Kitekintő

Nagyot ment az MAN villanybusza: 550 kilométer egyetlen feltöltéssel

Néhány napja hatótáv-rekordot állított fel az MAN Truck & Bus akkumulátoros városi villanybusza, a Lion’s City E, ráadásul lezárt tesztpálya helyett valós forgalmi használatot szimuláló, utcai körülmények között. A német cégóriás első sorozatgyártású elektromos busztípusának egyik 12 méter hosszú szóló példánya nem kevesebb, mint 550,8 kilométert teljesített egyetlen feltöltéssel. Az elismerésre méltó eredményt Münchenben érte el az tesztbusz, amelyet még értékesebbé tesz, hogy a több, mint félezer kilométeres távot a város két helyi járati viszonylatán közlekedve tette meg.

A 480 kWh összkapacitású Northvolt akkumulátorcsomaggal szerelt jármű pontosan 24 órán keresztül rótta köreit a helyi 176-os, valamint X80-as jelzésű vonalakon. A május 18-ai rekordkísérletet szakújságírók és a TÜV SÜD szervezet szakértői is végigkövették, akik a tesztfutás megkezdése előtt pecséttel zárták le a töltőcsatlakozó interfészét. Az MAN gyári csapata különösen ügyelt arra, hogy az elektromos busz tesztelése a lehető legreálisabb körülmények között történjen. A kísérlet során a jármű valós útvonalon közlekedett, az érintett viszonylatokon minden megállóban megállt, az utasok ki- és beszállítását az összes ajtó nyitásával, illetve zárásával imitálták. Bár a mérést utasok nélkül végezték, de az átlagos utaskihasználtság szimulálására az autóbuszban súlyokat helyeztek el, a járművet ily módon részlegesen terhelve. A tesztfutás alapvetően kedvező tavaszi időjárási viszonyok között, napközben 13-15 °C, éjszaka pedig 6-8 °C közötti hőmérsékleten zajlott, a kényelmi segédüzemek (például a légkondicionáló) használata nélkül, viszonylag sík domborzati viszonyokkal rendelkező városi/városközi útvonalon.

A kísérlet során a jármű összesen 550,8 kilométert tett meg (mindezt 1,1 kilométerenként megállva), ami akár még több is lehetett volna, hiszen az akkumulátorokban még ekkor is maradt 2%-nyi töltöttség, ami kb. még 10 kilométer megtételére lett volna elegendő. Ehhez érdemes hozzátenni, hogy az MAN elektromos buszainak akkumulátorai nagyságrendileg 20%-os töltöttségig meríthetők (vagyis ennyi energia valójában még akkor is rendelkezésre áll, amikor a fedélzeti rendszer a járművezetőnek már az energiatárolók teljes lemerülését jelzi), ami azt jelenti, hogy a Lion’s City E az akkupakk teljes kapacitását jelentő 480 kWh helyett csak valamivel több, mint 363 kWh villamos energiát használt el az egész napos nyúzópróba során, amelyet egyébként 22,8 km/h átlagsebességgel teljesített. A felhasznált energiából 311 kWh az autóbusz meghajtására, 52,3 kWh pedig a segédberendezések működtetésére ment el.

Címkék