Kitekintő

Duplacsuklós villanybuszokat szerezne be Wiesbaden

Miután a wiesbadeni ESWE Verkehr december közepén arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a villanybusz programja után a hidrogén-üzemét is parkolópályára teszi, most egy újabb meglepő lépésre szánta el magát: a társaság duplacsuklós elektromos autóbuszok beszerzését tervezi, s ezt olyannyira komolyan gondolja, hogy a járművek beszerzéséről már előzetes közbeszerzési tájékoztatót is közzétett. Emellett 2023 nyarától egy kéthetes tesztüzem keretében egy 25 méteres villanybuszt is tesztelnének a városban, de hogy a tesztbusz mely buszgyártó biztosítaná, azt egyelőre nem tudni.

A médiában korábban komolyabb visszhangot keltett, hogy az ESWE zéró emissziós járműpark felállítását célzó, korábban igen ambiciózus törekvései megtorpantak, s ideiglenesen ugyan, de a társaság hátraarcot fúj az elektromobilitásnak, és korábbi nagytörő terveit fiókba téve ismét dízelüzemű autóbuszokkal bővítené flottáját. Az ESWE Verkehr 2019-ben kezdte el buszállománya villamosításának előkészítését, ami tulajdonképpen szépen haladt is előre, mára ugyanis közforgalmú gépparkjának több mint egyharmadát elektromos járművek teszik ki. A társaság két év alatt 120 darab Mercedes-Benz eCitarót vásárolt, melyek pályafutása a nem titkoltan a gyártó által ígértnél jóval alacsonyabb hatótáv miatt nem indult zökkenőmentesen, de Wiesbaden ennek ellenére mégsem állt el a járművek megvásárlásáról, és mára forgalomba állította a megrendelt flotta teljes egészét. A szerzett tapasztalatok hatására viszont az ESWE úgy döntött, hogy egyelőre lemond a villanybuszok beszerzéséről és a cég csuklós igényét középtávon dízelmotoros típusok beszerzésével oldja meg, amihez 2022 és 2024 között összesen 36 új kocsit szereznek be. Az első 12 darab, 18,75 méter hosszú kocsit az MAN Truck & Bus szállítja le, várhatóan 2023 tavaszáig.

Az ESWE vezetése az évtized második felére látja időszerűnek, hogy járműparkját csuklós és duplacsuklós elektromos autóbuszokkal frissítse, ám ehhez addig jelentősen bővíteniük kellene a buszgarázsok tárolókapacitását is. A nagy forgalmú vonalakra szánt duplacsuklósok beszerzésének előkészületeit mindenesetre már megkezdte a társaság, s egy előzetes piacvizsgálati tájékoztatót is közzé tett a várhatóan februárban meghirdetésre kerülő, 18+6 darab duplacsuklós villanybusz megvásárlását célzó közbeszerzési eljárásról.  Az ESWE február 10-ig várja azon gyártók jelentkezését, amelyek rendelkeznek ilyen hosszúságú modellel – a meglehetősen szűkös európai kínálatból egyébként csak a Hess, a Solaris és a Van Hool jöhet szóba.

A felhívás szerint a közlekedési cég akár 200 fő egyidejű szállítására alkalmas, 25 méter hosszú, 39 900 kg legnagyobb megengedett össztömegű típusok megajánlását várja, két hajtott tengellyel és kormányzott hátsó futóművel. Az elvárások között szerepel a hagyományos csuklós buszokéval megegyező fordulókör, a pantográfos töltési lehetőség és a 20 évre tervezett élettartam. További kitétel, hogy az eljárásban csak olyan gyártók indulhatnak majd, amelyek éves kapacitása meghaladja a 100 egységet.

A címlapkép illusztráció.

Címkék