Kitekintő

Kereken 200 darab Heuliez villanybuszt rendelt Marseille

Kétszáz darab tisztán elektromos hajtású Heuliez GX 337 ELEC városi szóló autóbuszra adott le megrendelést a Marseille közösségi közlekedéséért felelős Régie des Transports Métropolitains (RTM) társaság, összesen mintegy 125 millió euró (átszámítva bő 46,5 milliárd forint) értékben. A francia buszgyártó tíz másik induló ajánlatát maga mögé utasítva győzedelmeskedett az erre vonatkozó közbeszerzésen. A tenderkiírást egyébként egy, még 2022 januárjában indult tesztprogram előzte meg, amelynek során az RTM öt buszgyártó összesen 15 különböző elektromos típusát próbálta ki.

A napokban aláírt megállapodás értelmében az első 35 új villanybuszt a tervek szerint már 2024 végén átveheti a marseille-i közlekedési társaság, a fennmaradó példányokat pedig egészen 2027-ig folyamatosan szállítja majd az Heuliez a franciaországi Rorthais-ban található gyárából. A megrendelés teljesítésével 2027-re Marseille közforgalmú autóbuszparkjának több, mint egyharmada tisztán elektromos hajtású járművekből áll majd, jelentősen hozzájárulva a város környezetvédelmi és energiaátmeneti célkitűzéseinek teljesüléséhez. A Heuliez GX 337 ELEC egyébként már nem számít ismeretlen típusnak a dél-franciaországi kikötővárosban, ahol jelenleg is több darab közlekedik belőle.

Az Iveco Bus (az Heuliez anyacége) által kiadott rövid sajtóanyag újgenerációsként hivatkozik az RTM részére szállítandó villanybuszokra – ez alatt elsősorban a megújult elektromos gépészet értendő, hiszen a karosszéria egyes műanyag burkolatok minimális átrajzolásán kívül érdemben nem változott. Bár a közlemény nem tér ki rá, a járművek mozgatásáról minden bizonnyal már az új Siemens ELFA 3 hajtásrendszer gondoskodik majd a Microvast nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) celláiból az FPT Industrial torinói üzemében összeállított vontatási akkumulátorokkal együttműködve. Ezek összkapacitását maga a gyártó nem közölte, azonban a francia Car & Bus News beszámolója alapján a kínálat középső szintjét jelentő hatmodulos, 416 kWh-ás csomagról lesz szó. A buszok töltése inverz pantográfos rendszerrel történik majd, azaz a buszok tetején áramszedő helyett csak a szabványos csatlakozó sínek kapnak helyet. A lenyíló pantográfok töltőoszlopait részben egyes végállomásokon, részben pedig a Rose járműtelepen alakítják ki (a Saint-Pierre garázst 2026 közepéig készítik fel villanybuszok fogadására, 2030-ra pedig az új Arenc depó is megépül). Catherine Pila, az RTM elnöke úgy nyilatkozott, hogy egyelőre még finomításra vár, hogy pontosan mely viszonylatokon üzemeltetik majd az új járműveket.

A La Marseillaise értesülései szerint (amely egyébként a gyártóval ellentétben nem 200, hanem „csak” 195 új villanybuszról beszél) az RTM a közeljövőben további 4-5 hasonló tender kiírását tervezi annak érdekében, hogy 2030-ig a teljes, jelenleg 647 járművet számláló autóbusz-flottáját zéró emissziós típusokra cserélje.

Címlapkép: Iveco Bus/Heuliez

Címkék