lecsengése után lassan, de biztosan Európában is újból magára talál a távolsági autóbuszok szegmense. Ami azt illeti, van is honnan visszajönni, hiszen amíg 2019-ben még mintegy 9000 ilyen kategóriájú járművet adtak át ügyfeleiknek a gyártók az öreg kontinensen, addig a turizmust romba döntő pandémia éves szinten alig több, mint 3000 darabra szorította vissza ezt a piacot. Három szűkös év után azonban tavaly már mintegy 5500 új távolsági busz került forgalomba Európában. Az MAN Truck & Bus az MAN és Neoplan márkákon keresztül összességében közel 900 busz értékesítésével 16,2%-os részesedést ért el ezen a piacon. A cégcsoport egyébként – amint arról korábban beszámoltunnk – általánosságban is jó évet zárt tavaly, hiszen az összes általa kiszolgált szegmensben növelni tudta eladásait, a városi villanybuszok mezőnyében pedig egyenesen megtriplázta azokat az előző esztendőhöz képest, számos országban piacvezető pozíciót foglalva el.

Visszatérve a távolsági típusokra, a hazai forgalmazó elmondása szerint Magyarországon is egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik az ügyfelek részéről, akik egyre több nagy turistabuszra adnak le megrendelést. Ez alapján a piac mérete idén várhatóan eléri majd a járvány előtti szintet. Az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. idén legalább 24 új MAN, illetve Neoplan távolsági busz forgalomba helyezésével számol, amelyek különjárati, illetve nemzetközi menetrend szerinti feladatokat látnak majd el.

A piac feltámadásával összhangban az MAN Truck & Bus számos termékújdonságot mutatott be tavaly ősszel a brüsszeli Busworld Europe 2023 szakkiállításon. Az új modellek mellett távolsági buszainak ergonomikus kezelőelemekkel és teljesen digitális műszerpanellel ellátott vadonatúj műszerfala elnyerte a Busworld szervezet Digital Award díját. Az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. pedig megújult értékesítési csapattal, jól felkészült szervizhálózattal – élén a buszos kompetenciaközpontként is működő fóti kirendeltséggel – és széles körű, többek között az MAN ProfiDrive járművezető-továbbképzést is magában foglaló szolgáltatásokkal várja ügyfeleit. Az ezzel kapcsolatos hírekről és tudnivalókról az elkövetkező hónapokban folyamatosan tájékoztat majd a hazai forgalmazó, érdemes lesz tehát figyelemmel kísérni a MAN Magyarország weboldalát és közösségi médiás felületeit is.

Fotók: MAN Truck & Bus SE

Címkék