Kitekintő

Hetven Iveco Streetwayt vásárol Prága

Újabb 70 autóbuszt hív le a prágai Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) közlekedési társaság annak a még tavaly februárban megkötött keretszerződésnek a terhére, amely összesen 253 dízelüzemű autóbusz vásárlására biztosít opciós jogot az Iveco buszos divíziójánál 2027 februárjáig. A megállapodás 100 darab szóló és 143 darab csuklós Iveco Streetway, valamint 10 darab 14,5 méter hosszú, háromtengelyes Iveco Crossway LE szállítását irányozza elő; ebből a mennyiségből 15 csuklós Streetwayt és 6 darab alacsony belépésű Crossway LE lehívásával már 2022 nyárán élt a prágai közlekedési cég, ezek a járművel várhatóan 2023 első negyedévében érkeznek meg a cseh fővárosba.

A legújabb megbízás részeként, melynek a DPP a napokban adott zöld utat, összesen 70 darab, az Iveco Bus és az Otokar együttműködésének keretében készülő, az Otokar Kent C típus alapjaira épülő Streetwayel bővül az eddigi 21 darabos rendelésállomány. A fuvarozó ezúttal szóló és csuklós kivitelt is rendelt a Streetway modellből, előbbiből 44, utóbbiból pedig 26 példányt. A 18 méteres kocsik szállítására október végi, a 12 méteres szólókra pedig november végi szállítási véghatáridőt vállalt a gyártó, így idén összesen 91 darab Ivecóval frissiül a prágai buszpark.  A Streetwayek az Otokar sakarya-i üzeméből, a Crosswayek pedig az Iveco Bus csehországi Vysoké Mýto-ban található gyárából kerülnek ki.

Az új szerzemények azokat 2008-2009-es évjáratú, Euro IV-es és Euro V-ös környezetvédelmi besorolású autóbuszokat váltják majd, amelyek a tervezett élettartamuk határán vannak és már a PID (Pražská integrovaná doprava) minőségi szabványnak, azaz a Prágai Integrált Közlekedés által meghatározott előírásoknak sem felelnek meg.

A klimatizált autóbuszokat többek között ellátják utasszámláló berendezéssel, fedélzeti kamerarendszerrel, front- és tolatókamerával, a csuklósokat pedig ezen kívül felszerelik a járművek jobb oldala melletti területet megfigyelő kamerával is. A gyártó mindkét kivitelt városi felhasználásra optimalizált ZF EcoLife 2 automataváltóval és HI-SCR technológiát alkalmazó Iveco Cursor 9 dízelmotorral szállítja; a hathengeres, 8,7 literes, 360 lóerős erőforrás megfelel az Euro 6e kibocsátási norma előírásainak, amit kipufogógáz-visszavezetés (EGR) nélkül, kizárólag az AdBlue adalékra hagyatkozva ér el. A gyártó valamennyi, hivatalosan 12 éves élettartamra tervezett típusra 5 év teljes körű garanciát vállal.

Prágába a 91 darabos Iveco flottán kívül idén 15 darab akkumulátoros önjáró képességgel is rendelkező csuklós SOR TNS 18 trolibusz is érkezik, jövőre pedig a tervek szerint 20 darab önjáró duplacsuklós, Škoda hajtásrendszerrel szerelt Solaris Trollino 24 trolibusz is megkezdi szolgálatát a Nádraží Veleslavín és a Prága-Václav Havel repülőtér között közlekedő, jelenleg még 119-es jelzés alatt futó reptéri expressz viszonylaton. Emellett több alternatív hajtású autóbusz beszerzésére vonatkozó közbeszerzés is folyamatban van,  illetve előkészítés alatt áll;  140 plug-in hibrid csuklós busz pályázati eljárása bírálati, 70 szóló trolibuszé ajánlattételi szakaszban tart, 100 darab villanybusz megvásárlására irányuló tender pedig meghirdetés előtt áll.

A DPP buszparkjának átlagéletkora jelenleg 6,86 év, ezen belül a csuklósoké 8,08 , a szólóké 5,08, a midiké 6,45, a Škoda E’ City villanybuszoké pedig kereken 1 év.

Címkék