Kitekintő

Elektromos Volvo 7900-asok áltak szolgálatba Łódźban

Tizenhét darab szóló Volvo 7900 Electric állt forgalomba a lengyelországi Łódź városában néhány nappal ezelőtt; a járműveket még tavaly októberben rendelte meg az  MPK Łódź közlekedési társaság, egy évvel azután, hogy a Volvo Polska, a Solarist maga mögé utasítva, elnyerte a 17 darab szóló villanybusz leszállításának a jogát. A megállapodás értéke – amely további 6 darab 7900-as lehívására biztosít lehetőséget – nettó 47,6 millió zloty, átszámítva nettó 10,1 millió euró.

A 12 méter hosszú, 34 fix utasüléssel szerelt, 75 fő befogadására alkalmas, háromajtós buszokat 256 kWh összkapacitású, 4 modulos lítium-ion akkupakkal szállította a Volvo Buses, melyek mindegyike a tetőn került elhelyezésre. Az akkupakkok egyszeri feltöltésével az autóbuszok a gyártó közlése szerint akár 200 kilométert is meg tudnak tenni, az UITP SORT 2 előíráson alapuló üzemanyagfogyasztásuk pedig 0,8 kWh/kilométer. A lemerült energiatárolók feltöltése az inverz pantográfos (vagyis a töltőoszlopról lenyíló) OppCharge töltési metóduson kívül CCS (Combined Charging System) rendszerű 150 kW-os plug-in töltőn keresztül is történhet. A járművek mozgatásáról egy 167 kW állandó-, és 200 kW csúcsteljesítményű, 425 Nm maximális nyomatékú centrális villanymotor gondoskodik, az erőforrás által leadott nyomatékot egy kétfokozatú automatizált sebességváltó továbbítja a hajtott tengelyhez, egy hagyományos, ZF AV 133 típusú portálfutóműhöz.

A járművekhez szükséges töltési infrastruktúrát a lengyel Ekoenergetyka Polska szállítja. A garázsban üzembe helyezett töltőberendezések működtetéséhez egy transzformátorállomást is telepíteni kellett.  A járművek a városközponton áthaladó 80-as, 83-as és 86-os vonalakon közlekednek majd, de amíg ezen viszonylatok végállomásain nem épülnek ki a gyorstöltő állomások, addig a buszok a 87-es vonalon teljesítenek szolgálatot.

Fotók: Łódź.pl

Címkék