Magazin

Újraindul a termelés az MAN európai gyáregységeiben is

A német Volkswagen konszern irányítása alatt álló haszongépjármű- és gépgyártó cégcsoport, az MAN SE március közepén függesztette fel termelési tevékenységét munkavállalóinak védelme érdekében, valamint a megszakadt ellátási láncok és a haszongépjárművek iránti kereslet hirtelen visszaesése miatt. Az MAN európai gyártósorai a jövő héten, a COVID-19 vírusfertőzések megelőzése, ellensúlyozása és leküzdése érdekében kidolgozott számos magatartási szabály életbe léptetése mellett indulhatnak újra.

Újraindul az Európa-specifikus új Lion’s City típuscsalád gyártása is (Fotó: MAN Truck & Bus)

A megközelítőleg hat hétig tartó kényszerpihenő után az MAN európai üzemeiben 2020. április 27-től, csökkentetett kapacitással és rövidített munkaidővel ugyan, de fokozatosan újraindítják a termelést. A vállalat a munkavállalói egészségének megőrzése érdekében számos szabályozást dolgozott ki, ilyen például a dolgozók közötti nagyobb távolság tartása, az eddig megszokott rutinok megváltoztatása, a szükséges helyeken védőeszközök biztosítása, valamint az alkalmazottak képzése és oktatása is.

„Az elmúlt hetekben a válságkezelő csoportunk intenzíven dolgozott a megfelelő szabályok, valamint feltéltelek kidolgozásán, amelyek lehetővé teszik gyártósoraink újraindítását. A kulcsfontosságú kihívások között szerepel a megbízható alkatrészellátás kérdése, valamint a saját munkafolyamataink megszervezése kollégáink védelmének maximális biztosítása és a haszongépjárművek iránti kereslet ösztönzésére irányuló intézkedések mellett” – nyilatkozta a termelés újraindításával kapcsolatban Joachim Drees, az MAN Truck & Bus AG vezérigazgatója.

Hozzátette, hogy az Európai Unió számos országából rendelkeznek beszállítókkal, ezért arra kérték az EU vezető politikusait, hogy a piacra való gyors visszatérés elősegítése érdekében egy uniós szintű összehangolt intézkedéssel támogassák a járműipari gyártókat.

Az MAN városi típusai ma már főként Lengyelországban készülnek (Fotó: TruckFocus.pl)

Dr. Carsten Intra, az MAN Truck & Bus AG humánerőforrás ügyvezetője és a vállalat igazgatósági tagja elmondta, hogy munkatársaik egészsége és biztonsága prioritást élvez, ennek megfelelően az egészségügyi menedzsmenttel együtt számos szervezeti intézkedést tettek azért, hogy teljes mértékben garantálják a szükséges egészségügyi biztonságot, higiéniát és a munkavállalók között minimális szükséges távolság fenntartását.

Az alkalmazottak egy része, mind a termelésben, mind pedig az adminisztratív területeken, kezdetben rövidített munkaidőben, vagy lehetőség szerint otthonról dolgozik majd, kihasználva a meglévő rugalmas munkaidő-szabályokat. Az MAN buszgyártó divíziója továbbra is biztosítja az MAN és a Neoplan márkák szervizelését és karbantartását saját szakszervizeiben és szerződött partnereinél egyaránt, hiszen az ellátási lánc és a közösségi közlekedés folyamatos működésének biztosítása a legfontosabb feladat a jelenlegi nehéz időszakban.

Az MAN SE a Volkswagen konszern irányítása alatt álló TRATON csoporthoz tartozik, legnagyobb leányvállalata, az MAN Truck & Bus AG Európa egyik vezető haszongépjármű-gyártója. A cég világszerte mintegy 36 ezer munkavállalót foglalkoztat, ebből a müncheni központban 9200-an, a nürnbergi dízelmotorgyárban 3700-an, a tengely- és alkatrészüzemben Salzgitterben 2400-an, az ausztriai Stájerországban található teherautó-üzemben 2300-an, az értékesítésben pedig világszerte 6000-en dolgoznak. A városi és a távolsági buszokra szakosodott lengyelországi (Starachowice), illetve törökországi (Ankara) gyárak összesen további közel 6000 főnek biztosítanak munkát.

Címlapkép: MAN Truck & Bus

Címkék