Kitekintő

Az Alexander Dennis új emeletes villanybuszaival indul BRT-szolgáltatás Seattle környékén

Az Egyesült Királyság és a délkelet-ázsiai térség után Észak-Amerikában is bevezeti újgenerációs villanybusz-platformját az Alexander Dennis. A megújult műszaki alapokra épülő járművek első tengerentúli vásárlója a Seattle vonzáskörzetének regionális forgalmát kiszolgáló Sound Transit közlekedési társaság lesz, amely a napokban 33 darab tisztán elektromos hajtású Alexander Dennis Enviro500EV háromtengelyes elővárosi emeletes autóbuszra adott le megrendelést.

A járműveket az ütemterv szerint 2026-ban szállítja majd le az Alexander Dennis tengerentúli kirendeltsége, összeszerelésüket pedig az állami tulajdonú közlekedési társaságok által üzemeltetett autóbuszokra érvényes Buy America rendelkezés értelmében ezúttal is a gyártó egyesült államokbeli partnere, a Las Vegasban működő Big Rig Manufacturing végzi majd, a típus dízelmotoros példányaihoz hasonlóan.

A zéró emissziós emeleteseket a Stride fantázianéven futó új, BRT-jellegű gyorsjárataira, ezen belül is 19 mérföld (30,4 kilométer) hosszú S1-es, valamint a 20 mérföldes (32 kilométeres) S2 jelzésű, egyaránt 10-10 perces követési távolságú viszonylatokra szánja a Sound Transit. A részben az Interstate 405 autópályán vezetett, a Washingtoni-tó északi, keleti és déli partján fekvő települések összekapcsolása mellett vasúti ráhordó szerepkörrel is bíró járatok újonnan kialakítandó buszsávokon haladnak majd, a városi szakaszokon pedig a jelzőlámpás kereszteződésekben is előnyt fognak élvezni a többi közlekedővel szemben. A megrendelést egyébként a tervezett útvonalak közös kielemzése előzte meg a gyártó és a leendő üzemeltető részéről.

A Stride járatcsoportra szállítandó példányok lesznek az első észak-amerikai piacos Enviro500EV-k, amelyek már az Alexander Dennis tavaly bemutatott újgenerációs villanybuszainak elektromos komponenseit kapják. A már jól ismert Voith VEDS hajtásrendszer esetükben a pennsylvaniai InductEV cég vezeték nélküli indukciós gyorstöltési technológiájával egészül majd ki, ami szintén első alkalommal kerül bevetésre Észak-Amerikában. A vontatási akkumulátorok típusát nem közölték – ezeket a kifutó generáció esetében a Proterra szállítja, az Enviro500EV új nemzedékében azonban a világ más részein a lengyel Impact Clean Power Technology által összeállított akkumodulokat alkalmazzák. A hírhez mellékelt hivatalos gyári látványtervek alapján ugyanakkor úgy tűnik, hogy a megújult műszaki alapok változatlan csomagolásban kerülnek a leendő üzemeltetőhöz, a karosszéria ugyanis továbbra is az előző generációt képviseli.

A Sound Transit egyébként az emeletes buszok nagy hívének számít. A társaság flottájában jelenleg is közlekedik 50 darab Alexander Dennis Enviro500-as autóbusz az Everett város körüli expresszjáratokon, és a beszámolók szerint a helyi utazóközönség is kedveli az impozáns járműveket.

Látványtervek: Alexander Dennis Ltd.

Címkék