Kitekintő

Akár 600 kilométer hatótávolságra is képes csuklós villanybuszt mutatott be a Solaris Brüsszelben

A brüsszeli Busworld Europe seregszemlén a Solaris két nulla károsanyag-kibocsátású csuklóssal, egy hidrogén üzemanyagcellás hajtásrendszerrel, valamint egy továbbfejlesztett, már motortornyot nélkülöző, a piacon egyedülálló akkukapacitással szerelt, tisztán elektromos hajtású Urbinóval képviselteti magát.

A Solaris standján kiállított, továbbfejlesztett Urbino 18 Electric a gyártó által közölt adatok alapján figyelemreméltó akkukapacitással és ennek köszönhetően bámulatos hatótávolsággal rendelkezik. A gyártó az autóbuszból száműzte a motortornyos kialakítást, s az itt, valamint a busz farában korábban helyet kapott akkumodulokat felköltöztette a tetőre. A járműbe 8 darab nagy energiasűrűségű, a kínai CATL akkugyártótól érkező lítium-vasfoszfát, CtP (cell-to-pack) technológiáját használó egység került, ezek együttesen több mint 800 kWh kapacitást képviselnek, ami a piacon egyedülálló energiatárolóképességet jelent ebben a kategóriában. Jelenleg még a Daimler és az MAN sem rendelkezik 700 kWh fölé skálázható akkukapacitással elektromos csuklósai tekintetében. Az akkomodulokból 6 darab került az első kocsitestre, B tengely fölé, 2 pedig a csuklószerkezet mögé. A Solaris állítása szerint a jármű ezzel az akkumulátorkonfigurációval, az e-SORT 2 tesztek alapján akár 600 kilométeres hatótávolságot is képes megtenni egyetlen feltöltéssel, ami akár már két üzemi napra is elegendő lehet.

19 db

A képre kattintva galéria nyílik

A buszt moduláris hajtásláncal szerelték, melynek fő elemei a busz farába és a tetőegységre kerültek, s ezzel, valamint a motorsátor kiiktatásával lehetővé vált egy jóval tágasabb és világosabb utastér kialakítása. Ez a megoldás amellett, hogy maximalizálja az utaskapacitást, megkönnyíti a szervizelést, és nagy rugalmasságot biztosít a tetőelrendezési lehetőségek tekintetében. Az energiafelhasználás minimális szintre csökkentése érdekében a gyártó ezen a típuson is szilícium-karbid (SiC) félvezető technikát alkalmaz. A demóbusz hajtásáról egy 240 kW csúcsteljesítményű központi aszinkronmotor gondoskodik, ami a busz középvonalától balra eltolva, a C-tengely mögé lett beépítve. A típushoz  természetesen továbbra is elérhető a ZF AxTrax AVE 130 típusú kerékagy közeli motorokkal szerelt portálhíd is, ami akár meg is duplázható.

A lemerült energiatárolók feltöltésére természetesen ennél a modellnél is többféle metódust kínál a Solaris. Az alapkivitelben elérhető normál konnektoros (plug-in) lehetőség mellett a végállomásokon való gyorstöltést preferáló üzemeltetők hagyományos- és inverz pantográfos (OppCharge) megoldás közül is választhatnak. A plug-in interfészek vásárlói igényektől függően kerülhetnek a homlokfalra, illetve az A-tengely fölé bal vagy jobb oldalra, a pantográfos töltőcsatlakozó pedig kizárólag a mellső tengely fölött helyezhető el.

A 18 méter hosszú, 3,3 méter magas jármű legnagyobb megengedett össztömege, előírásoktól függően 29 000, vagy 30 000 kg lehet, teljes utaskapacitása a legkisebb elérhető akkupakk beépítése esetén 145 fő. A seregszemlén debütált kocsit 48 ülőhellyel szerelték, ezekből 20 érhető el padlószinten. A modellbe maximálisan 52 ülőhely helyezhető el, azaz 6-tal több, mint a motortornyos elődjébe, sőt, háromajtós kialakítás esetén további 6 utasüléssel 58-ra növelhető a fedélzeten elhelyezhető ülőalkalmatosságok száma. A típus M3/I (városi) és M3/II osztályú (elővárosi-helyközi) autóbuszként egyaránt specifikálható.

A jármű már úgy került kialakításra, hogy az már teljesíteni tudja a 2024 nyarától érvénybe lépő EU-s általános járműbiztonsági rendelet (GSR) előírásait és megfelel az új kiberbiztonsági követelményeknek is. A buszba olyan új, kötelező ADAS rendszerek is kerültek, mint a Solarisnál a kamera alapú holtérfigyelőt váltó radaros kanyarodássegédrendszer – melynek rövid hatótávolságú érzékelőit a mellső tengely mögött helyezték el, jobb, illetve bal oldalon egyaránt-, valamint a radaralapú akadályészlelő, a vészfékjelzés (gyors ütemben pulzáló LED-es féklámpák), az abroncsnyomás-ellenőrző rendszer, az intelligens sebességszabályozó, az elhaladásjelző rendszer, közlekedési táblafelismerő, vagy éppen a fáradékonyság- és figyelemérzékelő biztonsági rendszer.

A Solaris standjának másik szereplője a tavaly bemutatott hidrogénhajtású csuklós Urbino modell egy példánya, amely piaci bevezetése óta már több, német és olasz megrendeléssel is büszkélkedhet. A járműbe egy 100 kW teljesítményű Ballard FCmove-HD+ üzemanyagcella-modul került, amelyhez közbenső tárolóként két, összesen 60,8 kWh összkapacitású lítium-titanát-oxid (LTO) akkupakk csatlakozik. Az autóbuszba egy 1560 liter össztérfogatú tartályegység került, amelyben összesen 37 kilogrammnyi hidrogén tárolható. A csuklós kivitel esetében azonban nem ez az elérhető maximális tartálykapacitás,  megrendelői igény esetén ugyanis további 3, egyenként 190 literes tartály beépítésével akár 51 kilogramm hidrogén is eltárolható az Urbino 18 Hydrogen fedélzetén. A 8 palackos tartályegységgel szerelt változat esetén a Solaris csuklós hidrogénbuszának hatótávolsága a SORT 2 mérések alapján elérheti a 600 kilométert is. A típusról részletesen itt írtunk.

Címkék