Magazin

Közös irányítás alá kerül a MÁV és a Volánbusz

Az állami tulajdonú közlekedési szolgáltató társaságok összehangolt, egységes közlekedésszakmai működtetésének és közös stratégiai irányításának hosszú távú erősítése érdekében, 2020. július 15-től a Volánbusz Zrt. tulajdonosi joggyakorlója a MÁV Zrt. lett 2022. december 31-éig – áll Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter közleményében. Ezzel a lépéssel egy legalább nyolc éve napirenden lévő átalakítást hajt végre a kormány. 

Az egységes irányítási struktúra megteremtésével megvalósul azon kormányzati szándék, hogy a jövőben az ország valamennyi településén javuljon a közösségi közlekedési közszolgáltatás, a vidéki lakosok mobilitásának biztosítása, a városi és agglomerációs forgalom pedig a környezetkímélő közösségi közlekedésre terelődjön át.

A közös stratégiai irányítás hosszú távon megteremti az egységes autóbuszos és vasúti menetrend kialakításához, a vasúti ráhordó hálózatok és a menetrendi csatlakozások fejlesztéséhez, valamint az egységes jegy- és tarifa rendszer, utastájékoztatás és arculat kialakításához szükséges feltételeket.

Az irányítási struktúra változásával kiemelt hangsúlyt kap a közlekedési szakmában dolgozók szociális biztonságának és megbecsülésének további erősítése, a munkahelyek megőrzése, illetve a közlekedésben dolgozók hivatásának és életpályamodelljének versenyképessé és vonzóvá tétele.

A társaságok önállósága, szakmai irányítása és a társaságok által ellátott személyszállítási feladatok nem változnak.

A MÁV és a mindenkori állami busztársaság(ok) összevonásának gondolata évek óta rendszeresen megjelenik a hazai sajtóban, mint a vasúti és közúti tömegközlekedés összehangolt fejlesztésének és az egységes jegyrendszer bevezetésének záloga. Ily módon biztosítható lenne a hálózat párhuzamosságainak felszámolása is, aminek minden bizonnyal a MÁV alacsony kihasználtságú szárnyvonalai látnák kárát. Ezzel lényegében a huszadik század közepén működő MÁVAUT-hoz hasonló felállás alakulna ki ismét.

Az Orbán-kormány eredetileg már 2012 januárjától közös holdingba kívánni szervezni a helyközi vasúti- és autóbuszos közlekedést, ám ez akkor lekerült a napirendről, arra hivatkozva, hogy előbb a MÁV tetemes adósságát kell rendezni. Később, 2015-ben Vitézy Dávid, a BKK volt vezérigazgatójának feladata lett a MÁV és az akkori hét regionális közlekedési központ működésének összehangolása, amire akkor fél évet kapott. Legutóbb pedig 2019 nyarán tett javaslatot a kormány, hogy közös holdingba szervezné a MÁV-ot és a busztársaságot, amelyek együtt az Innovációs és Technológiai Minisztérium irányítása alá kerülnének. A most kiadott közlemény alapján úgy tűnik, hogy a kormány végül elvetette a közös holding felállításának gondolatát.

A két állami közlekedési nagyvállalat egybeolvasztásáról szóló előterjesztés állítólag már tavaly decemberben a kormány asztalán volt, de a döntést sokáig csak halogatták. A téma idén májusban került elő ismét a médiában Tarlós István volt budapesti főpolgármester révén. Az önkormányzati választások óta országos közlekedési és közszolgáltatási infrastruktúra fejlesztéséért felelős miniszterelnöki megbízottá kinevezett Tarlós a kormányfőnek címzett, 19 pontból álló levelében több más közlekedési téma mellett arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány teremtette rendkívüli helyzet jó alkalom lehet több, régóta halogatott fejlesztés, például a MÁV és az időközben egységes, országos állami busztársasággá vált Volánbusz összevonására is. Tarlós akkor azzal érvelt, hogy a járvány miatt bevezetett kijárási korlátozások alatt az összevonás kisebb hullámokat verne, kevésbé figyelne fel rá az ellenzék, a sajtó és az érintett szakszervezetek.

FRISSÍTÉS

Néhány órával a közlemény megjelenése után bejelentette távozását a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója, Dávid Ilona.

Címlapkép: Volánbusz, forrás: NVTM/Index.hu/MBI

Címkék