Kitekintő

Volvo AB: a globális chiphiány jelentősen visszavetheti a társaság termelését

Csaknem 7%-kal csökkent a Volvo AB haszongépjármű-gyártó, svéd multinacionális vállalat részvényeinek árfolyama a stockholmi tőzsdén kedden, miután a menedzsment arra figyelmeztetett, hogy a félvezetők globális piacán kialakult hiány jelentősen visszaveti a termelést a második negyedévben.

A német Daimler és a Volkswagen-konszern irányítása alatt álló Traton-csoport (MAN, Scania) versenytársaként a Volvo haszonjárműves üzletága jelenleg összesen 18 országban működtet gyárakat, közülük Belgiumban és Brazíliában már vissza kellett fogni a termelést a chiphiány miatt. A Volvo AB nagyon kiszámíthatatlannak látja a félvezetők szállításait, és az ellátási láncban kialakult zavarok kedvezőtlen hatást gyakorolhatnak a vállalat más tevékenységére is. A Volvo bejelentése lefelé húzta a többi nagy európai autógyártó árfolyamát is.

A Daimler 2,37%-os, a Traton 2,77%-os, a Stellantis 1,65%-os, a Renault pedig 2,43%-os mínuszban forgott a Volvo közlése után. A mintegy százezer munkavállalót foglalkoztató Volvo AB alaptevékenységét a teherautók, autóbuszok és munkagépek gyártása képezi, de emellett tengerészeti és ipari alkalmazásra meghajtási rendszereket, repüléshez és űrhajózáshoz szükséges alkatrészeket, valamint pénzügyi szolgáltatásokat is nyújt a vállalat. A Deutsche Bank német kereskedelmi bank elemzői úgy becsülik, hogy a Volvo AB a tervezettnél 16 ezerrel kevesebb haszongépjárművet gyárt majd a második negyedévben, és az éves nyereség elemzői konszenzusa 4-7%-al csökkenhet.

A Citi elemzőinek számításai szerint 3,6 milliárd svéd korona (421,7 millió dollár) esik ki a Volvo kamatfizetés és adózás eredményéből a második negyedévben, ha az európai és a brazil eladásokból négy hét kiesik, és több mint 30%-al csökken a termelés. A félvezetők hiánya komoly csapást mért a nagy autógyártókra, amelyek kénytelenek voltak emiatt leállítani vagy csökkenteni a termelést. A válság a második negyedévben tetőzhet. A hiánynak az az oka, hogy a készleteket lefoglalták az olyan elektronikai fogyasztási cikkeket előállító vállalatok, mint az okostelefon-gyártók, amelyeket előnyben részesít a chipgyártó ágazat, mivel ezek vásárolják a fejlettebb és nagyobb haszonnal eladható félvezetőket.

A kialakult helyzet nem csak a haszonjárműves szektort érinti: a személyautó-gyártók közül egyebek mellett a General Motors, a Ford, a Volkswagen és a Honda gyártási volumenét is visszavetette a chiphiány. A Volvo személyautókat készítő részlege, a ma már kínai tulajdonban lévő Volvo Cars ugyancsak közölte, hogy átmenetileg leállítja vagy csökkenti a termelést Kínában és az Egyesült Államokban márciusban.

Fotók: Volvo AB, forrás: MTI/MBI

Címkék