Magyar gyártók

Bemutatkozott az Electronell 12, a Credobus első elektromos hajtású busza

Június 7-én a Volánbusz és a gyártó közös sajtóeseményén mutatkozott be először hivatalosan a Kravtex-Kühne Csoport első tisztán elektromos hajtású tagja, a Credobus Electronell 12. A több mint két évig, 1,1 milliárd forintból fejlesztett, első körben kéttagúra tervezett modellcsalád a 2021-ben piacra dobott Econell Next széria ultrakönnyű vázszerkezetét hasznosítja, így kategóriájában az európai piac legkönnyebb fémvázas alacsony belépésű villanybuszának ígérkezik, sőt európai összehasonlításban is a piac egyik leghatékonyabb elektromos buszcsaládja jött létre a Credobus termékfejlesztésével. A Kravtex újdonságát elsőként a győri utasok próbálhatják ki, a prototípust ugyanis az elkövetkezendő napokban a Volánbusz veti majd nyúzópróba alá.

Szemben a szóló villanybuszok európai piacon megszokott 13-13,8 tonnás önsúlyával, a 12 méteres Electronell 12 saját tömege mindössze 11 tonna. Mivel legalább 2 tonnányi tömeg mozgatásához eleve nem épül be akkuállomány, a konstrukció 25%-kal redukálja az akkumulátorok mennyiségét, így a megcélzott 300 kilométeres hatótáv a 2300 kg-os, négy modulból álló akkupakk helyett már egy három modulos, azaz közel 1700 kg súlyú, 294 kWh összkapacitású akkupakkal is teljesíthető.

A Credobus koncepciója a meglévő karbantartási környezetbe illeszkedő, szinte teljesen újrahasznosítható fémvázszerkezetre épül. A súlycsökkentést a vázszerkezet optimalizálása és a nagy teherbírású 19,5″-os tengelyek biztosítják. Az alacsony súly és a racionalizált akkumulátorkapacitás együttesen jelentősen csökkentik az energiafogyasztást, miközben pozitív hatással vannak minden költségtényezőre; a gyártástól, az akkumulátorcserén át egészen az újrahasznosításig. Mindez a gyártó szerint összességében igen kedvező teljes termékéletciklus-költséget (TCO) fog eredményezni. A konstrukció előnyei műszaki szempontból is nyilvánvalóak; nagyobb utaskapacitás, gyorsabb töltés, kisebb ökológiai lábnyom és nincs szerkezeti túlterhelés. A buszcsalád év végén válik teljessé, amikor a 18 méteres, csuklós változat is bemutatkozik majd. Mivel az elektromos modellek a dízelmotoros buszokkal azonos műszaki platformra épülnek, ezért könnyen illeszthetők a meglévő üzemeltetési infrastruktúrába.

Az Econell sorozattól örökölt alacsony belépésű (low entry) kialakításnak köszönhetően a szóló verzióban alkalmazott három akkumulátorból kettő az egykori motortérbe, a padló alá, harmadik pedig a tetőre, a mellső tengely fölé került, a többletterhelést a megerősített tetőszerkezet és ablakoszlopok hivatottak ellentételezni. Ez az elrendezés viszonylag alacsony súlypontot és ezáltal kiváló stabilitást, valamint vezethetőséget biztosít a járműnek. Az alacsony pozicionálású hajtáslánc-beépítés eredményeként pedig a normál magasságú padlórész is teljes értékű, tehát nemcsak névleg minősül állóhelynek, a járófolyosó belmagassága itt is eléri a mintegy 2 métert.

A prototípus háromajtós kivitelben, 2-2-2 ajtókiosztással mutatkozott be, belső elrendezése egyaránt alkalmas városi és elővárosi felhasználásra is. Az energiatárolók az amerikai BorgWarner Inc. tulajdonában álló német Akasoltól érkeznek és lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) kémia jellemzi őket. A szóló változatba, úgy mint majd a 2024 második felében bemutatkozó csuklós variánsba is, a Voith VEDS elektromos hajtásrendszerének heavy duty (HD) változata kerül, melynek szívét egy központi elhelyezésű, nagy terhelésre méretezett, 310 kW állandó-, és 410 kW csúcsteljesítményű, 3100 Nm legnagyobb nyomatékú állandómágneses szinkron villanymotor jelenti. A lemerült akkumulátorok töltése hagyományos plug-in megoldással történhet, maximum 150 kW töltési teljesítménnyel. A teljes feltöltés a szóló változat esetében körülbelül két órát vesz majd igénybe az aktuális üzemállapottól függően.

A generálpartner nélkül fejlesztett Electronell széria, a többségében európai márkájú – Eberspächer, Knorr-Bremse, ZF, Continental és Dana – beépülő komponensek mellett magas arányban tartalmaz hazai hozzáadott értéket is. Nemcsak a váz és az összeszerelés hazai: a fő rendszerelemek kiválasztása és adaptálása, valamint a kiemelt rendszerintegrációs- és szoftverfejlesztési feladatok is Magyarországon valósultak meg. Az Electronell modellek a Credobus saját erősáramú elosztójával (HVBOX), hajtásvezérlő szoftverével, valamint passzív hűtési rendszerével készülnek.

Az Electronellt leginkább a szokatlanul halk működéséről lehet felismerni, kívülről ugyanis szinte lehetetlen megkülönböztetni az elektromos változatot a dízelüzemű Econell 12 Next kiviteltől – egyedül a valamivel kisebb hátsó szélvédő jelent eltérést. A belső térben sem utal semmi a típus elektromos voltára, a vezetőfülkében ugyanazt a megújult vezetőkörnyezet találjuk, jól áttekinthető, multikormányról vezérelhető, teljesen digitális Continental műszeregységgel, mint az Econell Next esetében. A járművezetők munkáját a villanyhajtású változatban is korszerű vezetői asszisztensrendszerek, elektronikus rögzítőfék, illetve eső- és fényérzékelő is segíti.

