Magyar gyártók

Felszállóágban a székesfehérvári Ikarus Járműtechnika

Jól alakul a 2018-as év a székesfehérvári Ikarus Járműtechnika Kft. számára. A Széles Gábor milliárdos üzletember érdekeltségébe tartozó – a Modulo buszokat gyártó Ikarus Egyedi Kft.-vel kapcsolatban nem, névhasználati perben viszont annál inkább álló – társaság saját elmondása szerint megtöbbszörözte árbevételét az idei első félévben. Ezen kívül lényeges, típuspalettát érintő fejlesztések is várhatók a cég háza táján Tankó Zoltán, a Ikarus Járműtechnika Kft. igazgatójának elmondása szerint. 

A tavalyi 462,4 millió forintos éves árbevételének több, mint kétszeresét érte el a székesfehérvári Ikarus Járműtechnika Kft. 2018 első félévében – közölte a társaság igazgatója kedden az MTI-vel. Tankó Zoltán elmondta, a társaság jelenleg sorozatgyártásban készít speciális távolsági autóbuszokat. A Magyar Honvédség számára a tervek szerint év végéig összesen 100 darab HM Currus Aries autóbuszt gyártanak, melyek közül negyvenet már át is adtak a megrendelőnek. Az első 15 katonai autóbusz hivatalos átadóünnepségét március 23-án tartották Székesfehérvárott, ekkor a nagyközönség is szemügyre vehette a szükség esetén viszonylag gyorsan átalakítható – a normál utasszállító mellett sebesültszállító, törzsvezetési pontként használható vagy akár rabszállításra alkalmas – beltérrel rendelkező többcélú távolsági buszokat.

Az Ikarus Járműtechnika Kft. által gyártott HM Currus Aries autóbuszok átadása 2018. március 23-án

A Volvo B8R járóképes alvázra épülő katonai autóbuszok gyártása mellett az igazgató elmondása szerint elektromos, valamint dízelüzemű busztípusok tervezése is folyik a vállalatnál. A dízelmotoros modell prototípusát – amely egyes iparági pletykák szerint szintén Volvo alvázra, mégpedig az alacsony belépésű B8RLE jelű egységre épülhet – terveik szerint már idén ősszel bemutatják, míg az elektromos prototípus hivatalos premierje 2019 elejére várható. Az igazgató ezzel szemben arról nem beszélt, hogy áll a többször beharangozott cseppfolyós földgáz (liquefied natural gas, LNG) üzemű prototípus autóbusz fejlesztése és gyártása. Az egykori Ikarus V127 módosított karosszériájával készülő járműről tavaly ősszel már félig készre szerelt állapotot ábrázoló fényképeket is lehetett látni, azóta viszont szinte alig hallani valamit a projektről. A székesfehérvári Ikarust korábban egy 1000 darabos iráni megrendeléssel is kapcsolatba hozták, ám az igazgató erről az üzletről sem árult el újabb részleteket.

Nagy ígéret volt az LNG-busz, most úgy tűnik, a dízel és az elektromos hajtás jöhet előbb (Látványterv: Ikarus Járműtechnika)

Tankó Zoltán ugyanakkor hangsúlyozta: a magyar SGH Kft. tulajdonában álló székesfehérvári Ikarus Járműtechnika Kft. a gyártáshoz szükséges új termelő beruházásait saját erőből, hitel felvétele nélkül végzi. A vállalat jelenleg több, mint 150 embert foglalkoztat, ami számottevő előrelépést jelent az elmúlt évekhez képest. A társaság elektronikusan leadott beszámolója szerint 2016-ban 41, míg 2017-ben 82 dolgozójuk volt. A cég nettó árbevétele a 2016-os 365,4 millió forintról 2017-ben 462,4 millióra nőtt. A cég üzemi tevékenységének eredménye a 2016-os 3,98 millió forintról 2017-ben 30,4 millió forintra emelkedett.

Nyitókép: Ikarus Járműtechnika Kft.

Címkék