Munkába álltak Paks elektromos autóbuszai

Utasforgalomban is bemutatkoznak Paks Solaris villanybuszai: a tisztán elektromos hajtású városi autóbuszok hétfőn álltak forgalomba a  2/DE és 2/DU jelzésű viszonylatokon. A promóciós járatok január 4-től egy hónapon át, jegyváltási kötelezettség nélkül közlekednek a buszpályaudvar és a sportpálya között.

Amint arról már többször beszámoltunk, az önkormányzati tulajdonú Paksi Közlekedési Kft. 6 darab 12 méteres, negyedik generációs, modellfrissített elektromos Urbino 12 Electric villanybusszal és 4 darab 9 méteres, alacsony belépésű, az Urbino-típuscsalád harmadik generációjából származó Urbino 8,9 LE elektromos midibusszal veszi át idén a Volánbusztól a helyi közösségi közlekedés biztosítását. Az autóbuszok elsőként a délelőtti órákban  közlekedő 2/DE, valamint délutáni vonalpárja, a 2/DU jelzésű viszonylatokon álltak munkába. A reggel 5 óra, és este 22 óra között, minden óra 15 perckor induló járatokra január végéig nem kell jegyet váltani az utazáshoz. A közlekedésszervező és közlekedésszolgáltató társaság a 2021. január 31-ig tartó átmeneti időszakban a Volánbusz Zrt. alvállalkozójaként fog részt venni a közszolgáltatás ellátásában.

Forrás: Paksi Közlekedési Kft.

Az autóbuszok ősszel érkeztek a városba, tesztüzemük decemberben zajlott le. A tíz új elektromos autóbusz éves futásteljesítménye a paksi helyi vonalhálózaton a tervek szerint eléri majd az 550 ezer hasznos kocsikilométert.

Paks midijei még az Urbino-típuscsalád harmadik generációjából érkeztek, ugyanis a típus által kiszolgált piaci szegmens viszonylagos szűkössége miatt egyelőre nem fizetődik ki egy negyedik generációs utód kifejlesztése

A 12 méteres Urbino 12-esek 70 ember szállítására alkalmasak, fedélzetükön 28 ülő- és 42 álló utasnak jut hely, a midik pedig összesen 16 ülő- és 24 állóhellyel rendelkeznek. A járművek mozgatásáról 160 kW maximális teljesítményű, TSA TMF 35-44-4 típusú központi aszinkron villamos vontatómotor gondoskodik. A meghajtáshoz szükséges energiát az Urbino 12-esek esetében egy öt modulból álló, 250 kWh-s, a midik esetében pedig egy négy modulos, 200 kWh kapacitású Solaris High Energy lítium-ion akkumulátorcsomag tárolja.

Az autóbuszok hosszútávú üzemeltetéshez szükséges töltő- és szervizállomás létesítése idén kezdődik meg, erre közel 845 millió forint támogatást kapott a paksi önkormányzat

Mindkét típus felszereltsége hűtő-fűtő funkcióval is rendelkező légkondicionálót, utastéri kamerarendszert, valamint ezeken kívül többek között teljes külső-belső LED-es világítást, valamint mobil eszközök töltésére szolgáló USB-csatlakozókat és interaktív érintőképernyős műszerfalat is magába foglal. A buszokat automatikus fedélzeti tűzoltórendszerrel is felszerelték (érzékelőkkel a motortérben és a kiegészítő fűtőkészüléknél) – Magyarországon 2017. augusztus 14-e óta kötelező az automata motortéri tűzoltórendszer beszerelése az újonnan forgalomba helyezett városi autóbuszokba; ezt az Európai Unió egyébként csak 2021 szeptemberétől írja elő a városi, illetve a helyközi autóbuszok  esetében.

Fotók: TelePaks

Címkék