Magazin

ACEA: az Euro VII-es norma veszélyt jelent az európai versenyképességre és a munkahelyekre

Az európai haszongépjármű-gyártók szerint az Európai Bizottság új károsanyag-kibocsátási normára vonatkozó elképzelései amellett, hogy technikailag nehezen kivitelezhetők jelentős fejlesztések és költségráfordítás nélkül, veszélyeztetik a szektor szén-dioxid-mentesítését.

Az Európai Bizottság tavaly novemberben terjesztette elő az új Euro VII-es károsanyag-kibocsátási előírásokra vonatkozó törvényjavaslatát, ami már akkor össztűz alá került, hiszen az sem a járműgyártók, sem pedig a zöld szervezetek tetszését nem nyerte el. Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) – amelynek többek között a DAF Trucks, a Daimler Truck AG, a Ford Trucks, az Iveco Group, az MAN Truck & Bus, a Scania, a Volkswagen Commercial Vehicles és a Volvo Group is tagja – már akkor éles kritikát fogalmazott meg a javaslatcsomaggal szemben. Szerintük a törvényjavaslat környezeti előnyei nagyon korlátozottak, miközben jelentősen megnöveli a járművek költségeit, és olyan szélsőségekre összpontosít, amelyeknek alig van valós jelentősége. A szervezet szerint, ha az legszigorúbb Euro VII-es forgatókönyv lép életbe – amely az újonnan regisztrált személygépkocsikra 2025. július 1-től, míg a nehéz haszongépjárművekre, vagyis az autóbuszokra és a teherautókra 2027. július 1-től lenne érvényes – akkor az 2030-ig várhatóan csak további 4%-os NOX-kibocsátást csökkentést eredményez a személyképkocsik, 2%-ot a kisteherautók és a nehéz teherautók esetében, míg a buszoknál a hatás megközelíti a 0%-ot, vagyis az Euro VII bevezetése gyakorlatilag semmilyen hatással nem lesz a közúti szállítmányozás NOX kibocsátására.

 

A személy- és kisteherautók jövőbeli Euro VII emissziós normáinál a szabályozás megengedőbb lenne és a megfogalmazott határértékek nem teljesíthetetlenek, viszont a több mint 3,5 tonna műszakilag megengedett legnagyobb össztömegű N2 és N3 kategóriájú teherautók, valamint az M2 és M3 kategóriájú autóbuszok esetében jelentős szigorításokkal kellene a szegmensnek megbirkóznia. A haszongépjármű-gyártók szerint az Euro VII-es kibocsátási norma teljesítéséhez teljesen új technológiát kellene kifejleszteni jelentős pénzügyi erőforrások befektetésével, ami viszont az akkumulátoros és üzemanyagcellás elektromos járművek fejlesztése terén eddig tett erőfeszítések rovására menne és súlyosan érintené a zéró károsanyag-kibocsátású termékekre való átállást. A Daimler-csoport például pont ezért már nem is kezd bele az új kibocsátási szabványt teljesítő MDEG (Medium-Duty Engine Generation), azaz közepes teljesítményű motorok fejlesztésébe és a városi buszok szegmensében már biztosan elengedik ezt a hajtásmódot.

Nemrégiben Martin Lundstedt, a Volvo Group vezérigazgatója, aki egyben az ACEA haszongépjármű-bizottságának elnöke is, szintén  felszólalt az Euro VII-es norma ellen. Lundstedt szerint a szennyezőanyag-kibocsátásról szóló Euro VII-rendeletre vonatkozó közelmúltbeli javaslat komoly kockázatot jelent az éghajlatsemlegességre való átállásra, és nemhogy gyorsítaná, hanem épp ellenkezőleg, lelassítaná azt. A javaslat valójában teljes mértékben figyelmen kívül hagyja a zéró kibocsátású járművekre történő egyre gyorsabb ütemű átállást, amely a legújabb Euro VI-os járművekkel kombinálva jelentős mértékben csökkenti a nehéz haszongépjárművek kipufogógáz-kibocsátását.

A csak visszafogott környezeti haszonnal járó Euro VII előírásainak való megfelelés érdekében a haszongépjármű-gyártóknak és azok beszállítóinak jelentős mérnöki és pénzügyi erőforrásokat kellene átcsoportosítaniuk az akkumulátoros és üzemanyagcellás technológiáktól a belső égésű motorok fejlesztéséhez.

Lundstedt szerint a hangsúlyt a dekarbonizáció valódi mozgatórugóira és szűk keresztmetszeteire kellene helyezni, ideértve az olyan intézkedéseket, amelyek lehetővé teszik az ügyfelek számára, hogy felgyorsítsák a flottáik megújítását, valamint előnyben részesítsék a fosszilis anyagoktól mentes megoldásokba történő beruházásokat. Az átmenethez egy azt támogató szabályozásra, a szén-dioxid-kibocsátás díjfizetéshez kötésére, valamint a megfelelő töltőhálózat kiépítésére van szükség, nem pedig olyan kerülőutakra, mint például az Euro VII-es javaslat.

A címlapkép illusztráció.

Címkék