Magazin

Jövőre érkezik az első villanyhajtású Credobus

Az év végén megkezdődik a Credobus első, tisztán elektromos meghajtású autóbuszának gyártása, ezzel mérföldkőhöz érkezik a győri-mosonmagyaróvári Kravtex-Kühne Csoport 1,1 milliárd forintos kutatás-fejlesztési projektje – közölte a győri székhelyű buszgyártó vállalat.

A Kühne Mezőgazdasági Gépgyár Zrt. és a Kravtex Kft. konzorciuma 2021-ben mintegy 1,1 milliárd forint összértékű, elektromos buszfejlesztési projektet indított. A Credobus típusok gyártója a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal ún. „Piaci KFI” felhívása keretében 400 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el, az önerő mértéke megközelíti a 700 millió forintot.

A gyártó közleménye szerint a projektben magas hozzáadott értékű, valós vevői előnyöket biztosító magyar termékek jönnek létre. A projekt a Credobus termékválasztékának elektrifikálásán túl olyan célokat szolgál, mint a közforgalmú közlekedés „zöld fordulatának” megvalósítása, Magyarország klímacéljainak elérése, és a hazai tulajdonú ipar erősítése – írják.

Mint fogalmaznak, a szóló és csuklós karosszériával is elérhető akkumulátoros Credobus Econell Next modellekkel világviszonylatban is az első ultrakönnyű (19,5” kerékrendszerű) e-busz család jön létre. (Persze ez szigorúan véve csak akkor igaz, ha a „család” szó előfeltételéül szabjuk a csuklós verzió meglétét, hiszen szóló kivitelben már több európai buszgyártó, például a SOR, a Linkker vagy a VDL is kínál könnyűszerkezetes elektromos buszokat 19,5″os tárcsaméretű futóművekkel, akár különféle hosszváltozatokban is – a szerk.) Az alacsony járműtömegnek köszönhetően az elektromos Credobusok a gyártó ígérete szerint egységnyi hatótávhoz számottevően kevesebb energiát fognak felhasználni – csökkentve ezzel a beépített akkumulátorkapacitást és az erőművi emissziót.

Az ultramodern hajtásrendszer teljesen új utazási- és vezetési élményt biztosít. Az e-autóbuszok városi környezetben sokkal dinamikusabbak, miközben szinte teljesen hangtalanok és rezgésmentesek. Nem beszélve a lokálisan zéróemissziós működésről és a mérsékelt fékporképződésről.

A modellcsalád a 2021-től bemutatkozó Econell Next típusok formavilágával kerül piacra, és ultragyors töltési lehetőség jellemzi majd. A villanyhajtású Credobusokban a járművezetők munkáját – akárcsak a vadonatúj Next széria már bemutatott, képeinken látható dízelüzemű szóló és csuklós kiviteleiben – korszerű vezetői asszisztensrendszerek (ADAS), virtuális műszerfal, elektronikus rögzítőfék, illetve eső- és fényérzékelő is fogja segíteni. Az utasok kényelmét és biztonságát USB-töltők, ultraszéles utasinformációs monitorok, full-LED világítás és antivirális klímaberendezés szolgálja, amely csökkenti a vírusokkal való megfertőződés kockázatát.

A Kravtex szerint a vadonatúj elektromos Credobusok hozzájárulnak, hogy Magyarország az elektrifikációs forradalomban is megőrizze járműipari munkahelyeit. A cégcsoport saját maga fejleszti és gyártja az önhordó vázszerkezeteket és a fémalkatrészeket, emellett további közel 100 magyar vállalkozás készít különböző beépülő komponenseket. Ezen kívül a legmagasabb hozzáadott értéket képviselő rendszerintegrációs és szoftverfejlesztési feladatok is – beleértve például a hajtásvezérlést és a telemetriát – Magyarországon zajlanak.

A Credobus kizárólag bizonyított, prémium minőségű komponenseket használ fel az autóbuszok nagyfeszültségű rendszereihez, biztosítva a dízelüzemű járműveknél megszokott megbízhatóságot.

2020 és 2022 között az Európai Unióban megduplázódott az elektromos járművek aránya az újonnan regisztrált városi buszok között. A jelenlegi 30%-os részesedés az évtized végére 100%-ra növekedhet, amely nagyon jelentős piaci potenciált jelent. Az elektromos Credobus Econell Next autóbuszok ultrakönnyű konstrukciójukkal és kiváló ár-érték arányukkal nemcsak Magyarországon, hanem a kelet-közép európai régióban is sikerre számíthatnak – véli az exportra irányuló próbálkozásoktól egészen mostanáig tartózkodó magyar buszgyártó.

Magyarországon jelenleg több mint 50 milliárd forintra lehet pályázni a HUMDA által koordinált Zöld Busz Programban elektromos meghajtású autóbuszok beszerzésére. A pályázatok korábbi fordulójában döntően külföldi gyártmányú autóbuszok beszerzése valósult meg. A Kravtex új modelljeivel ezt a trendet szeretné megváltoztatni, újabb szegmensben csökkentve ezzel az ország import-kitettségét.

A szóló kivitelű Credobus Econell 12 Next villanybusz prototípusa várhatóan 2023 második félévében, a csuklós Credobus Econell 18 Next elektromos adaptációja pedig 2024 első felében fog elkészülni. A Kravtex-Kühne Csoport már vizsgálja a lehetőségét, hogy hidrogén üzemanyagcellás autóbusszal bővítse előkészületben lévő e-­busz választékát.

A képek illusztrációk, forrás: Kravtex-Kühne Csoport

Címkék