Magazin

A Volkswagen konszern is felfüggeszti a termelést európai üzemeiben

A koronavírus-járvány miatt felfüggeszti a termelést európai üzemeinek többségében a német Volkswagen AG, a világ legnagyobb gépjárműgyártó társasága – jelentették kedden német hírportálok Herbert Diess vezérigazgatóra hivatkozva. Ugyancsak a gyártás felfüggesztéséről tett bejelentést tegnap a Mercedes-Benz márka anyacége, a Daimler is.

A Volkswagen konszern vezetője wolfsburgi tájékoztatóján elmondta, hogy két-három hétre felfüggesztik a termelést a legtöbb németországi és európai üzemükben. A spanyolországi, portugáliai, olaszországi és szlovákiai üzemek már a héten leállnak – tette hozzá Herbert Diess. Kiemelte, hogy az új típusú koronavírus terjedése miatt egyre csökken a kereslet, és bizonytalan a gyártáshoz szükséges termékek, alkatrészek ellátása.

A sajtójelentések szerint az üzemi tanács egy levélben arról tájékoztatta a munkavállalókat, hogy a pénteki műszakzárással áll le a termelés a legtöbb üzemben Németországban és Európa más országaiban. A beszámolók szerint a napokban több üzem dolgozói között regisztráltak fertőzötteket, és megszigorították a higiéniai, járványvédelmi előírásokat.

A wolfsburgi tájékoztatón Frank Witter pénzügyi igazgató kiemelte: nem tudni, hogy a járvány milyen súlyosan és milyen hosszan hátráltatja a vállalatcsoportot, ezért szinte lehetetlen előrejelzést adni a pénzügyi hatásokról.

Az intézkedés a névadó Volkswagen mellett érinti az Audit, a Bentleyt, a Bugattit, a Lamborghinit, a Porschét, a Seatot és a Škoda autómárkát, a Ducati Motor Holding motorkerékpár-gyártót, valamint a saját márkájú haszonjárművek mellett a Volkswagen konszern irányítása alatt álló TRATON csoportot is, amely a Scania és az MAN haszongépjármű-gyártókat foglalja magába.

Forrás: MTI/MBI, címlapkép: MAN Truck & Bus

Címkék