Kitekintő

14 darab elektromos Solarist szerez be Sosnowiec városa

2021 nyaráig 14 darab elektromos Solaris Urbinóval gazdagodik a lengyel Sosnowiec városának közlekedési vállalata. A PKM Sosnowiec és a Solaris Bus & Coach augusztus 20-án kötötte meg az autóbuszok megvásárlásáról szóló megállapodást. A szerződés 9 darab szóló, 12 méteres és 5 darab csuklós, 18 méteres jármű leszállítását tartalmazza. A városban jelenleg 3 darab Solaris villanybusz teljesít szolgálatot – ezek a buszok közel két éve csatlakoztak a PKM Sosnowiec kötelékéhez.

A szállítási szerződés a 9 darab szóló és az 5 darab csuklós Urbino Electric megvásárlása mellett, magába foglalja az autóbuszok töltéséhez szükséges töltési infrastruktúra kiépítését is. A megállapodás szerint a PKM 3 darab pantográfos gyorstöltő-állomást és további 8 darab plug-in rendszerű töltőt szerez be. A megkötött szerződés nettó értéke 46 millió złoty, átszámítva több, mint nettó 3,6 milliárd forint. A megrendelés teljesítése várhatóan 2021 augusztusára fejeződhet be.

Az autóbuszok mindegyikét nagy energiasűrűségű Solaris High Energy+ lítium-ion akkumulátorcsomaggal szállítja a gyártó. A szóló járművekbe négy modulból álló, 316 kWh-ás, a csuklósokba pedig hat modulos, 474 kWh összkapacitású akkucsomag kerül majd. Az autóbuszok mozgatásáról központi villanymotoros hajtásrendszer fog gondoskodni, a szóló buszokba 160 kW, a csuklósokba pedig 240 kW maximális teljesítményű aszinkron villamos vontatómotor kerül. A lemerült akkumulátorok töltése egyaránt történhet majd 80 kW teljesítményű, CCS rendszerű plug-in töltőn, illetve ún. fordított pantográfos gyorstöltőn keresztül is – utóbbi lényege, hogy maga a pantográf szerkezet nem az autóbuszokon, hanem a végállomásokon fixen telepített töltőoszlopokon kap helyet, csökkentve ezáltal az autóbusz által hordozandó (menet közben haszontalan) terhet – a megrendelt három darab gyorstöltő-állomás közül kettő 250 kW, egy pedig 190 kW teljesítményű.

Mindkét kivitel felszereltsége a korszerű utastájékoztató rendszer mellett CO2 hűtőközeggel működő hőszivattyús, hűtő-fűtő funkcióval is rendelkező légkondicionálót, valamint többek között LED-es világítást, az utazóközönség mobil eszközeinek töltésére szolgáló USB-csatlakozókat, továbbá a teljes utasteret megfigyelő biztonsági kamerarendszert, tolatókamerát, forgalomfigyelő kamerát és sztereó kamerás utasszámláló rendszert is magába foglal. A járművek fejlett hőmenedzsmentje kulcsszerepet játszik majd a buszok hatótávolságának növelésében. A rendszer hőszivattyús megoldást alkalmaz az utastér fűtésére, miközben végig optimális hőmérsékletet biztosít az akkumulátorok számára, csökkentve ezáltal az energiafogyasztást, javítva a töltést és növelve az akkumulátorok élettartamát.

Az utasok biztonságának érdekében járműveket a megrendelő kérésére ún. alkoholzárral is fel fogja szerelni a gyártó. Az alkoholzár funkciója, hogy megakadályozza a jármű alkoholos befolyás alatt álló személyek által történő vezetését. Mielőtt a jármű elindítható lenne, a gépkocsivezetőnek alkoholpróbát kell végrehajtania, ami ellenőrzi, hogy alkohol befolyása alatt áll-e. Amennyiben igen, a rendszer letiltja a jármű indítását. A szóló buszok 86 főnek, a csuklósok pedig maximum 130 főnek tudnak a fedélzetükön helyet biztosítani.

Fotók: Solaris Bus & Coach

Címkék