Kitekintő

Leszállította Monaco első elektromos midibuszait az Heuliez

Kereken 10 darab tisztán elektromos hajtású, 9,5 méter hosszú Heuliez GX 137 ELEC midibuszt állít forgalomba Monaco közlekedési vállalata, a Compagnie des Autobus de Monaco (CAM). A prémium kivitelű járművek első példányainak március 28-ai ünnepélyes átadásán a városállam, a közlekedési társaság és az Iveco France vezetői mellett maga II. Albert monacói herceg is jelen volt.

Fotó: Heuliez Bus

A világ második legkisebb területű önálló államának számító hercegség útjain most először jelennek meg tisztán elektromos hajtású autóbuszok. A frissen átvett járműveken a típuscsaládot eredetileg kifejlesztő francia buszgyártó, az Heuliez emblémája ékeskedik. A Heuliez GX 137 ELEC akkumulátoros villanybusz a márkajelzést leszámítva megegyezik az Iveco e-Way 9,5 méter hosszú változatával, emiatt a nemzetközi szaksajtó többsége Iveco termékként hivatkozik a most leszállított kocsikra is. A hercegi palota előtti téren megtartott nagyszabású átadóceremóniát követően az első példányok április 4-én álltak forgalomba a helyi 3-as jelzésű viszonylaton. Érkezésükkel a férőhely-kapacitás 20%-kal nő, a korábbi 20 perces járatsűrűség pedig 15 percre módosul. A fennmaradó midibuszok ősz elejétől az 5-ös vonalra kerülnek majd.

Az Heuliez GX sorozatának legkisebb tagja viszonylag kompakt méretekkel rendelkezik – a 9520 mm-es hosszhoz mindössze 2330 mm-es szélesség társul -, ami jól jön a történelmi városközpont szűk utcáin való manőverezéskor. A végig alacsonypadlós midibuszok a teljes méretű szóló buszokra jellemző 22,5″-os kerekekkel rendelkeznek, a hátsó tengely viszont dupla kerekek helyett extraszéles, ún. super single abroncsokon fut. A modell hosszabb, 10,7 méteres változatát a közelmúltban egyébként a Volánbusz is kipróbálta Pápán a Zöld Busz Program keretében, részletes bemutató írásunk pedig ide kattintva olvasható a típusról.

A CAM részére gyártott midibuszok a franciaországi Rorthais városkában található Heuliez-gyárban készültek, amely jelenleg az Iveco Bus elektromobilitási központjaként működik. A monacói zászló vörös-fehér színeit viselő tetszetős járművek több, mint 60 utas szállítására alkalmasak és 16 ülőhellyel rendelkeznek. A belső térben igyekeztek a fenntarthatóságot és az eleganciát ötvözni, ezt a célt szolgálja fehér, növényi alapú bőrkárpitozás, amely a valódi bőr állatbarát alternatívája – ennek alkalmazása az üzemeltető kifejezett kívánsága volt a járművek karbonlábnyomának csökkentése érdekében. A buszok felszereltségében ezen kívül a légkondicionáló és a modern utastájékoztató rendszer mellett a napjainkban igen népszerű USB-töltőpontok is megtalálhatók, a járművezető munkáját pedig a hagyományos visszapillantó tükröket helyettesítő kamerarendszer segíti.

A buszokat mozgató 160 kW csúcsteljesítményű központi Siemens szinkronmotor energiaellátását biztosító lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) akkumulátorok részben a tetőn, részben a karosszéria végében kerültek elhelyezésre, összkapacitásukat nem közölte a gyártó. Töltésük éjszaka, a járműtelepen kialakított CCS Combo 2 rendszerű konnektoros töltők segítségével történik – a midiváltozathoz egyébként opcióként sem érhető el pantográfos töltés, így az erre optimalizált LTO-akkumulátorok sem.

A Compagnie des Autobus de Monaco 1939 óta biztosítja a törpeállam közösségi közlekedését. A hat nappali és két éjszakai viszonylatból álló hálózat évente mintegy 7 millió utast szolgál ki, az autóbuszok évi 1,3 millió kilométert teljesítenek. A társaság flottája az Heuliez midibuszok érkezése előtt 45 járműből állt, ebből 22 hibrid hajtásrendszerrel szerelt, a mostani beszerzéssel pedig Monaco helyi buszjáratainak egyharmadán részben, vagy teljesen elektromos meghajtású autóbuszok közlekednek majd.

Fotók: Compagnie des Autobus de Monaco

Címkék