Emellett a típuscsaládot a szegmens többi szereplőjéhez hasonlóan, hogy megfeleljen az Európai Unió átdolgozott általános járműbiztonsági rendeletének, 2024 júliusától vezetéstámogató rendszerek széles skálájával kell felszerelnie a gyártónak; ez többek között komplex homlok-, oldal- és hátfali, radar- és kameraalapú holttérfigyelő és vészfékasszisztens rendszereket, továbbá éberségfigyelőt, intelligens tempomatot (táblafelismeréssel és járműkövetéssel), valamint indításgátló alkoholszonda beépítésének lehetőségét foglalja magában. Az új szabályozás előírásainak mindenben megfelelő kibervédelem és vezetéstámogató ADAS rendszerek kifejlesztése a ZF-Wabco párossal együttműködve zajlik.

Az e-buszok sorozatgyártásának megkezdése közvetlenül 500 magyar munkahely megőrzéséhez járul hozzá, és 100 magyar beszállító számára jelent megrendelést. Az alapítása óta eddig több mint 3000 buszt legyártó Credobus modern, részben robotizált több mint 2000 négyzetméteres mosonmagyaróvári buszgyára évente akár 1000 busz legyártására is alkalmas. Azzal, hogy a magyar gyártó belép az elektromos buszok piacára, lehetőség nyílik arra, hogy a klímacélok eléréshez szükséges, emissziómentes járművek gyártása nagyrészt Magyarországon valósuljon meg. 

A most induló utasforgalmi tesztüzem keretében a győri utazóközönség június 8. és június 14. között, a Volánbusz 2, 2B, 5, 6, 7, 9, 17B, 19, 38 és 38A jelzésű helyi járatain – a társaság honlapján elérhető menetrend szerint – találkozhat az újdonsággal.

Az eseményen dr. Krankovics István, a Kravtex Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: „A Kravtex-Kühne Csoport 25 év alatt Magyarország vezető buszgyártójává fejlődött, és ma már világújdonságnak számító termékek létrehozására képes. A Volánbusznak eddig közel 2800 Credobust adtunk át, az országos flotta fele a mi gyártmányunk. Ultrakönnyű konstrukciójú buszaink évente 5,5 milliárd forint értékű üzemanyagot takarítanak meg. Az új Electronellt mosonmagyaróvári-győri mérnökcsapatunk önállóan, generálpartner nélkül fejlesztette. A többéves projekt összköltsége több mint 1,1 milliárd forint. A járműújdonság a legkönnyebb fémvázas elektromos busz a piacon, ami áttörést jelent az üzemeltetési költségek csökkentésében. A buszcsalád év végén válik teljessé, amikor a 18 méteres, csuklós változat is bemutatkozik. Az elektromos modellek a dízel buszokkal azonos műszaki platformra épülnek, ezért könnyen illeszthetők a meglévő üzemeltetési infrastruktúrába. A következő években több száz új elektromos buszra lesz szükség az ország klímacéljainak eléréséhez. Meggyőződésünk, hogy ezeket a járműveket elsősorban Magyarországon kell legyártani. A Credobus az új Electronell családdal, és a kelet-közép európai régió egyik legnagyobb gyártókapacitásával készen áll erre a feladatra.

Barna Zsolt, a Volánbusz igazgatóságának elnöke hangsúlyozta: „A MÁV-Volán-csoport tagjaként a Volánbusz – a vállalatcsoport fenntarthatósági célkitűzéseivel összhangban – kiemelt figyelmet fordít a környezetterhelés csökkentésére és a fenntarthatóság megvalósítására. A járműállomány fiatalítása mellett törekszünk a közlekedés folyamatos zöldítésére, fejlesztésére, és ennek érdekében új, korszerű és környezetkímélő járműveket, köztük egyre több alternatív meghajtású, lokálisan alacsony vagy zéró károsanyag-kibocsátású buszt állítunk forgalomba.

Dr. Mosóczi László, a Volánbusz vezérigazgatója hozzátette: „2022-ben és 2023-ban 100 elektromos meghajtású jármű érkezett a fővárosi agglomerációba és hat vármegyeszékhelyre, közülük 13 darab ide, Győrbe. Idén 20 darab új e-busz beszerzésére és kapcsolódó töltőinfrastruktúra kiépítésére nyújthattunk be támogatási kérelmet a HUMDA Zrt. felhívására. A beszerzések tervezésében és az alternatív járművek üzemeltetésében nagy segítséget jelentenek a próbaüzemek minél szélesebb körű tapasztalatai, ezért a Volánbusz örömmel vesz részt a Credobus Electronell tesztelésében is.

A helyi buszközlekedés szempontjából sokáig mintavárosnak számító Győrben az elmúlt évtized végére jelentősen elöregedett a járműállomány. A helyzet kezelésére előbb 2020 elején 17 darab szóló kivitelű Mercedes-Benz Conectót csoportosítottak át Kecskemétről, majd ugyanezen év szeptemberében 22 darab új, Mercedes-Benz Conecto G csuklós autóbusz is érkezett a vizek városába.  Tavaly júniusban 13 darab BYD eBus K9UD villanybusszal fiatalodott a vármegyeszékhely helyi állománya, amelynek átlagéletkora így jelenleg 10 év alatt van. Az e-buszok forgalomba állításuk óta mintegy 900 ezer kilométert tettek meg, és a közlekedtetett járatok csaknem egynegyedét ellátva biztosítanak környezetkímélő és színvonalas kiszolgálást a Volánbusz elmondása szerint.

Címkék