Kitekintő

Csődvédelmet kért a Proterra

Újabb buszgyártóval bővülhet a 2023-as év kárvallottjainak száma, miután kontinensünkön előbb márciusban a Volvo, majd május végén a Scania buszgyártó divíziója jelentette be európai karosszériagyártásának megszűnését, júniusban pedig a tengerentúli piacon meghatározó szerepet betöltő (és szintén a Volvo érdekeltségébe tartozó) Nova Bus közölte, hogy bezárja az egyesült államokbeli üzemét. A negatív sorozat most az ugyancsak észak-amerikai Proterra bukásával folytatódhat, amely augusztus 7-én csődvédelmi kérelmet nyújtott be.

A 2004-ben, eredetileg a Colorado állambeli Goldenben megalapított Proterra, Inc. portfólióját napjainkban három fő üzletág, az elektromos töltőinfrastruktúráért felelős Proterra Energy, a vontatási akkumulátorokat fejlesztő Proterra Powered, valamint az autóbuszokat gyártó Proterra Transit alkotja. A 2021-ben tőzsdére lépett, akkor 1,6 milliárd dollár értékűre becsült cég működése sokáig igazi tengerentúli sikertörténetnek tűnt – a bizalmat mutatja, hogy 2018-ban a Daimler más partnerekkel együtt 155 millió dollárt fektetett a vállalatba, amelynek elektromos busztípusai az elmúlt években több hatótávrekordot is felállítottak, és az akkumulátortechnológiájuk iránt is egyre több potenciális vásárló érdeklődött -, ám egy ideje már sötét fellegek gyülekeznek a kaliforniai székhelyű gyártó felett. A múlt hétfői csődbejelentés sokakat így is meglepetésként ért, bár aggasztó előjelnek számított, hogy a cégcsoport idén januárban 300 fős leépítésre kényszerült, az akkumulátorok és az autóbuszok gyártását pedig költségtakarékossági okokból a dél-karolinai üzemébe helyezte át. A 2023 első negyedévének eredményeit összegző pénzügyi jelentés alapján a Proterra készpénzállománya az időszak végén 296 millió dollár volt, de már ekkor felhívták a figyelmet, hogy a fizetőképesség megőrzéséhez tőkebevonásra lehet szükség, a második negyedévre vonatkozó adatok eredetileg augusztus 9-re tervezett közzétételét pedig már le is mondták. A csődhelyzet bejelentése után a cég részvényeinek értéke a felére esett vissza.

A Proterra ZX5 tavaly bemutatott legújabb, 40 láb hosszú változata jelenleg a legnagyobb akkukapacitást (akár 738 kWh) kínálja a saját kategóriájában

A Proterra 2023 augusztusáig összesen több, mint 1000 darab elektromos hajtású városi autóbuszt adott át ügyfeleinek, ebből a tavalyi évben 199 újonnan és további 14 használtan értékesített villanybusz került a cég neve mellé. A Proterra busztípusainak közös jellemzője az arizonai TPI Composites által fejlesztett, üvegszál és balzafa erősítésű kompozit karosszéria – említést érdemel, hogy ugyanennek a cégnek a technológiájával készült annak idején a NABI többre hivatott CompoBus típuscsaládja is. A Proterra az utóbbi időben a TPI Composites felé is tartozást halmozott fel szerződésszegési bírságok formájában, miután nem sikerült átvennie a korábbi megállapodásban rögzített minimális mennyiségű karosszériát. Iparági elemzések szerint a kialakult helyzetért elsősorban a városi szegmensre jellemző, főként állami hátterű buszbeszerzések nyomott árai és az ebből fakadó alacsony haszonkulcs, valamint a magas infláció okolható. A bevétel ugyanis nem a szállítási szerződések megkötésekor, hanem csak a járművek leszállítása után realizálódik, a kettő között eltelt idő (a Proterra esetében jellemzően 12-18 hónap) alatt pedig az infláció és a növekvő gyártási költségek elviszik a maradék hasznot is. A Proterra dolgát ezen kívül a megrendelők jelentősen eltérő igényei és késedelmes szállítások miatt fizetendő kötbérek is jócskán megnehezítették.

A Proterra busztípusai kezdettől fogva kompozit karosszériával készülnek

A gyártó hivatalos közleménye szerint a cél most a Proterra pénzügyi pozíciójának megerősítése feltőkésítés vagy egyes üzletágak értékesítése révén, a csődeljárás alatt pedig igyekeznek fenntartani a normális napi működést. Gareth Joyce, a Proterra, Inc. vezérigazgatója szerint cége élen jár az innovációban, valamint a haszonjárműves ágazat átfogó dekarbonizációjában és elektromos alapokra helyezésében, továbbá olyan piacvezető termékeket kínál, amilyenekre a vásárlóiknak szüksége van. A vezérigazgató úgy látja, a Proterra teljes termékkínálata komoly potenciállal rendelkezik, ezért a reorganizációs folyamat során lépéseket tesznek az egyes termékvonalak elkülönítésére annak érdekében, hogy „maximalizálják minden egyes független üzletág értékét”.

Egyelőre kérdéses, hogy sikerül-e talpra állítani az innovatív amerikai gyártót

A Proterra esetleges teljes bedőlése az európai buszgyártók közül a Van Hool és az Anadolu Isuzu egyes termékvonalaira is hatással lehet, ezek a gyártók ugyanis bizonyos típusaikban az amerikai cég vontatási akkumulátorait használják – a Van Hool esetében a CX és TDX sorozatú távolsági modellek elektromos változatai, az Anadolu Isuzu kínálatából pedig a tavaly bemutatott CitiVolt típuscsalád lehet érintett. Szintén a Proterra akkumulátorait használja az Enviro500 városi emeletes busz észak-amerikai elektromos változatában (Enviro500EV Charge) a brit Alexander Dennis.

A tengerentúlon a Daimler-csoporthoz tartozó és mára több, mint 200 darab Proterra akkumulátorokkal szerelt elektromos iskolabuszt leszállító Thomas Built Busesnak, valamint a vadonatúj Axess EVO-BE villanybusz piaci bevezetésére készülő ElDorado National (ENC) cégnek kell sürgősen új beszállító után néznie, ha a Proterra akkugyártó részlege felszámolásra kerül.

Fotók: Proterra, Inc.

Címkék