Kitekintő

Mercedes-Benz Conecto G csuklósokkal frissül a buszállomány Łódźban

Bár az autóbuszos szakmai sajtó jellemzően a városi villanybusz-beszerzésektől hangos, a jól bevált dízelekre is szép számmal akad még vevő Európában. A lengyelországi Łódź városa a közelmúltban 52 darab Mercedes-Benz Conecto G csuklós autóbuszra adott le megrendelést, az ezt szentesítő szerződést július 26-án írták alá a felek.

A most megrendelt flotta tíz évre vonatkozó, fix díjas bérleti konstrukció keretében érkezik a városba, a futamidő végén az MPK Łódź közlekedési társaságnak lehetősége nyílik a buszok megvásárlására. Az EvoBus-csoport lengyel képviselete és a Pekao Leasing által alkotott konzorcium közel 194 millió lengyel złoty (átszámolva bő 16,34 milliárd forint) összértékű ajánlattal nyerte a közbeszerzést. Ez ugyan majdnem tízmillió złotyval meghaladta az eredetileg becsült költséget, de még így is kedvezőbbnek bizonyult a tender másik két indulójának, az MAN és a PKO Leasing, illetve a Solaris és a Millenium Leasing alkotta párosok ajánlatainál. Bár a pályázati felhívás pluszpontokat helyezett kilátásba a hibrid modulért, az EvoBus Polska indoklása szerint a helyi infrastruktúra és domborzati viszonyok ismeretében a „hibrid modul előnyei egy ilyen pályázati felhívásban nem ellensúlyoznák a költségeket” (bár valószínűleg az sem volt elhanyagolható szempont, hogy ilyen hajtásrendszerű kivitel csak a drágább Citaro sorozatból létezik), így meg vannak győződve arról, hogy az általuk javasolt dízelüzemű megoldás optimális lesz.

A 18 méter hosszú járműveket az MPK Łódź két buszgarázsa (a Nowe Sady és a Limanowskiego utcai depók) között fogják elosztani, de karbantartásukat az OMNIplus megbízott helyi partnere, az EWT Automotive végzi majd. A 2-2-2-2 ajtóképletű, teljes hosszban alacsonypadlós, légkondicionált csuklós autóbuszok fedélzetén 135 utasnak jut hely, az ülőhelyek száma 39 lesz. A fertőzésveszély csökkentése érdekében a beltéri burkolatok és az üléskárpitok vírusölő, antibakteriális bevonatot kapnak, a klímaberendezést pedig ugyanilyen hatású szűrőkkel látják el. Természetesen nem hiányzik majd a buszok felszereltségéből a korszerű elektronikus utastájékoztató rendszer sem.

A most megrendelt járműveket a szerződés aláírásától számított 36 héten belül, azaz jövő áprilisig kell átadnia a nyertes ajánlattevőnek, ám az EvoBus Polska szerint a buszok leszállítására ennél valamivel korábban, már márciusban sor kerülhet.

Az MPK Łódź a Conecto sorozat előző generációjából 2010-ben, 2013-ban és 2014-ben is állított forgalomba példányokat, az utóbbi két alkalommal szintén tartós bérlet formájában. Az új nemzedék a külső stílusjegyeken és a környezetkímélőbb erőforráson túl főként a beépített aktív biztonsági funkciók terén jelent előrelépést, mint például a jobb oldali holttérfigyelő és a vészfékasszisztens. Łódź autóbusz-állománya egyébként éppen egy komolyabb megújuláson meg keresztül: a helyi közlekedési társaság tavaly 17 darab Volvo 7900 Electric szóló villanybuszt és összesen 51 darab (29 szóló és 22 csuklós) Solaris Urbino mild hybridet szerzett be, ezzel eltűntek az utolsó normálpadlós városi buszok is Lengyelország harmadik legnépesebb városának útjairól.

Címlapkép: EvoBus Polska

Címkék