Magazin

Szingapúrban 50 autóbuszt alakítanak át koronavírus-fertőzöttek szállítására

A koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzethez való alkalmazkodás világszerte eddig nem látott megoldásokat követel a busztársaságoktól is. Számos országban állítanak autóbuszokat a járvány elleni védekezés szolgálatába – csak két példát említve, Daimler Buses csoport neu-ulmi gyára a közelmúltban egy Mercedes-Benz Citaro bemutatóbuszt alakított át intenzív ellátást biztosító mentőautóvá, Ausztráliában pedig egy szintén egyedi kialakítású, mobil tesztelőállomásként szolgáló Scania Touring HD turistabusz járja az országot. Szintén átalakított autóbuszokat vetnek be az egészségügyi kapacitások bővítésére Szingapúrban is, ahol a napokban nem kevesebb, mint 50 közforgalmú városi autóbuszt építenek át ideiglenesen betegszállítóvá a COVID-19 fertőzöttek számára.

Egy példány a már átépített buszok közül – a hibrid design ellenére egyébként valójában normál dízelüzemű (Fotó: Ho Ching)

Az Oroszlánvárosnak is nevezett távol-keleti városállamban az utóbbi hetekben ismét növekedett a koronavírussal fertőzöttek száma, ez pedig a világ más országaihoz hasonlóan próbára teszi a helyi egészségügyi intézmények és mentőszolgálatok kapacitásait is. A szektorra nehezedő nyomás enyhítése céljából a szingapúri közlekedésszervező ernyőcég, a Land Transport Authority (LTA) alvállalkozójaként működő SMRT Buses Ltd. közforgalmú autóbusz-állományából 50 járművet koronavírus-fertőzésben szenvedő betegek szállítására alakítanak át a Hope Technik tervezőiroda segítségével. Jelen állás szerint valamennyi átépítendő kocsi az európai piacos MAN Lion’s City Hybrid típusra megszólalásig hasonlító, ám valójában a maláj Gemilang által karosszált, MAN A22 alvázra szerelt kétajtós városi buszok közül kerül majd ki. A közlekedési társaság egy évre hivatalosan is kivonja állományából az érintett járműveket. Helyi forrásaink szerint egyelőre négy autóbusz átalakítását kezdték el, a címlapképünkön látható, SMB 196 D rendszámú autóbusz is a speciális feladatra kijelölt kocsik közé tartozik.

A buszok utastere a válaszfal mögötti részen szinte változatlan marad (Fotó: Ho Ching)

Más, látványos belső átalakításon átesett, akár komoly orvosi eszközökkel is felszerelt buszokkal ellentétben a szingapúri SMRT Buses járművei főként a könnyebb esetek szállítását szolgálják, az elsődleges cél a kórházi ágyak felszabadítása és a betegszállítók tehermentesítése. A programba bevont buszok már gyógyulófélben lévő pácienseket szállítanak majd a kórházak és a lábadozás alatti karantén helyszínéül kijelölt közösségi izolációs központok között. A helyiek által “Covid Transporter” néven emlegetett járművek másik feladata a munkásszállók jellemzően külföldi lakóinak biztonságos eljuttatása a kórházakba, illetve a mintavételi helyszínekre. Ezeket az embereket az átlagosnál rosszabb életkörülményeik miatt potenciálisan veszélyeztetett csoportnak tekintik és átfogó tesztelésnek vetik alá Szingapúrban.

Kézi működtetésű ajtó a mellső kerékdobok között, vészhelyzet esetére (Fotó: Ho Ching)

Mivel nem teljes értékű orvosi felhasználást célzó átalakításról van szó, az utastér nagy részében megmarad a buszok eredeti berendezése, csak a mellső tengely vonala előtti területet választják le egy rögtönzött válaszfallal, amely teljes szélességében elhatárolja a buszvezető közvetlen környezetét az utastér többi részétől. A két helyiség különálló légkondicionálással rendelkezik, ezen kívül a frontszekcióban további két ülést helyeznek el az egészségügyi kísérő személyzet számára. Az üvegezett válaszfalon az utasfolyosónál egy kilincses ajtót alakítanak ki arra az esetre, ha a mentőápolónak mégis sürgősen valamelyik beteghez kellene mennie. A buszok utasterét a vonatkozó protokoll értelmében minden út végén fertőtlenítik. Az átalakításra kerülő autóbuszok közül 30 kocsit negatív légnyomást biztosító rendszerrel is felszerelnek majd annak érdekében, hogy egyfajta izolációs szobaként ezzel is gátolják a vírus további terjedését az ajtók kinyitásakor. Ez utóbbi buszok a súlyosabb esetek szállítását végzik majd, belső terükről elkészült jármű híján egyelőre még nincs elérhető fénykép. Az első betegszállításra átalakított Gemilang-MAN buszok a tervek szerint a jövő hét végén kezdik meg a szolgálatukat Szingapúrban.

Címlapkép: MANBSP Photography

Címkék