Kitekintő

A pandémia ellenére is őrzi vezető piaci pozícióját a Daimler Buses

Az európai buszgyártók többségéhez csatlakozva az elmúlt héten a Daimler Buses is közzétette a 2020-as pénzügyi évre vonatkozó eredményeit. A világjárvány gazdaságromboló hatásai miatt globális szinten közel 40%-kal kevesebb autóbusz fogyott, mint egy évvel korábban, a cégcsoport elsődleges célpiacain (Európa, Brazília, Mexikó) pedig még ennél is nagyobb, 45%-os visszaesés volt tapasztalható. Ennek ellenére a konszern tartja a piacon elfoglalt helyét és bizakodva tekint a jövőbe.

A legsúlyosabb veszteségeket természetesen a turistabuszos szektor szenvedte el, ebben a kategóriában közel 60%-kal kevesebb új jármű talált gazdára a pandémia sújtotta 2020-ban, mint egy évvel korábban. A járvány kisebb mértékben ugyan, de a városi és a helyközi/intercity típusok eladásaira is hatással volt, negatívan befolyásolva a Daimler Buses gazdasági mutatóit is. A 2020-as pénzügyi évben a cégcsoporthoz tartozó gyártók (Mercedes-Benz, Setra, Mitsubishi Fuso, BharatBenz, Thomas) együttesen világszerte mintegy 20 200 komplett autóbuszt, illetve járóképes alvázat adtak el, majdnem 40%-kal alulteljesítve az előző évi eredményeket. A keresletcsökkenés nem mindenhol volt azonos mértékű, Németországban például mintegy 3000 darabos éves eladást produkálva gyakorlatilag sikerült hozni a 2019-es számokat, köszönhetően a kiemelkedően jól teljesítő városi típusoknak. A Daimler Buses közleménye kiemeli, hogy a cégcsoport az értékesítések visszaesése ellenére is megtartotta vezető pozícióját kulcsfontosságú piacain, azaz Európában (az uniós tagállamokhoz hozzáadva Svájcot és Norvégiát is), Brazíliában, Argentínában, Mexikóban, valamint Törökországban.

Figyelembe véve a továbbra is bizonytalan gazdasági helyzetet, a Daimler buszos divíziójánál 2021-ben is feszült piaci környezettel számolnak. A turizmusból élő vállalkozások szorult helyzete miatt várhatóan idén is folytatódik majd a turistabusz-eladások mélyrepülése,  de Till Oberwörder, a cégcsoport vezetője szerint türelmesnek kell lenniük, mivel a járvány elmúltával az emberek visszatérő utazási kedvének köszönhetően rövid időn belül normalizálódik majd a helyzet.

Addig is, a körülményekre reagálva a Daimler Buses autóbuszokon alkalmazható különféle fertőzés-megelőzési eljárásokat fejlesztett ki. Az elmúlt évben több speciális célú autóbuszt is készített a cégcsoport a járványellenes harc támogatására: a tavaly márciusban a Német Vöröskereszt részére átadott, és az eredeti tervekkel szemben azóta is ebben a minőségében üzemelő, intenzív ellátás nyújtására alkalmas Mercedes-Benz Citaro mentőbuszt és a Huber Group által mobil szűrőállomásként üzemeltetett Setra S 416 LE Businesst korábban mi is bemutattuk portálunkon, március végétől pedig egy további Setra autóbusz teljesít majd szolgálatot mobil oltópontként a cég zászlaja alatt.

A hosszú távú stratégiai célok között szerepel a globális piaci jelenlét erősítése és az új régiók felé történő nyitás, amit tavaly a pandémia ellenére is több olyan jelentős darabszámú eladással nyomatékosított a cégcsoport, mint a Marokkóba szállított 500 darab Mercedes-Benz Conecto, az összesen 415 járóképes alvázról szóló izraeli üzlet vagy a nemrég átadott 112 darab svéd rendeltetésű helyközi autóbusz. Ehhez persze elengedhetetlen a kínálat folyamatos frissítése is: Európában tavaly piacra került a helyközi Intouro típuscsalád új generációja és az eCitaro villanybusz csuklós változata (utóbbi akár a Bolloré által szállított kvázi-szilárdtest akkumulátorokkal is rendelhető), az Újvilágban pedig a brazil vásárlók számára fenntartott, közepes méretű orrmotoros távolsági buszokhoz kínált OF 1621 típusjelű önjáró alváz bemutatása jelentett fontos eseményt.

Sokfelé továbbra is az önjáró alvázak jelentik a fő érvényesülési lehetőséget az európai gyártók számára – az új Mercedes-Benz OF 1621-re brazil karosszálók építenek távolsági típusokat

A Daimler Buses globális terjeszkedési programjának egyik középpontjában Délkelet-Ázsia áll, ahol a cégcsoport szeretné kihasználni a növekvő helyi keresletben rejlő lehetőségeket. Ennek jegyében a tavalyi piacra lépés után idén első alkalommal szállítanak majd járóképes alvázakat turistabuszokhoz Vietnámba (az EvoBus spanyol gyáregységéből származó platformokra a Thaco cég épít majd karosszériát), Tajvanon pedig egy új távolsági autóbusz-alváz érkezése várható március folyamán.

A Mitsubishi Fuso népszerű Rosa minibuszának frissített verziója november óta Ausztráliában is kapható

Szép lassan egyre többet lehet megtudni a Mercedes-Benz buszos részlegének tervezett észak-amerikai kampányáról is. Az USA és Kanada piacait kiszolgáló Daimler Coaches North America (DCNA) leányvállalat tavaly év eleji megalapításával a konszern nagy lépést tett tengerentúli érdekeltségeinek újjászervezése felé. Bár a cégcsoport egyelőre hivatalosan csak a vevőknek nyújtott szélesebb körű szolgáltatásokról és pótalkatrész-logisztikáról beszél, az újonnan létrejött cég a neve alapján távolsági busztípusok értékesítésére koncentrál majd. A hírek saját eladói- és alkatrészellátó hálózatról szólnak a Daimler Trucks North America (DTNA) és az annak tulajdonát képező Detroit Diesel bevonásával, ami kiválthatja a korábban sok problémát okozó helyi partnercégeket. A gyári beszámoló ugyan nem tér ki rá, a tengerentúli kínálat bástyája várhatóan a Tourismo helyi előírásokra és igényekre adaptált változata lesz, amelyről október óta keringenek kémfotók török és német szakmai portálokon.

A cégcsoport beszámolója szerint az elektromobilitás további népszerűsítése érdekében folyamatosan fejlesztik és kiterjesztik a potenciális üzemeltetők választását és a villanybuszok bevezetését segítő eMobility Consulting tanácsadó szolgáltatásukat, valamint az OmniPlus ON flottamenedzsment rendszert is.

Fotók: Daimler Buses

Címkék