Magazin

A Daimler AG újraindítja a termelést egyes európai üzemeiben

A Daimler AG stuttgarti központja még március 17-én közleményben tudatta, hogy a koronavírus-világjárvány miatt felfüggesztik “a termelés nagy részét”, valamint egyes adminisztratív területek működését Európában. Az intézkedés eredetileg két hétre szólt, de a rendkívüli termelési szünetet időközben meghosszabbították április 19-ig.

A termelés felfüggesztése a személygépkocsikat, a szállítógépjárműveket és a haszongépjárműveket gyártó európai üzemekre vonatkozott. Németországban a Mercedes-Benz Citaro és eCitaro típusokat is előállító mannheimi gyáregység mellett érintett volt a szintén a Daimler érdekeltségébe tartozó Setra neu-ulmi üzeme is.

A Daimler járványügyi helyzet alakulását áttekintve döntött úgy, hogy rövidített munkaidővel ugyan, de április 20-tól fokozatosan újraindítja a termelést egyes európai üzemeiben. A termelés összehangoltan indulhat majd újra a kiválasztott helyszíneken, melyek a németországi motorgyárak, a sindelfingeni és a brémai üzemek, valamint a kisteherautó-gyárak lesznek majd, emellett a cégcsoport buszos és teherautós divízióiban is megkezdik a gyártási tevékenységet. Úgy tudjuk, hogy az újrainduló üzemek között ott lesz a Mercedes-Benz kecskeméti üzeme is, ahol március 20-a óta teljesen áll a termelés. A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.-nél várhatóan április 22-én kezdődne meg a munka, amely kezdetben csak egy műszakban történne.

A Daimler csoport tavaly a világpiacon összesen 3,344 millió járművet értékesített, ami minimálisan kevesebb az egy évvel korábbi 3,352 milliónál. Az első számú üzletág, a személygépkocsikkal foglalkozó Mercedes-Benz Cars rekordszámú, 2,385 millió járművet adott el. A Mercedes-Benz buszgyártó részlege mellett a Setra, a Mitsubishi Fuso, a Thomas és a BharatBenz márkákat is magában foglaló autóbuszos divízió 32 600 eladott járművel zárta a 2019-es pénzügyi évet, ami szintén előrelépést jelentett az egy évvel korábbi, 30 900 darabos értékesítéshez képest. Az idei évre azonban a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásai miatt szinte borítékolható a visszaesés.

Címlapkép: EvoBus GmbH

Címkék