Kitekintő

Elkészült a tízezredik 500-as sorozatú Setra Neu-Ulmban

Jubileumát ünnepli a Setra 2012-ben piacra dobott 500-as sorozata, kigördült ugyanis a Daimler Buses égisze alatt működő német prémiumgyártó neu-ulmi üzeméből az 500-as ComfortClass/ToplClass modellcsaládjának tízezredikként legyártott példánya. Az elkészült jármű a mecklenburg-vorpomerániai Unser Roter Bus GmbH autóbusz-társasághoz került, amely a jubileumi busz mellett egy S 516 HD-t és egy S 511 HD-t is üzembe helyezett.

A Daimler Buses prémiumkategóriás távolsági buszokért felelős részlegeként működő Setrát 1995-ben a Mercedes-Benz rántotta vissza a csőd széléről, s jelenleg egyedüliként, érdemi termelőkapacitással gyárt távolsági autóbuszokat Németországban, így különösen nagy jelentőséggel bír a mostani jubileum.

A Setra neu-ulmi üzeme a Daimler Buses összes típusának kompetenciaközpontja is, innen kerültek ki 1991-től a 300-as és 2001-től a 400-as sorozat ComfortClass és TopClass modelljei, s itt gyártják 2012 óta az 500-as család prémium turistabuszait is. A Setra a magánüzemeltetők körében nagyon kedvelt, számtalan karosszériaváltozatban létező S 500-as generációjának egyszintes változatai tavaly estek át egy modellfrissítésen, de mivel az S 500-as típuscsalád formavilága a mai napig frissnek és korszerűnek hat, ezért a designerek csak óvatosan nyúltak hozzá a jól eltalált megjelenéshez. Jelenleg ennek a második generációs 500-as modellcsaládnak – a középkategóriát megtestesítő, hat különböző 10,5 és 15 méter közötti hosszúságú modellből álló ComfortClass sorozatnak és a nagyobb presztízsű, három egyszintes típust (12,5 – 14,2 méter) és az S 531 DT emeletes csúcsmodellt felölelő TopClass szérianak – a gyártása folyik az egy időben a nyugatnémet turistabuszok gyártásában technológiai úttörőnek számító márka neu-ulmi gyárának falai között. Az üzem olyan modern gyártási módszerekre támaszkodik, mint például a digitális buszépítés, azaz az új buszok minden alkatrészét digitálisan, a megfelelő sorrendben számítógépen előre összeszerelik és elemzik az egyes összeszerelési fázisokat. Ily módon az összeszerelési folyamat előre optimalizálható. Emellett a neu-ulmi üzem ad otthont a biztonsági és segédrendszerek fejlesztési központjának és a 3D nyomtatott alkatrészek kompetenciaközpontjának is. A telephelyen található még egy több mint 18 000 négyzetméteres festőműhely is, amely már negyed évszázada felel a Setra európai gyártóhálózata által készített buszok fényezéséért.

A Németországban gyártott Setra buszok vázszerkezetei viszont nem helyben, hanem a Daimler csehországi Holýšovban található üzemben készülnek; az utolsó művelet itt az ún. kataforetikus merülőalapozásos (KTL) festési eljárás, ezt követően viszik Németországba a karosszériákat, ahol az első gyártási művelet a festés.

A tízezredik jubileumi példány egy ComfortClass szériába tartozó, 13,1 méter hosszú háromtengelyes luxus turistabusz, melynek fedélzetén 48 ülőhely található. A busz aktív biztonsági felszereltsége adaptív tempomatot, álló és mozgó objektumok, illetve gyalogosok érzékelésére is képes Active Brake Assist 6 (ABA 6) vészfékasszisztens rendszert, Sideguard Assist radaros kanyarodássegítő holttérfigyelőt, Active Drive Assist 2 sávtartó asszisztenst, valamint a jármű környezetéről 360°-os madártávlati képet adó kamerarendszert is magába foglal.

Címkék