Kitekintő

Hazai pályán kapott ki a Solaris az EvoBustól Poznańban

Poznań hosszú évek óta a Solaris fellegvárának számít, de nem csak azért, mert a már több mint 26 éve megalapított buszgyártó fő gyártóbázisa a város közelében található, hanem azért is, mert Poznań közlekedési vállalatának folttájában szinte csak a Solaris buszait találjuk. A márka az MPK Poznań 330 darabos autóbusz flottájában több mint 300 példánnyal képviselteti magát, ezért is számít hatalmas meglepetésnek, hogy ezúttal nem a lengyelek, hanem az EvoBus helyi képviselete nyerte a város 20 darab csuklós dízelbusz beszerzésére kiírt közbeszerzését. A két nagy német gyártó, a lengyelországi üzemmel is rendelkező MAN és a Daimler Buses évek óta próbálkoznak visszatéerni a városba, s ezúttal a „csillagos” márkának sikerült is, amit a török gyártású, „olcsósított” városi típusának, a Mercedes-Benz Conectónak köszönhet.

A város idén kétszer futott neki a 20 darab csuklósbusz beszerzésének, először 18 darab és opcióban további 2 darab, lágy hibrid hajtástámogató modullal szerelt kocsi beszerzése volt tervben, viszont a buszok megvásárlására kiírt eljárásban beérkező ajánlatok – amelyeket a Solaris és az MAN Polska nyújtottak be – jóval meghaladták a tender költségvetését, így az ajánlatkérő végül eredménytelenné nyilvánította eljárást. Az MPK Poznań nyáron ismét megpróbálkozott  a közbeszerzés lefolytatásával, s ezúttal a kedvezőbb ajánlati ár érdekében már nem követelte meg a megajánlott nyertes típus hibrid modullal történő felszerelésért. A bruttó 29,5 millió zloty költségvetésű eljárásban a fuvarozó 15+5 opciós kocsi leszállítására várta az ajánlatokat, amelyben a korábbi ajánlattevők, azaz a Solaris és az MAN mellé még az EvoBus is becsatlakozott. A 20 busz beszerzésére kiírt újabb felvonásban azonban megismetlődött az a helyzet, hogy egyik pályázó ajánlata sem fért bele a kitűzött költségvetésbe; az EvoBus 36,6 millió, a Solaris 39,4 millió, az MAN pedig 44,7 millió zloty értékű ajánlatot tett. Mivel azonban az ajánlatkérő mindenképpen szerette volna lecserélni legidősebb, több mint 15 éves Solaris Urbinóit, ezért megnövelte a beszerzésre előirányzott fedezetet, s a legkedvezőbb pályázatot benyújtó EvoBust hirdette ki nyertesként.

Az autóbuszok beszerzéséről szóló megállapodást november végén szentesítették a felek, s az MPK Poznań már a szerződéskötés pillanatában élt opciós jogával, s lehívta mind a 20 Conecto G-t. Az autóbuszokat legkésőbb 2023 nyaráig kell leszállítania az EvoBus lengyel képviseletének.

A 18 méter hosszú, teljes hosszban alacsonypadlós, légkondicionált csuklós autóbuszok 2-2-2-2 ajtóképlettel érkeznek, mozgatásáról a típushoz elérhető legerősebb Mercedes-Benz OM 470 típusú hathengeres, 10,7 literes, 360 lóerős (265 kW), Euro 6e környezetvédelmi normának megfelelő, SCR (NOx katalizátor) és AGR (kipufogógáz visszavezetés) rendszerrel és részecskeszűrővel szerelt erőforrás gondoskodik majd. A fertőzésveszély csökkentése érdekében a beltéri burkolatok és az üléskárpitok vírusölő, antibakteriális bevonatot kapnak, a klímaberendezést pedig ugyanilyen hatású szűrőkkel látják el. Természetesen nem hiányzik majd a buszok felszereltségéből a korszerű elektronikus utastájékoztató rendszer sem. A buszokba rekuperációs egységet is építenek, amely a fékezések során a mozgási energia egy részét elektromos energiává alakítja át – ez később a segédüzemek működtetésére használható, csökkentve ezzel a járművek tüzelőanyag-fogyasztását.

Címkék