Kitekintő

MAN Lion’s City koronavírus-szűrőbuszt kapott Salzgitter

A pandémia okozta szükséghelyzetben világszerte számos érdekes, egészségügyi célokat szolgáló autóbusz született – elég csak a különféle Mercedes-Benz és Setra típusok alapjaira épített, intenzív kezelés nyújtására képes mentőbuszokra és szűrőbuszokra, a kihasználatlanság miatt időközben már le is állított szingapúri betegszállító buszokra, vagy éppen idehaza az Ikarus gyári építésű elektromos oltóbuszára gondolni. Sajnos Európában a koronavírus jelenléte továbbra is sokfelé megköveteli az ilyen speciális járművek alkalmazását. Az MAN alkatrész- és alvázgyárának is otthont adó németországi Salzgitter városa a Német Vöröskereszt (Deutsches Rotes Kreuz) helyi kirendeltségével együttműködve nemrég egy mozgó COVID-19 tesztállomásként funkcionáló MAN Lion’s City 12 autóbuszt állított üzembe.

Lényegre törő matricázás hívja fel a figyelmet a busz speciális jellegére

A jármű technikai alapját a Lion’s City sorozat új generációjának dízelmotoros szóló változata adja, abból is egy fehér fényezésű, kétajtós kivitel – a 2018 végén bemutatott típus egyik első különleges feladatkörű példányáról van szó. Több más, a járványhelyzet miatt ideiglenesen átalakított társához hasonlóan ez kocsi is eredetileg normál közforgalmú autóbuszként gördült le a gyártósorról. Ebben az esetben csak viszonylag kismértékű átépítés történt: a mintavételhez szükséges eszközök és asztalok nagy részét a két ajtó közötti alacsonypadlós részre telepítették, a hátsó szekció viszont két recepciós asztalka beépítését leszámítva jórészt érintetlen maradt, még az eredeti utasüléseket is megtartották. A gyors-, illetve PCR-tesztek elvégzésére és kiértékelésére egyaránt lehetőséget biztosító autóbusz fedélzeti WiFi-vel is rendelkezik, így az esetleges pozitív teszteredmények egyenesen a központi adatbázisba továbbíthatók.

Minimális módosítások történtek csak az utastérben, a vírushelyzet elmúltával nem lesz nehéz a visszaalakítás

A busz eredeti rendeltetéséből fakadó alacsonypadlós kialakításnak – továbbá a szokás szerint a középső ajtónál található rámpának – köszönhetően a mozgáskorlátozottak is könnyedén igénybe vehetik a járművet. A belső térben a típusra jellemző indirekt LED-es világítás igyekszik a körülményekhez képest kellemes és barátságos hangulatot teremteni. Mivel az utastérben nem történtek igazán mélyreható változások, a jelenleg szűrőállomásként használt Lion’s City könnyen átalakítható mobil oltóponttá is, amennyiben a helyzet úgy kívánja.

Fotók: MAN Truck & Bus SE

Címkék