Kitekintő

Duplacsuklós villanybuszt tesztel az elektromobilitástól állítólag elfordult Wiesbaden

A németországi Wiesbaden neve az elmúlt egy évben két komolyabb médiavisszhangot kiváltó, a város zéró emissziós járműpark felállítását célzó, korábban igen ambiciózus törekvéseit érintő döntéssel is a figyelem középpontjába került: egyrészt ideiglenesen ugyan, de a társaság hátraarcot fújt az elektromobilitásnak, és korábbi nagytörő terveit fiókba téve ismét dízelüzemű autóbuszokkal bővíti flottáját, másrészt pedig leállította a 2021-ben beszerzett 10 darabos CaetanoBus hidrogénbusz-flottáját és teljesen hátraarcot fújt a technológiának.

Mindkét döntés hátterében az áll, hogy Wiesbaden a jövőben megfontoltabban kíván haladni és a technika jelenlegi korlátait, valamint a cég mozgásterét figyelembe véve határozza majd meg az újonnan beszerzendő buszok hajtásmódját. Ebbe a stratégiába az üzemanyagcellás típusok már nem férnek bele, a tisztán elektromos hajtású típusok bevezetését pedig alacsonyabb fokozatba kapcsolta a város közlekedési társasága. A társaság két év alatt 120 darab Mercedes-Benz eCitarót vásárolt, melyek pályafutása a nem titkoltan a gyártó által ígértnél jóval alacsonyabb hatótáv miatt nem indult zökkenőmentesen, de Wiesbaden ennek ellenére mégsem állt el a járművek megvásárlásáról, és mára forgalomba állította a megrendelt flotta teljes egészét. Az ESWE gépparkjának gerincét jelenleg 130 darab dízelmotoros csuklós autóbusz alkotja, amelyeket eredetileg szintén elektromos buszokkal váltottak volna ki, de a szóló kocsikkal szerzett negatív tapasztalatok hatására az ESWE úgy döntött, hogy egyelőre lemond a csuklós villanybuszok beszerzéséről és a cég csuklós igényét középtávon dízelmotoros típusok beszerzésével oldja meg, amihez 2022 és 2024 között összesen 36 új kocsit szereznek be. Az első 12 darab, 18,75 méter hosszú kocsit az MAN Truck & Bus szállítja le, várhatóan 2023 tavaszáig. Természetesen nem csak Wiesbadennek tört bele a bicskája az erőltetett és a rohamtempójú villamosításba, Berlinben sem úgy alakulnak a dolgok, ahogy azt a városvezetés elképzelte.

Az ESWE vezetése az évtized második felére látja időszerűnek, hogy járműparkját csuklós és duplacsuklós elektromos autóbuszokkal frissítse, ám ehhez addig jelentősen bővíteniük kellene a buszgarázsok tárolókapacitását is. A társaság jelenleg duplacsuklós elektromos autóbuszok beszerzését tervezi, s ezt olyannyira komolyan gondolja, hogy korábban a már előzetes közbeszerzési tájékoztatót is közzétett egy 18+6 darab duplacsuklós villanybusz megvásárlását célzó pályázatról. Egyelőre még nem született döntés az eljárás megindításáról, de az ESWE szerint a folyamatosan növekvő utasszámra és a szakképzett munkaerő hiányára az ilyen nagy befogadóképességű járművek jelentik az egyetlen megoldást.

A döntés meghozatala előtt az ESWE egy tesztüzem keretében fogja felmérni a duplacsuklós buszok alkalmazhatóságát a városban. A tesztjárművet a svájci Hess AG fogja biztosítani, amely júniusban két hétig próbázik majd a város nagy utasforgalmú vonalain. A Hess egy 24,3 méter hosszú, akár 200 fő befogadására is alkalmas Hess lightTram® 25 OPP duplacsuklós villanybuszt bocsát a város rendelkezésére, amely a buszgyártó szerint ugyanolyan manőverező képességgel rendelkezik, mint egy 18 vagy 18,75 méter hosszú hagyományos csuklósbusz.

A fotók illusztárciók.

Címkék