Magazin

A Tüke Busz Zrt. megkezdte a BYD elektromos autóbuszok tesztüzemét

Megkezdődött az utasforgalmi tesztüzeme annak a 10 darabos, tisztán elektromos hajtású autóbusz-flottának, amelyet a 2017 óta magyarországi gyártókapacitással is rendelkező kínai BYD szállított a pécsi Tüke Busz Zrt. részére. A Komáromban, magyar munkaerő bevonásával összeszerelt autóbuszokat a pécsi önkormányzat az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) keretében korábban elnyert 1,7 milliárd forintos fejlesztési támogatásból vásárolta.

Pécs előző városvezetése még tavaly augusztusban írta alá a 8+2 darab BYD eBus (K9UB) típusú akkumulátoros villanybusz szállításáról szóló, nettó 1,16 milliárd forint értékű szerződést, amely magában foglalja a zéró emissziós járművek üzemeltetéséhez szükséges, akár a teljes flotta egyidejű fogadására is alkalmas plug-in rendszerű töltési infrastruktúra kiépítését is. A beruházás része volt továbbá egy, a buszok töltésére, kiszolgálására alkalmas garázs kiépítése is a helyi tömegközlekedésért felelős Tüke Busz Zrt. telephelyén.

A 10 darabos pécsi BYD-széria egyik példánya

A 10 új elektromos autóbusz éves futásteljesítménye a tervek szerint eléri majd a 900 ezer hasznos kocsikilométert, ami az üzemeltető teljes éves üzemi távolságának mintegy 10%-át teszi ki. A július végén átadott autóbuszok tesztüzeme a tanévkezdéssel egy időben, szeptember elsején kezdődött meg.

Portálunk megkeresésére a Tüke Busz Zrt. azt a tájékoztatást adta, hogy járművek a következő napokban a tervek szerint teljes üzemidőben közlekednek majd a város útjain és a napi forgalmi feladatuk szerint utasokat is szállítanak. A pécsi utazóközönségnek a Főpályaudvarról és az Uránvárosból induló járatokon lesz módja kipróbálni az új autóbuszokat, elsősorban a 4, 4Y, 26, 27, 28, 31, 32 33, 34, 38, 39, 40-es vonalakon utazhatnak ezekkel a járművekkel. Az elektromos autóbuszokon 2020. szeptember 1. és 3. között, azaz a mai napig díjmentes az utazás. A társaságot az autóbuszokkal eddig szerzett forgalmi-, illetve üzemviteli tapasztalatokkal kapcsolatban is kérdeztük, azonban válaszukban jelezték, hogy erről csak a tesztüzem lezárultával, annak értékelését követően tudnak információt adni.

Fotók: Tüke Busz Zrt.

Címkék