Magazin

A Greenpeace szerint példaértékű Magyarország helyközi közösségi közlekedése

Nyolcadik helyen végzett hazánk helyközi közösségi közlekedése a Greenpeace 30 országot, az EU-s 27-eket, Norvégiát, Svájcot és Nagy-Britanniát, valamint ezek fővárosait rangsoroló jelentése alapján, amely azt vizsgálta, hogy mennyire hozzáférhető a károsanyag-kibocsátás és a felhasznált energia csökkentésének egyik legfontosabb eszköze, a közösségi közlekedés. A szervezet szerint a legtöbb európai országban a közösségi közlekedés még túl drága ahhoz, hogy az embereket az autóról való átállásra ösztönözze, de van néhány ország, köztük Magyarország is, amely példával szolgálhat a fenntartható közösségi közlekedéssel és közel jár a klímajegy megvalósításához – derül ki a napi.hu által szemlézett Greenpeace tanulmányból.

A nemzetközi környezetvédő szervezet 30 európai országban és fővárosaikban azt vizsgálta, hogy mennyire járnak közel az úgynevezett klímajegy, vagy klímabérlet bevezetéséhez. A klímajegy célja annak ösztönzése, hogy minél többen válasszák a közösségi közlekedést, ezzel csökkentve az egyéni közlekedés károsanyag-kibocsátását. Ez ugyanakkor csak abban az esetben lehetséges, ha a közlekedési szolgáltatások egyszerűen és megfizethető áron hozzáférhetők minden társadalmi réteg számára. A szervezet rangsora azt értékelte, hogy van-e országos havi vagy éves jegy az összes, vagy majdnem az összes közösségi közlekedési eszközre, mennyibe kerülnek ezek, vannak-e szociális kedvezmények és mennyire magas a jegyek áfája. Az olyan szempontokat, mint a szolgáltatások minősége, a járműpark állapota, a járatok sűrűsége, vagy éppen a menetidő, nem vették figyelembe.

Luxemburg (100/100 pont) és Málta (88/100 pont) végzett az élen, mindkét országban díjmentes a közösségi közlekedés, Máltán csak az expressz távolsági buszjáratokra és a kompra szóló jegyekért kell fizetni. A harmadik helyen Ausztria (81/100 pont) végzett 3 eurós klímajegyével, Németország (69/100 pont) pedig negyedik helyen landolt, amit elsősorban a nemrég bevezetett, havi 49 eurós Németország-jegynek köszönhet. Őket Ciprus (63/100), Spanyolország (62/100) és Svájc (58/100), majd Magyarország követi a nyolcadik helyen 54/100 pontos értékeléssel. A top 10-be Hollandia (46/100) és Észtország (45/100) fért még bele.

Az országok rangsora:

Luxemburg (1), Málta (2), Ausztria (3), Németország (4), Ciprus (5), Spanyolország (6), Svájc (7), Magyarország (8), Hollandia (9), Észtország (10), Csehország (11), Belgium (12), Írország (13), Szlovénia (14), Egyesült Királyság (15), Dánia (16), Portugália (17), Svédország (18), Lengyelország (19), Litvánia (20), Finnország (21), Franciaország (22), Olaszország (23), Szlovákia (24), Románia (25), Lettország (26), Norvégia (27), Görögország (28), Horvátország (29), Bulgária (30)

Magyarországot azon az országok között említi a Greenpeace, amelyek közösségi közlekedése példával szolgálhat a többi európai állam előtt. Hazánkon kívül Ausztria és Németország kapott hasonló értékelést.

Fotó: MÁV

A kedvező megítélés elsősorban a májustól bevezetett vármegye- és országbérleteknek köszönhető. Az egyszerűen és olcsón hozzáférhető, országosan vagy nagyobb régiókra érvényes egységes jegyek már megvalósítanák a klímajegy kritériumait, ám csak az áfa csökkentése mellett. Kedvezőnek tartják emellett, hogy széles körben igénybe vehetők szociális alapú kedvezmények, például a diákkedvezmény vagy az idősek ingyenes utazása.

Az összképet rontja viszont, hogy a 30 vizsgált ország közül Magyarország is beletartozik abba a hét országba, ahol magas a közösségi közlekedést sújtó áfatartalom. A 27%-os adóval kapcsolatban az elemzés megjegyzi, máshol a luxusórákat és a műkincseket adóztatják ilyen mértékben és javasolja az áfacsökkentést a hozzáférhetőség további növelése érdekében.

Fotó: BKK

A fővárosokat is rangsorolta a tanulmány, eszerint Budapest a 16. helyen végzett, az elérhető 100-ból 79,6 pontos értékelést kapott. A magyar főváros jegyrendszere egyszerű, ám más országokhoz viszonyítva drága, amely a magas áfatartalommal együtt csökkenti a hozzáférhetőséget. Budapest mellett csak két európai fővárosban kapnak kedvezményt az olyan hátrányos csoportok, mint a munkanélküliek. Az álláskeresők ingyenes utazási lehetősége tehát kiemelkedő, de a többi kedvezmény is vonzóbbá teszi a rendszert.

A fővárosok rangsora:

Tallinn (1), Luxemburg (2), Valletta (3), Prága (4), Pozsony (5), Madrid (6), Róma (7), Bécs (8), Athén (9), Szófia (10), Nicosia (11), Varsó (12), Brüsszel (13), Ljubljana (14), Lisszabon (15), Budapest (16), Riga (17), Vilnius (18), Bern (19), Oslo (20), Helsinki (21), Zágráb (22), Berlin (23), Koppenhága (24), Stockholm (25), Bukarest (26), Párizs (27), Amszterdam (28), London (29), Dublin (30)

Címlapkép: Volánbusz Zrt.

Címkék