Magazin

Kemény nyúzópróbán kellett bizonyítania a Setra vadonatúj háromtengelyesének

A Daimler Buses leányvállalataként működő Setra az október 7. és 12. között megrendezésre kerülő brüsszeli Busworld Europe 2023 kiállításon rántja le a leplet hivatalosan a márciusban bemutatott, kizárólag alacsony belépésű (low entry) karosszériával készülő vadonatúj MultiClass sorozatának 14,5 méter hosszú csúcsmodelljéről, a háromtengelyes S 518 LE-ről. A típusnak a világpremier és elsősorban a sorozatgyártás megkezdése előtt, a kéttengelyes társaihoz hasonlóan kemény, „busztpróbáló” szilárdsági teszteken kellett bizonyítania, hogy mindenben megfelel az ügyfelek által elvárt Setra minőségnek.

A megpróbáltatások színhelyéül a Daimler Truck wörthi Fejlesztési- és kísérleti központjának pályája szolgált, amelyen hosszú hónapokon keresztül tették próbára minden szempontból a háromtengelyes monstrum robusztusságát, hosszú élettartamát és megbízhatóságát. A teszt alanya egy háromajtós, elől és középen duplaajtóval szerelt kivitel volt, ami az alacsony belépésű és a háromtengelyes kialakítással párosítva a lehető legnagyobb terhelést jelenti a jármű vázszerkezetére.

A tesztpályán számos olyan útfelület és körülmény szimulálására van lehetőség, amely különösen káros hatással van a jármű szerkezetére; például macskakövek, keresztirányú hornyok és kátyúk. A közel egy évig tartó próbafutások során, rendszeres időközönként olyan speciális, a szerkezetre ugyancsak nagy terhelést jelentő manővereket is végrehajtottak, mint a hirtelen sávváltások, a kitérő manőverek vagy éppen a vészfékezés. A „rossz közúti” próbafutások alatt az S 518-ast különböző terheltségi fokon, üresen, részben terhelten, megrakottan, sőt túlterhelve is tesztelték, mindezt az utasüléseken és a közlekedőfolyosón elhelyezett vizes hordókkal és ballasztzsákokkal szimulálták.

A szilárdsági vizsgálat célja, amely lezárulta előtt a típus nem is kerülhetett sorozatgyártásba, a karosszériaszerkezet kifáradásának szimulálása volt. Mivel az ilyen tesztek során az adott tesztbusz csak „rossz utakon” közlekedik, kb. 100-szor nagyobb terhelés éri a karosszériát mint valós üzemeltetési körülmények között, azaz itt egy rossz útkilométer 100 valós kilométernek felel meg. A nagy igénybevételt jól mutatja, hogy az S 518-as lengéscsillapítóit egy speciális lengéscsillapító hűtőrendszerrel is fel kellett szerelni. A tesztidőszak során a járművezetők is csak egy órát tölthettek el a volán mögött, ugyanis a tesztpálya nem csak a járművet, hanem a pilótákat is próbára tette. A pálya talán legkeményebb állomása az a 70 mm magas halszálkás mintázatú akadályokkal teletűzdelt útszakasz, amelyen a 10 km/h-nál nagyobb sebességet már sem ember, sem gép nem képes elviselni.

A tesztbusz fehérre festve, alvázvédelem, belső szigetelés és panelek nélkül teljesítette a tesztfutásokat. Ez ugyanis megkönnyítette a vázszerkezet ellenőrzését, a rendellenességek felismerését, különösen a hegesztési varratok környékén. A vizsgálatok során különösen nagy figyelmet fordítottak az oldalfalváz teherviselő elemeire, valamint a fenékvázra a tengelyek környékén, mivel ezeken a helyeken éri a legnagyobb igénybevétel a vázszerkezetet.

Az egyéves tesztidőszak egy- és kétharmadánál a busz visszatért a Setra neu-ulm-i gyárába, ahol az egész felépítményt alapos szilárdsági átvizsgálásnak vetették alá, ennek során, az ellenőrzés idejére több fődarabot is – például motort és sebességváltót – is kiszereltek. A nagy ellenőrzések között több kisebb, kevésbé kiterjedt ellenőrzést is végeztek Würthben, ami a kerekek levételével járó alépítmény és felépítmény ellenőrzését jelentette.

A tesztfutások nemrégiben zárultak le, amelyeket a busz sikeresen teljesített, így a típus megkapta a sorozatgyártás elindításához szükséges szilárdsági engedélyt a tesztmérnököktől. A háromtengelyes csúcsmodell a Setra korábbi közlése szerint hivatalosan 2024 elején csatlakozik a termékpalettához. A háromtengelyes változat – amely specifikálható M3/I (városi) és M3/II (elővárosi-helyközi) járműosztály szerint is – sorozatgyártása a kéttengelyes kivitelekhez hasonlóan a Daimler Truck török üzemében zajlik majd, ahol augusztus óta már készülnek a rövidebb verziók első ügyfélpéldányai.

**

Címkék