Magazin

Fokozatosan újraindítja a termelést a Volkswagen konszern is

Április 20-tól fokozatosan újraindítják a koronavírus-világjárvány miatt felfüggesztett termelést a Volkswagen konszern európai üzemeiben. Ugyancsak a gyártás újraindításáról tett bejelentést a napokban a Mercedes-Benz márka anyacége, a Daimler is.

A Volkswagen AG a világ legnagyobb gépjárműgyártó társasága, a csoporthoz tartozik a névadó Volkswagen mellett az Audi, a Bentley, a Bugatti, a Lamborghini, a Porsche, a Seat és a Škoda autómárka, a Ducati Motor Holding motorkerékpár-gyártó, valamint a saját márkájú haszonjárművek mellett a Volkswagen konszern irányítása alatt álló TRATON csoport is, amely a Scania és az MAN haszongépjármű-gyártókat foglalja magába.

A Scania március 25-én állította le legtöbb európai üzemében a gyártási tevékenységet (Fotó: Scania)

A Volkswagen-csoport névadó márkájánál a németországi üzemek közül elsőként Zwickauban indul újra a termelés. Ugyancsak április 20-tól felveszik a munkát a szlovákiai, pozsonyi üzemben is. A következő, április 27-vel kezdődő héten fokozatosan újraindítják a többi németországi Volkswagen-gyárat, és elkezdik a termelést Portugáliában, Spanyolországban, Oroszországban és az Egyesült Államokban. Májusban Dél-Afrikában, Argentínában, Brazíliában és Mexikóban is beindítják az üzemeket.

Az MAN gyártósorai március 23-a óta állnak (Fotó: MAN Truck & Bus)

A társaság az utóbbi három hetet az előkészületekre fordította. Kidolgoztak a többi között egy 100 pontból álló járványügyi szabályzatot a fertőzésveszély minimalizálására, és igyekeztek újjászervezni a járvány miatt szétzilálódott szállítási láncolatokat.

A VW tavaly alapított alkatrészellátó részlegénél (Volkswagen Group Components) – amelyhez világszerte 60 üzem és 80 ezer dolgozó tartozik – már április 6-án elkezdték a termelés helyreállítását, először a braunschweigi és a kasseli üzemben, majd április 14-től Salzgitterben, Chemnitzben, Hannoverben és a négy lengyelországi üzemben.

Fotó: MAN Truck & Bus

A művelet célja a termelés felfuttatása Kínában, ahol decemberben elkezdődött a koronavírus-járvány. A művelet sikeres, a csoport 33 kínai autógyára és alkatrészgyártó üzeme közül már 32-ben ismét dolgoznak – áll a VW közleményében, amely szerint kínai munkatársaik körében egyetlen koronavírus-fertőzést sem regisztráltak.

Címlapkép: MAN Truck & BUS, forrás: MTI/MBI

Címkék