Kitekintő

A Daimler Truck AG leépítené a buszgyártást Mannheimben

Újabb nagy múltú német helyszínen szűnhet meg – legalábbis részlegesen – a buszgyártás, miután az anyavállalattól tavaly év végén leválasztott és tőzsdére vitt Daimler Truck AG európai autóbuzos divíziója, az EvoBus GmbH bejelentette, hogy a vállalatcsoport menedzsmentje által tervezett hatalmas megtakarítási program részeként a teljes mannheimi autóbusz-karosszéria gyártást külföldre helyeznék át.

A Daimler Truck nyereségesség javítására irányuló törekvéseinek áldozata lehet a cégcsoport mannheimi karosszéria-gyártó üzeme, a konszern ugyanis a költséghatékonyság növelésére tett intézkedéseinek részeként a buszgyártás leépítését tervezi a Baden-Württemberg tartományban található, és jelenleg a teljes Citaro típuscsalád gyártásának otthont adó létesítményben.

Az IG Metall Mannheim szakszervezet közleménye szerint az EvoBus mannheimi munkatársait június 29-én tájékoztatták, hogy az autóbusz-gyártás egy részét külföldre, a tervek szerint az EvoBus cseh (esetleg török), holýšovi üzemébe szerveznék ki, ahol jelenleg a Mercedes-Benz és Setra autóbuszok alkatrészeinek és egyes alváz-, valamint vázelemeinek gyártása folyik, Mannheimben pedig ezzel párhuzamosan felszámolnák a vázgyártást. A szakszervezet közleményéből nem derül ki egyértelműen, hogy a döntés kizárólag a vázgyártásra vonatkozik-e, így egyelőre azt sem tudni, hogy az intézkedés mennyiben érintené a készre szerelési folyamatokat. A gyáregység a város legnagyobb foglalkoztatója, mintegy 8500 főnek biztosít munkát, ebből 3500 ember dolgozik az EvoBusnál a Mannheim-Waldhof/Luzenberg telephelyen, a fennmaradó 5000 alkalmazott pedig Daimler Trucks motorgyártó divíziójánál. A tervezett átalakítás 1000, a buszgyártásban tevékenykedő munkavállalót érintene, ezen kívül további 500 munkahely van veszélyben a főként Setra típusokat előállító neu-ulmi üzemben is.

Az EvoBus szerint a cégcsoporton a koronavírus-járványtól függetlenül is növekszik a költségnyomás, a fokozódó piaci verseny pedig megtakarításokra kényszeríti a vállalatot. A cég szóvivője kifejtette, hogy 2030-ig 100 millió euróval kellene csökkenteni a németországi gyártókapacitás éves költségeit, amit úgy érnének el, hogy kevesebb járművet gyártanának Németországban, a vázszerkezetek gyártását pedig Mannheimből Csehországba helyeznék át. Az EvoBus felhívta a figyelmet arra, hogy teljes kivonulásról nincsen szó, és továbbra is elkötelezettek a németországi buszgyártás iránt, annál is inkább, mivel napjainkban már csak a Daimler Truck cégcsoport folytat az országban buszgyártói tevékenységet. Mindez arra utal, hogy a tervezett leépítés a teljes gyártási folyamatnak csak egy bizonyos, bár kétségkívül jelentős fázisát érinti majd – az is elképzelhető, hogy a munkamegosztás hasonló lesz az Iveco Bus június közepén bejelentett olaszországi terveihez.

Thomas Hahl, az IG Metall Mannheim ügyvezetője a konszern terveit megdöbbenéssel fogadta, és leszögezte, hogy nem fogják hagyni, hogy a vázgyártást teljesen kiszervezzék, hiszen a mannheimi karosszériaüzem az EvoBus szíve. Hozzátette, hogy a cégvezetés által bemutatott terv nem koncepció, pusztán csak létszámleépítés, és ha a Daimler Truck valóban költségproblémákkal küzd a németországi buszgyártó tevékenység kapcsán, akkor az annak is köszönhető, hogy korábban elhanyagolták a hatékonyságnövelő befektetéseket. Az érdekképviselet szerint emellett az átszervezés terve gazdaságilag is erősen megkérdőjelezhető, hiszen külföldön is nőnek a termelési költségek.

Hahl továbbá felhívta a figyelmet arra is, hogy csak a mannheimi telephely képes rövid határidővel és magas minőségben kielégíteni a különleges vásárlói igényeket, elsősorban a városi szegmensben. Ezek olyan alapvető kompetenciák, amelyek a magasabb költségek ellenére is egyértelműen a német üzem mellett szólnak. Hozzátette: aki valóban komolyan elkötelezett a németországi buszgyártás mellett, munkahelyeket és adóbevételeket szeretne biztosítani, az ne csak az árat nézze a buszmegrendelések leadásakor. Meglátása szerint a tervezett szétválás felveti a jövő nagy kérdését: meg lehet-e engedni, hogy az ipar átalakításának terhét a munkavállalók viseljék? „Itt nem csak 1000 ember munkahelyéről van szó, hanem azok családjainak megélhetéséről is, a beszállítókról nem is beszélve” – fogalmazott Thomas Hahl.

A képek illusztrációk, forrás: Daimler Buses

Címkék