Magazin

Dávid Ilona: a Volánbusz bevételkiesése milliárdos nagyságrendű

Dávid Ilona, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt az országos lefedettséggel működő közlekedési vállalat elmúlt két hónapjáról, a koronavírus-járványból kifolyóan a társaságot ért veszteségekről, valamint arról, hogy milyen fejlesztések indultak el a járvány hatására.

Az elnök-vezérigazgató asszony elmondta, hogy az elmúlt időszakot és az idei évet természetesen nem úgy tervezték, mint ahogyan az bekövetkezett. Egyik pillanatról a másikra olyan jelentős feladatok szakadtak a társaságra, mint a járvány elleni védekezés, az utazóközönség megfelelő tájékoztatása, vagy éppen a rendkívüli menetrendváltoztatás megszervezése, de úgy véli, hogy a Volánbusz kifejezetten jól vette az akadályokat a vállalat múlt évi integrációjának és az országos működésének köszönhetően, így a megváltozott viszonyok között is zökkenőmentes közszolgáltatást tudnak biztosítani. Kiemelte, hogy az intézkedések középpontjában mindig az utasok, az autóbuszvezetők és a vállalat munkatársainak védelme állt és áll a mai napig is. A veszélyhelyzeti intézkedések részeként március 23-án az utasok és az autóbuszvezetők védelmében hozott új, rendkívüli intézkedés értelmében a társaság ideiglenesen felfüggesztette az első ajtós beszállítást és az autóbuszok fedélzetén történő jegyértékesítést is, emellett pedig folyamatosan bővítette a járvány elleni védekezési eszköztárát. Eddig a munkavállalók számára körülbelül 170 ezer szájmaszkot és 775 ezer kesztyűt osztottak szét. Ezen kívül felhasználtak 80 ezer liter fertőtlenítőt annak érdekében, hogy a munkatársak feladatukat biztonságosan el tudják végezni és a szigorú biztonsági és higiéniai intézkedések betartása mellett továbbra is szállítani tudják azokat az utasokat, akik nem tehették meg, hogy otthon maradjanak. A koronavírus elleni védekezés természetesen többlet forrásokat igényelt, ezek a költségek összesen néhány százmillió forintra tehetők eddig. Hozzátette, hogy a meghozott intézkedések egy részét folyamatosan fenn kívánják tartani a közeljövőben is.

Eddig 100 milliós nagyságrendű többletköltséget okozott a koronavírus elleni védekezés a Volánbusznak, de több milliárdot veszítettek az utasok számának csökkenése miatt

A társaság életét a fertőzés elleni védekezésnél sokkal jelentősebben befolyásolta az, hogy kijárási korlátozás bevezetésével a busztársaság utasainak több, mint 80 százalékát elveszítette, ennek következtében pedig drasztikusan csökkent a vállalat jegy- és bérleteladásból származó bevétele, viszont ezzel párhuzamosan – a tanszüneti menetrend bevezetése miatt – csak 10 százalékkal csökkent a kapacitásuk, vagyis minimális volt a költségcsökkenés. Dávid Ilona elmondta, hogy a bevételkiesés jelenleg milliárdos nagyságrendű, és arra számítanak, hogy idén már nem is normalizálódik a helyzet a 2019-es szinthez képest.

Az idei fejlesztések kapcsán a közlekedési mobiljegy szolgáltatást emelte ki. A Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-vel kötött megállapodásnak köszönhetően az autóbuszvezetők és az utasok védelmében hihetetlen gyorsasággal tudták készpénzmentessé tenni a menetjegyvásárlást. A mobiljegy-applikáció igen népszerűvé vált, a szolgáltatás elindítása óta 412 ezer helyi és helyközi menetjegyet, illetve bérletet vásároltak a társaság utasai. A bérletértékesítés volumene is folyamatosan nő, május első 12 napjában 28 százalékkal több bérletet vásároltak az utasok az applikáción keresztül, mint egész április hónapban. A szolgáltatás fejlesztése folyamatosan zajlik, és folyamatosan bővül az applikáción keresztül elérhető termékek köre is. A védelmi intézkedésekkel kapcsolatban kiemelte az autóbuszok ózonos fertőtlenítésének bevezetését. Ezt a technológiát a műszaki területen továbbra is meg fogják tartani. A későbbiekben fertőtlenítőgépek vásárlásával, saját erőből, házon belül fogják a járműveket fertőtleníteni, így a járvány elmúltával is magas szinten biztosítható lesz az autóbuszok higiéniája.

Fotók: Volánbusz Zrt.

Címkék