Kitekintő

Koronavírusos betegek szállítására szolgáló autóbuszt adott át a Daimler Buses

Kimondottan koronavírussal fertőzött, súlyos állapotú betegek szállítására alkalmas speciális autóbuszt készített a Daimler Buses neu-ulmi gyáregysége a Német Vöröskereszt számára. A 2019-es évjáratú Mercedes-Benz Citaro érdekessége, hogy eredetileg szériakivitelű helyközi autóbuszként kezdte karrierjét, és a tervek szerint fél év elteltével, a COVID-19 járvány remélt lecsengése után vissza is tér majd eredeti hivatásához, a menetrend szerinti utasszállításhoz.

Kívülről is jól látható, hogy a Német Vöröskereszt kötelékébe tartozó buszról van szó

A különleges jármű a Daimler Buses és a Német Vöröskereszt heidenheim-ulmi sürgősségi mentőszolgálatának (DRK-Rettungsdienst Heidenheim-Ulm gGmbH) szoros együttműködésében készült el. Az eredetileg 45 ülő- és 40 állóhellyel rendelkező, kétajtós, helyközi kivitelű Citaro C2-est mindössze három hét leforgása alatt alakították át koronavírusos betegek szállítására alkalmas mozgó kórházzá a Daimler Buses neu-ulmi gyárában, megalkotva ezzel Németország jelenlegi legnagyobb, intenzív ellátást biztosító mentőautóját. A speciálisan felszerelt autóbuszt a Német Vöröskereszt használja majd, a kórházak a tartományi koordinációs irodán keresztül igényelhetik majd a szolgáltatást. A projektet az Ulmi Egyetemi Klinika is támogatja az orvosi kísérő személyzet biztosításával, a buszvezetőket és a karbantartást végző dolgozókat pedig a Stadtwerke Ulm/Neu-Ulm GmbH (SWU) közlekedési társaság bocsátja rendelkezésre, továbbá ők gondoskodnak a busz tárolásáról is. A járművet Till Oberwörder, a Daimler Buses vezetőjének és David Richter, a Német Vöröskereszt heidenheim-ulmi sürgősségi mentőszolgálati ügyvezetőjének jelenlétében adták át ideiglenes üzemeltetőinek.

Az egykori demóbusz új, nem kevésbé felelősségteljes feladatot kapott

Az orvosi célokat szolgáló busz ötlete is David Richtertől származik, aki a koronavírus-járvány miatt a német egészségügyben és ezen belül is az intenzív ellátást igénylő betegek szállításában fellépő kapacitáshiányt enyhítő megoldást keresett – a Daimler Buses személyében pedig sikerült olyan partnert találni a projekthez, aki képes a felvázolt elképzelések gyors és minőségi megvalósítására. Az átépítés alanyául egy 2019-ben gyártott, a neu-ulmi üzem raktárkészletéből származó demóbuszt szemeltek ki, melyet egy 12 fős gyári csapat vett kezelésbe és változtatott át jól felszerelt, modern mentőautóvá mindössze 15 munkanap alatt. Az újonnan hadrendbe állított jármű lehetővé teszi a Német Vöröskereszt ulmi kirendeltsége számára, hogy szükség esetén akár egyszerre több, kritikus állapotú vírusfertőzött beteget is gyorsan, megfelelő körülmények közötti szállíthasson át egyik kórházból a másikba.

Az eredetileg teljesen szériakivitelű Citaro teljes átalakítása mindössze 15 munkanapot vett igénybe

A belső térben az eredeti utasülések eltávolítása után négy, elektrohidraulikus emelőrendszerrel felszerelt, gurítható ágyat helyeztek el. Az intenzív kezelés biztosítására szolgáló orvosi eszközök sorában négy lélegeztetőgép, négy betegmonitorozó berendezés, ultrahang készülék és vérgáz-analizátor is megtalálható, de a tervezők gondoltak a gyógyszerek, ápolási felszerelések, védőruházatok és kiegészítő lélegeztető eszközök tárolására alkalmas pakolóhelyekre is. A busz oldalablakait a betegek jogaira való tekintettel lefóliázták. A vonulások alkalmával a betegeket két intenzív terápiás szakorvos felügyeli majd, rajtuk kívül három mentőápoló és két mentőtiszt is tartózkodik majd a fedélzeten. A fertőzések megelőzése érdekében a vezetőfülke teljes szélességében le van falazva a kórteremként funkcionáló utastértől, és önálló levegőkeringetéssel rendelkezik. Az utasteret ezen kívül minden egyes, betegekkel a fedélzeten megtett út után fertőtlenítik is.

A fedélzeten négy súlyos állapotú koronavírusos beteg szakszerű szállítására van lehetőség

A speciális rendeltetésű Citaro a mentőautókéhoz hasonló, figyelemfelkeltő külső matricázás mellett megkülönböztető jelzést és szirénát is kapott, melyek használta esetén akár 100 km/h sebességgel is haladhat. Ahogyan azt már a bevezetőben is említettük, kölcsönjárműről van szó: a busz egyelőre hat hónapig szolgál majd a Német Vöröskereszt állományában. Elsősorban Baden-Württemberg tartományban lehet majd vele találkozni, de szükség esetén az ország más pontjain is bevethetik.

Több kép is van! Galéria megtekintéséhez kattintson ide!

Fotók: Daimler Buses

Címkék