Még az idén összevonják a Volánbuszt és a MÁV-Startot

Várhatóan ősszel zárul le az az integrációs folyamat, amelynek eredményeként a Volánbusz teljesen megszűnik önalló vállalatként működni, az állami busztársaság ugyanis a tervek szerint szeptember 1-től összeolvad a MÁV-Start Zrt.-vel. A fúziót követően a két állami cég egy társaságba integrálva folytatja majd tovább közszolgáltatói tevékenységét.

A Volánbusz és a MÁV-Start összevonása 2023. decemberében kapcsolt magasabb fokozatba, ekkor került ugyanis a 2021. január 1-e óta a MÁV csoporthoz tartozó busztársaság és a MÁV-Start egységes irányítás alá. A két társaságot azóta közös vezérigazgató és egy egyesített igazgatóság irányítja, s a tervek szerint február 1-től már egységes szervezeti felépítés alapján működik a két állami közszolgáltató.

Az integrációs folyamat azonban ezzel még korántsem zárult le, mivel a két cég a kormány tervei szerint idén ősszel egy társaságba fog egyesülni. A fúzió, melynek a jogi és adminisztratív folyamatai szeptemberig zárulhatnak le, vélhetően nem csak névleges lesz, a két közlekedési cég munkavállalói állományát, valamint a vasúti és a közúti közösségi közlekedés rendjét is érinteni fogja.

A mostani összeolvadással néhány éven belül már sokadik alkalommal szervezik át az állami busztársaság működését. Az egykor 24 tagú, 1984 óta működő Volán társaságcsoport strukturális átalakításáról először 2012-ben döntött a kormány. Papíron ekkor, a gyakorlatban pedig 2015-ben születtek meg a regionális közlekedési központok, röviden KK-k, felváltva a korábbi, jórészt megyei hatáskörű Volán társaságokat. Az átalakítást akkor a költséghatékonyabbá váló működéssel, a szolgáltatási színvonal emelésével, valamint a piacnyitásra való intenzív felkészüléssel indokolták, ami azóta sem történt meg. A hétszereplős leosztás végül kevesebb, mint öt évig működött, 2019 őszén ugyanis a hat korábbi regionális közlekedési központ (név szerint a DAKK, a DDKK, az ÉMKK, az ÉNYKK, a KMKK és a KNYKK), mint beolvadó társaságok beolvadtak a Volánbusz Zrt.-be, mint átvevő társaságba, s ezzel megalakult a mostani formában működő országos Volánbusz, melynek a MÁV csoportba történő integrációja 2020 nyarán kezdődött meg.

Emellett egy másik jelentős lépés is megtörténik idén a hazai helyközi közösségi közlekedés életében, a kormány ugyanis, ha lehet hinni az értesüléseknek, nem odázza tovább a nyilvánvalóan nem a kedvenc témái közé tartozó közúti autóbuszos helyközi személyszállítás liberalizációját, s 2024-ben kiírja a jelenleg a Volánbusz által kiszolgált helyközi (elővárosi, regionális, országos) vonalak üzemeltetésére vonatkozó pályázatot. A pályázatot eddigi ismereteink szerint egy csomagban tervezik meghirdetni, a 2025. január 1-től hatályos szolgáltatási szerződés időtartama 10 év lenne, az autóbuszos közlekedés éves teljesítménye az összes szegmensben megközelítené a 380-390 millió menetrendi kilométert.

Címlapkép: Volánbusz Zrt.

Címkék