Kitekintő

Egy év után megszabadul hidrogénhajtású buszaitól Wiesbaden

Nagyon úgy tűnik, hogy nem Wiesbaden lesz az a város, amelynek neve hallatán jóleső érzés tölti el az alternatív hajtásmódú buszok gyártóit. A helyi közösségi közlekedésért felelős ESWE Verkehr vezetése ugyanis nem várt lépésről tájékoztatta december 14-én a felügyelőbizottságot és a nyilvánosságot: a társaság mindössze egy év szolgálat után leállítja a város tavaly beszerzett 10 darabos CaetanoBus hidrogénbusz-flottáját és teljesen hátraarcot fúj a technológiának. Az ESWE döntésének hátterében az áll, hogy a társaság a jövőben megfontoltabban kíván haladni és a technika jelenlegi korlátait, valamint a cég mozgásterét figyelembe véve határozza meg az újonnan beszerzendő buszok hajtásmódját, az üzemanyagcellás típusok pedig középtávon már nem férnek bele a stratégiába.

A mostani lépés rövid időn belül már a második olyan komoly médiavisszhangot kiváltó döntés, amely a társaság zéró emissziós járműpark felállítását célzó, korábban igen ambiciózus törekvéseit érinti, Wiesbadennek ugyanis nemrég a normál villanyhajtással is meggyűlt a baja. A városvezetés négy év alatt 220 új elektromos autóbusszal szerette volna zöld alapokra helyezni a helyi közösségi közlekedést, így az önkormányzati tulajdonú ESWE 2019-ben el is kezdte buszállománya villamosításának előkészítését. Ez tulajdonképpen szépen haladt is előre, ám a flottacsere nem az elképzelések szerint alakult, mivel a beszerzett Mercedes-Benz eCitaro-flotta nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Az ESWE kezdésként 56 darab Mercedes-Benz eCitarót állított forgalomba 2021-ben, majd további 64 példány lehívásával rövid időn belül 120 darabosra bővítette a flottát. Az első széria pályafutása – nem titkoltan a gyártó által ígértnél jóval kisebb hatótáv miatt – nem indult zökkenőmentesen, az üzemeltető pedig belengette, hogy a soron következő beszerzéseinél visszatér a jól bevált dízelmotoros buszokhoz. Ezt az elektromobilitás ellendrukkerei azóta is előszeretettel lobogtatják, annak ellenére, hogy a város ettől függetlenül nem állt el a már megrendelt eCitarók megvásárlásától, mára pedig 120 példányt üzemeltet a típusból, így közforgalmú gépparkjának jelentős részét elektromos járművek teszik ki.

Az akkumulátoros villanybuszok első hullámát 2021 őszén 10 darab CaetanoBus H2.City Gold hidrogén üzemanyagcellás autóbusz forgalomba állítása követte a helyi 16-os és 17-es jelzésű viszonylatokon. Ekkor úgy tűnt, hogy a fennakadások ellenére sínen van a környezetbarát mobilitás ügye Wiesbadenben.

Mindazonáltal az ESWE gépparkjának gerincét jelenleg 130 darab dízelmotoros csuklós autóbusz alkotja, amelyeket eredetileg szintén elektromos buszokkal váltottak volna ki. Erről viszont a társaság vezetése egyelőre lemondott mindaddig, amíg a piacon nem áll rendelkezésre olyan akkumulátor-technológia, ami garantáltan biztosítani tudja az általuk elvárt 300-400 kilométeres autonómiát. A cég szerint Wiesbaden domborzati viszonyai között a jelenlegi, jelenleg reálisan 200 kilométer körüli hatótávval nem lehet messzire jutni, emellett a társaságnak sem anyagi forrása, sem szabad tárolókapacitása nincs arra, hogy több, de kisebb hatótávolságú csuklós villanybuszt szerezzen be. Ezért az ESWE csuklósbusz-igényét átmenetileg dízelmotoros típusokkal oldanák meg, amihez 2022 és 2024 között összesen 36 új kocsit szereznek be.

A tárolókapacitás kérdése valójában sokkal égetőbb, mint amilyennek elsőre tűnik, a hivatalos indoklás szerint ugyanis egészen banális ok miatt kell most távoznia a hidrogénüzemű flottának: a növekvő utasszám által megkövetelt új, közel 19 méter hosszú csuklósok nagyobb területet foglalnak el a Gartenfeldstraße-i járműtelepen, így egész egyszerűen nem marad elég hely a nagy értékű üzemanyagcellás buszok tárolására. „Egy lépést teszünk visszafelé az egyik úton, hogy kettőt léphessünk előre egy másikon” – magyarázta a döntést a jól ismert kincstári mondattal Jan Görnemann, az ESWE ügyvezető igazgatója.

Ennél valószínűleg közelebb áll a valósághoz az a tény, hogy a szolgáltatóra a dízel-, az elektromos-, valamint a hidrogénüzem párhuzamos fenntartása az elmúlt időszakban hatalmas terhet rótt, ezért kényszerülhetett arra a társaság, hogy nem üzemelteti tovább a 10 darab hidrogénhajtású CaetanoBust. Az ominózus járművek egyébként jelenleg sincsenek forgalomban, az őket kiszolgáló, kétmillió euróból telepített hidrogén-töltőállomás ugyanis meghibásodott, és az akadozó alkatrészellátás miatt egyelőre nem sikerült megjavíttatni.

Emellett az ESWE az átdolgozott flottastratégiájának részeként a közeljövőben 61 szóló dízel busz selejtezését is tervezi. A cég vezetése az évtized második felére látja időszerűnek, hogy járműparkját csuklós és duplacsuklós elektromos autóbuszokkal frissítse, ám ehhez addig jelentősen bővíteniük kellene a buszgarázsok tárolókapacitását is.

Bár a Wiesbadenből kitessékelt hidrogénbuszokra állítólag máris komoly érdeklődés mutatkozik, az ESWE lépését nem mindenki fogadta kitörő lelkesedéssel. Többek között Tarek Al-Wazir hesseni gazdasági miniszter sem, aki a hír hallatán ingerülten tette szóvá, hogy Hessen és Rajna-vidék-Pfalz tartományok is egy-egy millió euróval támogatták a projektet, amiből nem lehet csak úgy kiugrani egy év után, különösen nem olyan indokra hivatkozva, ami már a buszok forgalomba állításakor is ismert volt, ráadásul szerinte rossz üzenete van annak, ha egy üzemeltető az energiaválság kellős közepén dízelmotoros járművekre alapozza a flottáját.

Címkék