Magazin

Elektromos Iveco Crossway-t tesztel a Volánbusz

Február 28-a és március 12-e között egy újabb, ezúttal egy alacsony belépésű, elővárosi (helyközi) kialakítású villanybuszt tesztel a Volánbusz. Az ECO-tech visiON Kft., az IVECO BUS hivatalos magyarországi képviselete által tesztelésre felajánlott, tisztan elektromos hajtasú Iveco Crossway LE Elec tesztüzemben Szolnok vonzáskörzetében fog közlekedni; Újszász– Szolnok–Zagyvarékas, a Szolnok–Zagyvarékas és a Szolnok–Csataszög–Nagykörű viszonylatokon a tesztidőszak alatt.

Az Iveco Bus sokoldalú és sikeres Crossway típuscsaládjának alacsony belépésű, tisztán elektromos hajtású modellje tavaly májusban, annak új, modellfrissített változata pedig októberben, a brüsszeli Busworld Europe 2023 kiállításon mutatkozott be a nagyközönségnek. A típus nem mellesleg tavaly elnyerte kategóriájában az Év Fenntartható Autóbusza (Sustainable Bus of the Year) 2024 címet is, amit nyolc vezető európai szakmai folyóirat újságíróiból álló zsűri, melynek 2024-től szerkesztőségünk is tagja, ítélt oda a járműnek.

A Volánbuszhoz egy, előző generációs homlokfallal szerelt, 12,9 méteres, 37 ülőhellyel ellátott gyári tesztbusz érkezett, melynek hajtásáról egy 330 kW csúcsteljesítményű Siemens állandómágneses szinkronmotor gondoskodik. Az autóbuszba egy hat modulból álló, 415,8 kWh összkapacitású, 2334 kg súlyú lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) vontatási akkupakk került, ami az importőr kicsit túlzónak tűnő állítása szerint egyetlen feltöltéssel akár 430 kilométeres autonómiát is képes biztosítani a járműnek.

Címkék