Létrehozták a Paksi Közlekedési Kft.-t

Újabb magyar település döntött úgy, hogy házon belül szervezi meg a városi buszközlekedést: Paks önkormányzata ugyanis várhatóan 2021. január 1-től átvenné a közszolgáltatási feladatokat a jelenlegi szolgáltatótól, a Volánbusz Zrt.-től, s önállóan oldaná meg a helyi menetrend szerinti személyszállítás üzemeltetését, erre egy külön céget hozott létre a város. A helyi közösségi közlekedés saját ellátásban való biztosítása érdekében került sor a közelmúltban tíz darab elektromos hajtású lengyel Solaris Urbino típusú autóbusz beszerzésére is.

A 2020. január 24-én megtartott képviselő-testületi ülésen a városvezetés úgy döntött (a döntés hátteréről a korábbiakban itt írtunk), hogy létrehozza saját közlekedésszervező és közlekedésszolgáltató társaságát Paksi Közlekedési Kft. elnevezéssel. A 3 millió törzstőkével megalapított cég főbb feladatai közé tartozik majd többek között a buszközlekedés szervezése és operatív ellátása, a forgalomirányítás operatív ellátása, forgalomellenőrzés ellátása, a hálózat és a menetrend felülvizsgálata, az utastájékoztatás, igény szerinti új szolgáltatási formák feltárása, a lakossági igények felmérése, az általuk jelzett problémák feltárása, valamint kivizsgálása és a járművek egységes arculatának kialakítása is.

A villanybuszok felszereltsége a korszerű utastájékoztató rendszert és hűtő-fűtő funkcióval is rendelkező légkondicionálót, valamint többek között utastéri kamerarendszert, teljes külső-belső LED-es világítást és mobil eszközök töltésére szolgáló USB-csatlakozókat foglal magába, továbbá a megrendelő kérésére a buszokat automatikus tűzérzékelő és -oltó rendszerrel, valamint zárt vezetőfülkével szerelik

Paks a Protheus Projekt keretében, tavaly novemberben összesen 10 darab tisztán elektromos meghajtású autóbusz megvásárlásáról kötött megállapodást a lengyel buszgyártóval, a Solarissal, amely 2020 novemberéig, a meghatározott ütemterv szerint fogja leszállítani a járműveket. A város és a lengyel buszgyártó között létrejött megállapodás 6 darab 12 méter hosszú szóló Solaris Urbino 12 Electric, valamint további 4 darab 9 méteres, alacsony belépésű Urbino 8,9 LE Electric midibusz, továbbá öt elektromos töltőállomás megvásárlását foglalja magába. A beszerzés értéke közel 1,5 milliárd forint, amit teljes egészében az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Programban elnyert forrásból biztosít az önkormányzat. A tíz darab elektromos autóbusz forgalomba állítása után Paks lesz az első olyan város Magyarországon, ahol a közösségi közlekedést teljes egészében lokális emisszió nélküli, tisztán elektromos buszokkal látják el.

Címlapkép: Solaris Bus & Coach

Címkék