Kitekintő

Száz elektromos busz beszerzését indította el a cseh főváros

Az elmúlt években folyamatosak voltak az új járműbeszerzések Prágában, ennek köszönhetően a cseh főváros buszparkjának átlagéletkora már 7 év alá csökkent, s az elkövetkezendő hónapokban további új járművek frissítik majd a prágai DPP járműparkját; többek között csuklós SOR és dupacsuklós Solaris-Škoda önjáró trolibuszok, valamint Iveco Streetwayek, Crosswayek és lágyhibrid hajtással szerelt Iveco Urbanwayek.  A cseh főváros klímavédelmi tervének értelmében 2030-ra a DPP flottájának 75%-ban zéró, vagy alacsony károsanyag-kibocsátású járművekből kell állnia, így a közeljövőben, hogy teljesítsék ezt a célkitűzést, a DPP további járműbeszerzéseket fog elindítani, ezek közül az egyik a közlekedési társaság május 24-én kiírt 100 darabos villanybusz tendere.

A DPP a tenderkiírás szerint a 100 darab 12 méteres elektromos autóbusz beszerzésére egy 5 évig hatályos keretmegállapodást kötne, amely legalább 15 darab jármű lehívását garantálná a 100 darabos mennyiségből. A szerződés költségvetését a társaság 1,5 milliárd cseh koronában, átszámítva közel 24 milliárd forintban határozta meg, ami járművenként több mint 230 millió forintos egységárat jelent. A megrendelés 35 diagnisztikai és 20 hordozható töltőberendezés megvásárlása mellett opcionálisan magába foglalja a járművek 12 éves tervezett élettartama alatt történő egyszeri akkumulátorcserét is.

A műszaki leírás a megajánlható típus hosszát legalább 11, magasságát pedig legfeljebb 3,3 méterben határozza meg, a fedélzeten minimum 25 és maximum 35 utasülést kell elhelyezni. Referenciaként az ajánlattevőknek legalább két teljesített, elektromos buszokra, vagy önjáró trolibuszokra vonatkozó szállítást kell igazolniuk az elmúlt öt évre visszamenőleg, szerződésenként legalább 5 darabos mennyiség az elvárt. Az autóbuszoként tervezet éves futásteljesítmény 60 ezer kilométer. A járműveknek normál városi üzemben, az év bármely szakaszában, kényelmi segédüzemek (például a légkondicionáló és a fűtés) használata mellett minimum 100 kilométer megtételére kell alkalmasnak lenniük egyetlen feltöltéssel. Az energiatárolókra legalább 60 hónapos, vagy 360 000 kilométeres garanciát kell vállalni, s igény esetén biztosítani kell minden megrendelt járműhöz egy tartalék akkupakkot, továbbá a nyertes gyártónak gondoskodni kell majd az elhasználódott akkumulátorok elszállításáról és újrahasznosításáról is.

További elvárás, hogy a járműveknek kétpólusú áramszedőkkel kell rendelkezniük, amelynek a meglévő trolibusz és villamos infrastruktúra felsővezetékéből kell áramhoz juttatni a buszok fedélzeti töltőberendezését. Ez a követelmény eléggé leszűkíti a potenciális indulók körét, ugyanis a bipoláris töltés szükségessé teszi a DC/DC link alkalmazását. Az elektromos autóbuszoknak a trolibuszokkal ellentétben nincs szükségük kettős szigetelésre, mivel a vontatási akkumulátorok által biztosított feszültség földfüggetlen. Ahhoz, hogy az egyszeres szigetelésű villanybuszok tölthetőek legyenek a trolibusz felsővezetékről is, szükséges egy ún. DC/DC konverter beépítése, ami úgy választja el egymástól a felsővezetéket és a jármű fedélzeti rendszerét, hogy nincs galvanikus kapcsolat a bemenő és a kimenő oldal között; tehát a kimenő oldali feszültség ugyanúgy földfüggetlen, mintha fedélzeti akkumulátortól érkezne. Ezen megoldás esetében csak az áramszedő és a DC/DC átalakító rendelkezik kettős szigeteléssel. A piacon jelenleg a Solaris, a Hess és a Škoda Electric rendelkezik ilyen modellel, utóbbi pedig már 14 példányt szállított is a cseh fővárosnak az E’City névre hallgató típusából, amely főként arról vált ismertté, hogy tavaly átmenetileg a teljes prágai szériát le kellett állítani energiafogyasztással, stabilitással és elektronikus szintszabályzással kapcsolatos problémák miatt. A típus egy hagymányosan tölthető kivitelével egyébként a Škoda Group a BKV 80 darabos villanybusz tenderén is pályázott, s bár elnyerte a beszerzés teljesítési jogát, a BKV anyagi források hiányában nem tudott élni az elektromos autóbuszok megvásárlásának lehetőségével.

Az ajánlatok benyújtására mindössze 30 nap áll rendelkezésre. A majdani kiértékelés során a nyertes ajánlatot 65%-ban a teljes ajánlati ár, 17%-ban a teljes jarműgarancia, 8%-ban az akkumulátorgarancia, 5%-ban a szállítási ütemezése határozza meg és további 5% jár az állandó töltőáram növelésének lehetőségéért.

Címkék