Magazin

Rosszul teljesített idén a hazai autóbusz-piac

Jelentős visszaeséssel zárja az évet a magyar buszpiac. Bár a decemberi adatok még nem állnak rendelkezésre, már most borítékolható, hogy 2022-ben mintegy 30%-os, vagy akár azt meghaladó hanyatlás lesz tapasztalható a városi, helyközi és különjárati szektorban újonnan regisztrált, 3,5 tonna feletti össztömegű autóbuszok eladásaiban tavalyhoz képest. Míg 2021-ben összesen 1010 jármű talált gazdára a szegmensben, addig idén a 700-at sem fogja elérni a rendszámot kapott vadonatúj autóbuszok száma hazánkban.

Ha csak a nagy buszok, vagyis a 12 tonna feletti össztömegű személyszállító járművek piacát vizsgáljuk, akkor azt láthatjuk, hogy ebben az évben alig több mint 600 darab járművet helyeztek üzembe Magyarországon. Az új autóbuszok több mint 90%-a az előző évekhez hasonlóan természetesen idén is a közszolgáltatóknál, többségében a Volánbusz Zrt.-nél állt forgalomba. A már szeptemberben megjósolható hatalmas visszaesés oka is az állami busztársaságnál keresendő, ugyanis a Volánbusz eddig magas fordulaton pörgő flottafiatalítási programja – ami az utóbbi négy évben jelentősen kivette a részét a hazai buszeladásokból – a bizonytalan gazdasági helyzet és a társaság feletti, az államot megillető tulajdonosi jogok ideoda dobálása miatt idén szemmel láthatóan megtorpant, és december közepéig – amikor is a Volánbusz 360 darab elővárosi busz beszerzését indította el – nem is vett nagyobb lendületet a folytatása.

Pedig sokáig úgy tűnt, hogy idén a buszeladások a Volánbusz flottamegújítási törekvéseinek köszönhetően a tavalyi számokat is megdöntik: a társaság kommunikációja több mint ezer autóbusz forgalomba helyezését ígérte 2022 végéig, ami sajnos csak álom maradt. A Volánbusznál csak az elmúlt hónapokban összesen 440 – 360 elővárosi kéttengelyes, 20 darab háromtengelyes, 25 darab háromtengelyes és 25 darab kéttengelyes távolsági, valamint 10 darab városi csuklós –  autóbusz idei évre betervezett közbeszerzési eljárása hiúsult meg, további 190 jármű forgalomba állítását pedig a kormányzat hátráltatta azzal, hogy a 100 darab Credobus Inovell 12, valamint 50 darab háromtengelyes Volvo 8900 LE és 40 darab Mercedes-Benz Intouro M beszerzésére csak három hónap késéssel, október közepén adta áldását. A megrendelt járművekből a 100 darab Inovell decemberig forgalomba is állt annak köszönhetően, hogy a Kravtex-Kühne Csoport saját kockázatra már jóval korábban gyártásba vette a kocsikat, viszont a Volvo Buses és a Daimler Truck a fennmaradó 90 kocsit már csak jövőre tudja átadni. Emellett késik a társaság 2022-re beígért 48 darabos BYD-flottájának, valamint a Budapest agglomeraciójába, Szegedre, Szolnokra és Zalaegerszegre szánt 164 darab gázüzemű MAN Lion’s City 12 G autóbuszának forgalomba állítása is – utóbbiak esetében jó hír, hogy ezeket a kocsikat már átvette a társaság, és az utazóközönség várhatóan már januárban birtokba veheti egy részüket.

A Volánbusz állományába 2022-ben két tavalyi beszerzés eredményeként 32 darab Mercedes-Benz Intouro M és 88 darab ITE Reform 501 LE (ezekből 78 idén kapott rendszámot), továbbá a Zöld Busz Program támogatásával 12 darab Ikarus 120e villanybusz is érkezett. Mindent egybevetve, a Volánbusz idén 396 vadonatúj és 8 darab használt autóbuszt állított forgalomba országszerte, 311 kocsival kevesebbet mint tavaly. A társasághoz az elkövetkezendő hónapokban 47 darab csuklós Credobus Econell 18 Next is érkezhet, viszont ezek megvásárlásáról még nem született beszerzési megállapodás. Emellett egy összesen 59 darab normálpadlós, kéttengelyes autóbuszra szóló pályázat bírálati szakaszban jár, a fentebb már említett, 360 darab alacsony belépésű elővárosi kocsira vonatkozó tender pedig az ajánlattételnél tart.

A Volánbusz mellett a BKV-hoz is érkeztek idén nagyobb számban vadonatúj autóbuszok, szám szerint 135 darab. A budapesti rendeltetésű Mercedes-Benz Conectókból 35 darab a fővárosi közlekedési cég saját tulajdonába került, 100 darabot pedig tartós bérlet formájában szereznek be az Omnibus Hungária és a debreceni Inter Tan-Ker City Kft. konzorciumától. A Mercedes-Benz és a Setra buszok hazai képviselete, valamint az Inter Tan-Ker Zrt. emellett Debrecenbe is szállított Conectókat, egész pontosan 7 darabot, viszont ezekből csak hármat regisztráltak idén, a fennmaradó négy kocsira még tavaly került rendszám, ugyanúgy, mint arra a 30 darab ITE Reform 500 LE-re, melyeket idén év helyezett üzembe a DKV. A cívisvárosban ezenfelül 12 vadonatúj Mercedes-Benz eCitaro is megkezdte szolgálatát, így 2022-ben összesen 49 kocsival frissült a DKV flottája.

Hazánk az alternatív hajtásmódok terén sem teljesített jól 2022-ben, hiszen mindössze 41 villanybuszt regisztráltak az országban; a már említett volános és DKV-s kocsikon kívül az év folyamán tíz új BYD került Miskolcra, öt MAN Lion’s City 12 E érkezett Veszprémbe, valamint két-két Ikarus 120e Kaposvárra, illetve a budapesti Weekendbushoz. Emellett egy idei beszerzés részeként 8 darab Mercedes-Benz eCitaro is érkezett hazánkba december végéig, melyeket a pécsi Tüke Busz Zrt. részére szállít a Daimler Buses helyi képvislete, viszont ezen kocsik átadása és forgalomba helyezése a korabbi ígéretek ellenére átcsúszik a jövő évre.

Várhatóan a különjárati szektorban értékesített vadonatúj autóbuszok száma sem fog idén rekordot dönteni, őszig ugyanis mindössze 44 kocsi talált gazdára a szegmensben, ebből 21 kocsi Mercedes-Benz Intouro, 15 pedig Iveco Crossway volt. A nagy turistabuszok között négy eladott darabbal az élen tudott zárni az MAN Lion’s Coach, míg a Volvo 9700, Volvo 9900, Setra S 418 és Setra S 517 típusokból egy-egy példányra akadt vevő Magyarországon 2022-ben.

Fotók: Garamvölgyi Gergő, Volánbusz Zrt., Horváth Rudolf Intertransport Kft.

Címkék