Magazin

Az MAN villanybuszát tesztelték Pakson

A Paksi Közlekedési Kft. március első két hetében egy tisztán elektromos hajtású MAN Lion’s City E-t tesztelt az „atomváros” helyi viszonylatain. Az autóbuszt az MAN konszern hazai képviseletét ellátó MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. bocsátotta a közlekedési cég rendelkezésére. A jármű – az Ikarus villanybuszához hasonlóan – a jövőben tervezett flottabővítés egyik lehetséges típusaként érkezett a városba; a valós üzem körülmények között végzett futáspróbák célja, hogy a jövőbeli villanybusz-beszerzésekhez minél szélesebb körű tapasztalat álljon a fuvarozó rendelkezésére, mind a konkrét típusok üzemi jellemzőinek megismerése, mind pedig általánosságban az elektromos üzemeltetése terén – utóbbinak egyébként nincs híján a közlekedési cég, hiszen Pakson a közösségi közlekedési feladatokat egy 10 darabos Solaris villanybusz-flotta látja el tavaly év eleje óta.

A paksi teszt során kiemelt szempont volt az akkumulátor kapacitás; s bár konkrétumokat a tesztüzemről még nem osztott meg a közlekedési társaság, annyit lehet tudni, hogy a demóbusz az olyan fordákat, amelyeket a jelenleg állományban lévő, 250 kWh-s NMC akkupakkal szerelt Solaris Urbino 12-esek csak rátöltéssel tudnak kiszolgálni, azokat a Lion’s City E napközbeni töltés nélkül teljesítette.

A háromajtós, 2021-es évjáratú, 80 fő befogadására alkalmas tesztbuszt – a típustól megszokott módon – egy hat egységből álló, 3,3 tonna tömegű, 480 kWh összkapacitású nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) kémiát használó Northvolt akkumulátorcsomaggal szerelték, melynek teljes kapacitásának 80%-os, azaz 384 kWh-nyi energia felhasználásával az autóbusz – az UITP SORT 2 előíráson alapuló fogyasztásmérések alapján, folyamatos üzem mellett – akár 405 kilométert is meg tud tenni 0,94 kWh/kilométer energiafogyasztással. Természetesen valós üzemszerű környezetben a hatótáv jóval kevesebb lehet, a gyártó is „csak” 200-270 kilométeres hatótávot garantál, de azt bármilyen időjárási körülmények között és az akkumulátorok teljes élettartama (8 év) alatt. A típus kaposvári tesztüzeme alatt az oroszlános márka egy másik, Németországból érkezett – de műszaki tartalmában megegyező – példánya 6 ezer kilométert futott a városban, egyetlen feltöltéssel pedig átlagosan 300 kilométert volt képes megtenni. A német cégóriás első sorozatgyártású elektromos busztípusával megtehető kilométerek kapcsán külön érdekességként érdemes megjegyezni, hogy tavaly tavasszal egy Lion’s City 12 E elismerésre méltó hatótáv-rekordot állított fel; az autóbusz nem kevesebb mint 550,8 kilométert teljesített egyetlen feltöltéssel valós forgalmi használatot szimuláló, utcai körülmények között.

Az „atomvárosban” végzett tesztsorozat ezzel még nem ért véget, hamarosan a Volánbusz és az Arrivabus által is kipróbált hidrogén üzemanyagcellás Solaris Urbino 12 Hydrogen és egy Mercedes-Benz eCitaro is tiszteletét teszi a településen.

Fotók: Paksi Közlekedési Kft.

Címkék