Kitekintő

Háromtengelyes és csuklós Ivecókat vásárol Prága

A prágai DPP közlekedési vállalat tizenöt csuklós Iveco Streetwayt és hat alacsony belépésű, háromtengelyes Crossway LE-t hívott le annak a még februárban megkötött keretszerződésnek a terhére, amely összesen 253 dízelüzemű autóbusz vásárlására biztosít opciós jogot az Iveco buszos divíziójánál az elkövetkezendő öt évben.

A demóbuszok látványos feketítései nélkül oldalnézetből egyértelműen kiviláglik a török rokonság a Streetway esetében

Amint azt korábban megírtuk, a keretszerződés 100 darab szóló és 143 darab csuklós Iveco Streetway, valamint 10 darab 14,5 méter hosszú, háromtengelyes Iveco Crossway LE szállítását irányozza elő. Ebből a mennyiségből július 13-án 6 darab alacsony belépésű Crossway LE és további 15 darab teljes hosszban alacsonypadlós Streetway lehívásával élt a prágai közlekedési cég. A teljes beszerzés értéke nettó 1,591 milliárd cseh korona, amelyből a mostani megbízás mintegy nettó 111 millió cseh koronát tesz ki. Az Iveco Bus és az Otokar együttműködésének keretében készülő, az Otokar Kent C típus alapjaira épülő Streetwayek a török partnercég sakarya-i üzeméből, a Crosswayek pedig az Iveco Bus csehországi, Vysoké Mýto-ban található gyárából kerülnek majd ki.

A skandináv régióban nem ritkák a háromtengelyes, alacsony belépésű típusok városi forgalomban, a csehek most reptéri járatként is bevetik őket

A klimatizált autóbuszokat többek között ellátják utasszámláló berendezéssel, fedélzeti kamerarendszerrel, front- és tolatókamerával, a csuklósokat pedig ezen kívül felszerelik a járművek jobb oldala melletti területet megfigyelő kamerával is. A gyártó mindkét kivitelt városi felhasználásra optimalizált ZF EcoLife 2 automataváltóval és HI-SCR technológiát alkalmazó Iveco Cursor 9 dízelmotorral szállítja; a hathengeres, 8,7 literes, 360 lóerős erőforrás megfelel az Euro 6e kibocsátási norma előírásainak, amit kipufogógáz-visszavezetés (EGR) nélkül, kizárólag az AdBlue adalékra hagyatkozva ér el. A 18,75 méteres Streetwayek 145 álló és 36 ülő utast képesek egyidejűleg szállítani, a háromtengelyes Crosswayek pedig egyenként 100 fő befogadására alkalmasak, fedélzetükön 41 utasnak jut ülőhely. A most megrendelt járműveket a gyártónak 9 hónapon belül, legkésőbb 2023 áprilisáig kell átadnia, de az elsősorban repülőtéri forgalomra szánt háromtengelyes Crosswayek első négy példánya a tervek szerint már márciusban szolgálatba áll. A Streetwayek a Hostivař, a Crosswayek pedig a Řepy buszgarázs állományába tartoznak majd; a gyártó valamennyi, hivatalosan 12 éves élettartamra tervezett típusra 5 év teljes körű garanciát vállal.

Fotók: Iveco Bus/DPP

Címkék